Американският университет в България, съкратено АУБ е частен университет, разположен в Благоевград, България. Университетът следва традиционния американски модел на образование liberal arts, предоставящ възможност на студентите да комбинират знания от различни дисциплини, което гарантира по-добра професионална реализация в бъдеще. АУБ редовно осъвременява програмите си, за да посрещне променящите се изисквания на бизнес средата в днешния глобален свят. Обучението се провежда на английски език, а международните преподаватели в университета са изтъкнати учени в своята област, с богат преподавателски опит в студентска общност от различни националности, култури и етноси. Основан е през 1991 и в него се обучават около 1000 студенти от над 40 държави, идващи от 5 континента. Около 40% от студентите са чуждестранни.

Акредитация

Американският университет в България е акредитиран както в България, така и в САЩ. АУБ е получил акредитацията си в САЩ от New England Commission for Hicher Education. Университетът издава Европейско дипломно приложение (Europass), което автоматично прави дипломата от АУБ призната в цяла Европа.

Финансиране

Университетът се финансира чрез подкрепа от частни и корпоративни дарители и учебни такси.

 Приятели и поддръжници от цял свят, сред тях Джон Димитри Паница, Ана Чапрашикова, Минко Балкански, Атанас Замфиров, фондация „Америка за България“ и много други, помагат за развитието на АУБ.

АУБ е един от малкото университети, които отпускат стипендии на своите възпитаници, за да следват в магистърски или докторски програми. Стипендията се дава на завършили АУБ студенти, приети в топ 20 университета в САЩ, според THE-QS World University Rankings.

Прием и стипендии

АУБ приема студенти с висок потенциал и разнообразни таланти, които са сред най-успешните ученици във випуските си, сред тях победители в национални олимпиади по математика, първенци в езикови състезания, изявени спортисти и ученици, отличени за работата си в полза на обществото.

АУБ приема студенти два пъти в годината – за есенен и пролетен семестър. Университетът предлага финансова подкрепа и стипендии, както за високи академични постижения, така въз основа на финансовото състояние на семейството на кандидата. Финансова помощ, различни стипендии, програми за Work & Travel – АУБ осигурява най-добрите условия за кандидат-студентите и прави всичко възможно те да получат най-високата добавена стойност за цената, която плащат.

Бакалавърски програми

Interactive Teaching АУБ предлага бакалавърски програми в четиринадесет специалности:

 • Бизнес администрация
 • Европеистика
 • Журналистика и масови комуникации
 • Икономика
 • Информационни системи
 • Интердисциплинарна специалност по индивидуален учебен план
 • История и цивилизации
 • Компютърни науки
 • Литература
 • Математика
 • Модерни езици и култури
 • Политически науки и международни отношения
 • Психология
 • Физика

Магистърски програми

От 2003 г. в допълнение към бакалавърските програми, университетът предлага магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри. Обучението се провежда в Центъра за образование и култура „Илиев“ на АУБ в София.

Previous slide
Next slide

Кампус

В кампуса „Скаптопара“ в Благоевград живеят и се обучават студентите в бакалавърските програми на АУБ. Там са разположени 3 нови модерни общежития; академичен център „Балкански“, който включва класни стаи, компютърни зали и офиси; библиотека „Паница“, която е най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа; и студентски център „Америка за България“.

АУБ е първата институция в България, предлагаща американски тип настаняване на своите студенти. Всяко едно от общежитията има свой собствен дух и общност, и осигурява уникално изживяване на младите хора. Едно от изискванията за студенти, обучаващи се в бакалавърските програми на АУБ, е да живеят в кампуса, което е и част от мисията на университета. Общежитията осигуряват среда без тютюнев дим, достъп за хора с увреждания, и са финансирани от USAID/ASHA. В тях има обособени зони за различни дейности, които включват: зала за аеробика, фитнес, музикална стая, зала за филми и презентации, зала за билярд и тенис на маса, рецепция, кухня и кафене.

Студентски живот

АУБ насърчава предприемаческия дух и дава възможност на младите хора да усъвършенстват своите таланти чрез участие в разнообразни инициативи. Извънкласните дейности им помагат да развиват „меки умения“ и да приложат на практика наученото в час. Студентите в АУБ могат да участват в над 40 студентски клуба по интереси. Сред тях са: бизнес, предприемачество, студентски медии, театър, мюзикъл, спорт и много други.

Студентите на АУБ участват в конференции и състезания в цял свят, като престижната международна конференция Carroll Round в университета Джорджтаун, САЩ, и годишното състезание на Майкрософт – Imagine Cup. Програмата Goldman Sachs Global Leaders нееднократно е признавала и награждавала потенциала на студентите на АУБ. Освен това, АУБ годишно провежда конференция за научни изследвания, където студенти и преподаватели от университета представят свои трудове в различни области.

Study Buddy e представител на Американския Университет в България.

Ние ще ти помогнем да се запишеш за избраната от теб програма и ще ти отговорим на всички въпроси. Свържи се със Study Buddy на info@studybuddy.bg или +359883352571 (телефон, Viber, Whats App).