Висше образование в Ирландия – защо не?

В годината на Брекзит все повече се замисляме за алтернативни дестинации за висше образование и днес ще си говорим за зеленото духче Ирландия. Наистина тази страна може да се окаже много добра алтернатива на Великобритания за търсещите обучение в англоговорящи страни – след Брекзит само Ирландия и Малта ще са страните в ЕС с официален английски език, а и освен това в Ирландия можеш да получиш качествено образование с перспектива за твоята кариера на доста разумна цена.

Ирландия е малка страна в Северо-Западна Европа, която се намира на остров Ирландия, който дели и със своя голям брат, в сянката на когото остава много често – Великобритания. Ако следиш новините около Брекзит, то много често се говори за границата между Северна Ирландия, която е една от частите на Великобритания и Ирландия. Проблемът е че някога между двете части е имало конфликт, а при разрешаването му е подписан пакт, според който на остров Ирландия не може да има твърда граница, което пък се очаква да се случи след като Великобритания излиза от ЕС. Ще следим ситуацията отблизо и се надяваме този казус да се разреши възможно най-успешно и за двете страни.

Основните институциите за висше образование в Ирландия са университети и институти по технологии. Освен тях в страната има специализирани колежи, например за педагогика или музикални, както и няколко частни университета.

Защо да изберем да учим в Ирландия?

В Ирландия има около 35000 международни студента от целия брой студенти, което е около 12%, като последните няколко години, особенно след обявяването на Брексит това число расте. Тук идват да учат студенти както от други страни-членки на ЕС, така и от целия свят, като най-много от междуродните студенти са от САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Малайзия, Канада. За българските студенти това все още не е толкова популярна дестинация, така че ако искаш да учиш в по “екзотично” място, това може би е твоята страна.

Освен че тук може да учиш в много престижни и класови университети е редно да се засегнат и възможностите за кариерно развитие, които съществуват в Ирландия. През последните десет години страната изпита истински бум на инвестиции от чуждестранни компании, които измъкнаха страната от кризата, в която се намираше и я направиха едно много привлекателно място за живот за млади хора. Слушай само, в Ирландия се намират офисите на:

  • 9 от топ 10 компании в сферата на IT
  • 8 от топ 10 компании в сферата на гейм индустрията
  • 8 от топ 10 компании във фармацевтичната сфера
  • 5 от топ 10 най-иновативни в света компании по списъка на Forbes
  • 50% от най-добрите финансови компании в света

Фирми като Google, Linkedin, Twitter, Facebook, PayPal, Electronic Arts, Ericsson, Phyzer, Allianz и много други. Общото между всички тези компании, освен че са избрали Ирландия за страна на своята централа, е че се нуждаят от талантлива и млада работна ръка. Хиляди студенти от завършващите ирландски университети вече са иноватори, мениджъри и лидери в някоя от всичките 1000 международни компании, които се намират в Ирландия. Затова Ирландия е не само страна, която ще ти даде висше образование, но и страна, която може да ти даде още повече в кариерен план.

Университети

Най-известен и най-напред в световните класации е Trinity College Dublin, отворен през далечната 1592 година. Университетската библиотеката на този университет е най-старата в Ирландия, а кампусът е нещо, което със сигурност няма да искаш да подминеш ако един ден се окажеш в Дъблин. Най-добре се представя в сферата на изкуството и хуманитарните науки, здравеопазването, life sciences, социалните науки. Не са за подминаване University College Cork и University of Limerick, който сравнително нов университет, но пък затова е приел много от американската образователна система като например системата си за даване на оценки. Като по-специализирани университети можем да ти препоръчаме Royal College of Surgeons Ireland, който както става ясно от името е съсредоточен в медицинските науки и TU Dublin. 23% от студентското население на страната се намира в Дъблин, а 12% в Корк. Дъблин не еднократно е влизал в класацията на Top Universities за най-добър студентски град в света заради качествата си на приветлив, отворен и приемащ град с богат културен живот и огромно младежко население. С тези градове и университети разбира се не се изчерпват възможностите за получаване на университетска степен в Ирландия, които трудно биха могли да се опишат в една статия и затова за получаването на специализирана информация можеш да се обърнеш към Study Buddy.

Безплатно ли е образованието в Ирландия?

Висшето образование в Ирландия се води безплатно за местни и студенти от ЕС, но от тях се събират административни такси за покриване на разходите по него като провеждане на изпити, поддръжка на студентски организации и студентски офис. Може да разбереш повече за възможностите за финансиране на обучението ти в Ирландия от статията ни “Студентско финансиране в Ирландия – възможности за бюджетно образование“.

Кандидатстване

В Ирландия се кандидатства по документи – академична справка, сертификат за владеене на английски език, препоръки, мотивационно писмо, като има няколко крайни срока, първият от които е 1ви февруари от годината на започване, в който влизат всички по-конкурентни програми и университети. Това, което отличава Study Buddy от всички други консултанти е че ние имаме необходимата експертиза, за да те проконсултираме за университети, които не работят с нито един агент, каквито са и университетите в Ирландия. Ние можем да ти направим проучване и да проверим кои са най-добрите и изгодни програми и университети за зададена от теб специалност защото не работим по агентски каталози, а таксите ни за услугите за кандидастване са едни от най-ниските на пазара за момента, затова не се колебай да се свържеш с нас, докато все още е горещо :).

Хареса ли ти тази статия за възможностите за висше образование в Ирландия? За коя друга нетрадиционна образователна дестинация би искал да прочетеш другия път?

Автор: Марика Василева

Какво трябва да знам за портфолиото за арт специалности в чужбина?

Студентите, които кандидатстваш за специалности, свързани с изкуството, в 99% от случаите освен стандартните документи за кандидатстване, трябва да подготвят и портфолио с техни произведения.

Прочетете повече »

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност