Образование в Южна Корея

Със смесица от иновативност и вековни традиции, Южна Корея осигурява качествено образование, а столицата Сеул е класирана сред 10-те най-добри градове за студенти в света.

Инвестициите в качествено образование и научни изследвания са в челните редици на развитието на Южна Корея, 13-та по големина икономика в света и трета по големина икономика в Азия.

Образованието в Южна Корея е сложен и многопластов модел, който подчертава значимостта на образованието в обществото. Въпреки предимствата и предизвикателствата, този систематичен подход към ученето е една от причините за успеха на страната и за нейната висока образователна репутация.

В момента тя има повече от 370 университета, както и Global Campuses, открити от международни университети, тъй като това е част от плана за интернационализация на Южна Корея.

Защо да изберем да учим в Южна Корея?

Висшето образование в Южна Корея играе ключова роля във формирането на професионалисти, които допринасят за икономическия и културен напредък на страната. 

 • Система на висше образование: В Южна Корея съществува богата и разнообразна система на висше образование, която включва университети, колежи и технически институти. Най-популярни са университетите, където студентите могат да избират между различни дисциплини и специалности.
 • Качество на образованието: Южнокорейските университети са известни с високо качество на образованието и реноме в световен мащаб. Университети като Сеулски университет, Корейски университет и Посенски университет привличат студенти от цял свят.
 • Конкуренция и прием: Приемът в престижните университети е изключително конкурентен. Учениците трябва да постигнат високи резултати на стандартизираните изпити като College Scholastic Ability Test (CSAT) и да се конкурират за ограничен брой места.
 • Модел на изследване и иновации: Южна Корея е на предни позиции в областта на изследванията и иновациите. Университетите насърчават научни изследвания и сътрудничество с индустрията. Това допринася за научни открития и технологичен напредък.
 • Международни студенти: Южна Корея се стреми да привлече международни студенти и често предлага стипендии и програми за обмен. Този принос на международни студенти обогатява образователната среда и културния обмен.
 • Специализирани образователни институции: Освен университетите, в Южна Корея съществуват и специализирани образователни институции като бизнес училища и изкуствени академии, които предоставят обучение в специфични области.

Мога ли да уча в Корея без да знам корейски? 

Да, разбира се! Докато владеенето на корейски език може да бъде полезно, приблизително 25% от курсовете в корейските университети се преподават на английски език. Това спомогна за преодоляването на езиковата бариера за международните студенти и Южна Корея да стане по-желан избор. Въпреки това, е препоръчително да научите основите на корейския език, тъй като това ще ви бъде полезно и може да ви помогне да се интегрирате изцяло в корейското общество и култура.

Възможност за работа

Студентите с виза D-2 и D-4 могат да работят на непълно работно време, стига това да е разрешено от учебното заведение. В повечето случаи обаче трябва да останете 6 месеца в Корея, преди да ви бъде разрешено да работите. След 6 месеца трябва да поискате от университета си писмо, което ви позволява да работите на непълен работен ден. За правни цели студентът трябва да получи лиценз от имиграционна служба, за да бъде законно считан за работещ на непълен работен ден.

Начини за кандидатстване:

Приемът в престижните университети е изключително конкурентен. Учениците трябва да постигнат високи резултати на стандартизираните изпити като College Scholastic Ability Test (CSAT) и да се конкурират за ограничен брой места.

Крайни срокове за кандидатстване:

Официалната учебна година започва през март, въпреки че много университети записват нови студенти два пъти годишно -през март и септември.

Сроковете за кандидатите през март обикновено се определят между септември и ноември, докато за влизане през септември заявлението се затваря между май и юни.

По -голямата част от южнокорейските университети имат два мандата, с лятна почивка от юли до август и зимна почивка от декември до февруари.

Здравно осигуряване в Южна Корея

Всеки университет съдейства и предоставя здравно осигуряване на международните студенти. Таксата за здравното осигуряване варира според университета. 

Валута

В Южна Корея валутата е южно корейски вон. Обменният курс е KRW 690.13 =1 BGN.

Примерните разходи за живот в Южна Корея са:

Наем на едностаен апартамент $800 – 850
Комбо за бързо хранене$7
Хляб $2.3
Мляко 1л в супермаркет$2.2
Пакет яйца 12 бр. в супермаркет$2.8
Месечна карта за градски транспорт $45

За да учите в Южна Корея, ще трябва да получите виза, преди да влезете в страната. Процесът не е труден, но е важно да имате цялата необходима документация. Вашият университет може да ви помогне в процеса на издаване на виза, така че попитайте вашия международен офис какви са следващите ви стъпки за получаване на виза, след като бъдете приети. Обикновено ще трябва да предоставите следното:

 • Формуляр за кандидатстване
 • Паспорт
 • Цветна снимка (3,5 х 4,5 см)
 • Копие от сертификата за бизнес регистрация на корейския университет
 • Писмо за приемане от корейския университет
 • Доказателство за финанси, които покриват разходите за живот за вашия семестър в Корея

D-2: Виза за редовна образователна програма. Тази виза е за всеки студент, който се записва в бакалавърска, магистърска или докторска програма в младши колеж, университет или висше училище.

D-4: Виза за общо обучение. Тази виза е за всяко лице, което посещава управлявано от университет езиково училище, квалифициран образователен институт или друг институт, различен от академичен изследователски институт.

Кандидатствайте за студентска виза веднага след като получите официално писмо, че сте приет да учите в Корея. Студентската виза за Корея може да бъде валидна до две години.

Посолство на Република Корея в София, Република България
Канцелария: София ул. „Сребърна” № 2В, ет. 4
Работно време: 09:00 – 12:30 / 13:30 – 17:30 часа
Тел.: +359 2 971 21 81, 971 25 36
Факс: +359 2 971 33 88
koreanembassybg@mofa.or.kr
korean-embassy@mofa.go.kr
http://overseas.mofa.go.kr/bg-bg/index.do     

Блог
sbuddy

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »