Образование в САЩ

Мечтата на всички амбициозни и мотивирани кандидат-студенти по целия свят е да могат да получат образование в САЩ. През академичната 2019/2020 година в САЩ е имало около 1 милион международни студенти, което и осигурява първо място като дестинация за висше образование.

САЩ е толкова многообразна като страна, тук почти всеки щат е малка отделна държава и затова каквито и да било генерализации би били трудни и за висшето образование. Институциите за висше образование се различават по вид (частни/държавни), степени на образование, финансиране, учебни такси и наброяват около 5300 в цялата страна.

Много са и причините един кандидат-студент да пожелае да учи в САЩ – вълнуващ студентски живот a.k.a. campus life, в който студентите живеят и учат в един комплекс; първокласни условия за обучение; неограничени кариерни възможности след завършването.

Low on budget? Може би също има нещо за теб.

САЩ също е известна и с това, че е и една от най-скъпите страни за получаване на висше образование, средната такса за международни студенти е $26,290, но даже и тук има варианти за това да получиш световно образование на достъпна цена. Прочети нашата статия “Бюджетно образование в САЩ – мисия възможна”.

Спортни стипендии в САЩ? Mission possible too.

Ако имаш постижения в спорта, с които можеш да се похвалиш, добър успех в училище и желание да се развиваш едновременно като студент в университет и спортист в колежанска лига, то тази възможност е за теб! Разбери повече за възможностите за получаване на спортна стипендия и обучение в университет в САЩ или Канада ТУК.

Типове университети в САЩ

В тях студентите могат да получат само бакалавърска степен, обикновено са по-малки от университетите и обучението в тях е по системата liberal arts and sciences – студентът сам избира кои предмети и специалности да включи в програмата си, както и да избере основна специалност след първата година на обучение. Много от тях са с частно финансиране

В тях студентите получават двугодишно обучение и associate degree – еквивалент на полувисше образование, след което могат да продължат обучението си за пълна бакалавърска степен в университет. Много от тези колежи имат програми за трансфер на своите студенти след края на другодишното им обучение в университети. 

Предимството на тези колежи са по-ниските такси за обучение и по-лесния процес на кандидатстване и прием.

Те могат да бъдат държавни и частни, основната разлика с колежите е, че университетите са по-големи от към брой студенти, освен бакалавърски степени предлагат и магистърски и докторски, както и в университетите се правят научни изследвания и разработки.

 Ако имаш постижения в спорта, с които можеш да се похвалиш, добър успех в училище и желание да се развиваш едновременно като студент в университет и спортист в колежанска лига, то тази възможност е за теб! Прочети ТУК за възможностите за спорни стипендии в САЩ и Канада.

Study Buddy и твоето кандидатстване в САЩ

В Study Buddy може да ти помогнем да се подготвиш успешно и да кандидатстваш в САЩ с нашите услуги за подготовка за американските стандартизирани изпити и подаването на документи към университети.

Нашият ментор Златомир Молдовански има огромен опит при подготовката на кандидати за изпитите SAT/ACT и съставянето на впечатляващи есета, които са основополагащите елементи за всяка една добра кандидатура за американски университет. Негови студенти са били приемани в MIT, Princeton University, Northwestern University и много други престижни университети.

Златомир е завършил висшето си образование в САЩ, в University of Cincinnati, и знае много трикове и тайни, които може да сподели на бъдещи студенти.

Свържи се със Study Buddy, за да получиш повече информация или пък да си заявиш безплатна 20-минутна консултация за твоето бъдещо американско образование.

Начини на кандидатстване

В повечето университети в САЩ се кандидатства по документи, а пакетът за кандидатстване и офертите за стипендии зависят от високия резултат на изпитите SAT/ACT и впечатляващите есета.

Крайни срокове за кандидатстване

Различните университети имат различни крайни срокове. Препоръчително е да започнеш да се готвиш за кандидатстването си около две години преди самото подаване на документи, което в някои университети може да се случи и около година преди самия старт на академичната година.

Здравна застраховка

Едно от изискванията за всички международни студенти в САЩ е да имат здравна застраховка – покритието на услугите в нея зависи от плана, който предлага твоя университет, както и цената, която може да бъде от $1,000 до $3,000 на година.

Валута

В САЩ валутата е щатски долар. Обменният курс е 0.62 USD=1 BGN.

Международните студенти в САЩ могат да работят само в кампусите на университетите си до 20 часа на седмица по време на семестъра и до 40 часа извън семестъра.

Международните студенти в САЩ кандидатстват за виза за пътуване и престой в страната – F1 или J1. Таксата за кандидатстване за нея е около $500.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката