Вече си студент в чужбина! И сега какво?

Ако вече си приет студент в университет в чужбина, то тази статия е за теб!

Първата ти година в чужбина е най-запомняща се, така че се постарай да си прекараш добре. Смело се потопи в различни преживявания, колкото и да е силен културният шок в началото далеч от родния дом и държава. За да ти помогнем да се почувстваш по-подготвен и спокоен преди заминаването, сме ти приготвили списък със задачи, които трябва да изпълниш, преди да тръгнеш:

Намери си жилище!

След като научиш радостната новина, че си приет, следва въпросът „Къде ще живея?“ и вероятно вече си мислиш за тази важна част от следването си.  Намирането на квартира за чуждестранен студент не е лесна задача и ако твоят университет предлага общежитие, където можеш да запазиш стая си голям късметлия.  А и намирането на приятели в общежитие е много по-лесно в сравнение с частното настаняване.

Ако обаче университетът не предлага такава опция, то трябва сам да потърсиш частно настаняване. Няма нищо страшно! Въпреки че ще трябва да положиш повече усилия, това е съвсем постижима цел.  Отдели си време всеки ден, за да преглеждаш обяви, да отговаряш и коментираш на тях и да търсиш всякакви възможности. Ако вложиш 100% от усилията си в търсенето, ще намериш идеалното място за живеене.

Какви документи да си вземеш? 

Направи си списък с основните документи, които трябва да носиш със себе си, за да не забравиш нещо важно. Сред тях са:

  • дипломата за средно образование (оригинал)
  • лична карта
  • сертификат за владеене на език (оригинал)
  • автобиография
  • кредитни/дебитни карти
  • здравна застраховка/здравна карта ЕЗОК

Добра идея е да се консултираш с консултанта ти или университета относно специфичните изисквания и необходимите документи за твоята дестинация.

Осигури си Транспорт!

Ако ще пътуваш със самолет има преференции за студенти с Bulgaria Air. За да се възползваш от всички отстъпки към даден полет е необходимо да си притежател на студентска ISIC или младежка EYC карта. В случай, че все още нямаш карта можеш да си извадиш от тук http://online.isic.bg/

След като пристигнеш и се установиш, най-простото, екологично съобразно, и бюджетно транспортно средство си остава велосипедът. Всички го правят, подсигури си и ти едно, за да може лесно да се придвижиш от квартирата до университета. Можеш да намериш добри оферти за колета втора упортеба в различни сайтове. Не забравай да си купиш и добро заключване, ако не искаш да се сбогуваш с колелото си за отрицателно време. Ако все пак решиш да се возиш с градския транспорт, провери предварително цената на билетче в посока или как може да се снабдиш със студентска карта за транспорт. 

А здравна застраховка?

Study Buddy е официален представител на DR-WALTER Versicherungen, водещ експерт в застраховането на частни и бизнес пътувания, както и престои в чужбина. DR-WALTER предлага  PROTRIP-WORLD от €29,40 / месец, който се състои от здравна застраховка при пътуване (стандартно или пълно покритие), застраховка за злополука при пътуване, застраховане на багаж и помощ за чуждестранни студенти и докторанти, студенти по езици и обмен, стажанти, пътници, au-pair, доброволци, както и гимназисти и участници в Work and Travel, които искат да останат в чужбина до две години.
NB! Лекарства

Важно е да имаш основни лекарства под ръка, когато се преместиш на ново място. Възможността да хванеш нови вируси и бактерии е голяма, така че е препоръчително да вземеш аптечката си с медикаменти, които обикновено използваш за често срещани неразположения като главоболие (бъди готов за много главоболия от учене), настинки, грип, стомашно-чревни проблеми и др.

 

Каква техника ще ти трябва?

Добрата комуникация и достъпът до ресурси са от голямо значение за успеха ти. Увери се, че имаш надежден смартфон и лаптоп, с които ще учиш и ще прекарваш значително време. Прецени дали искаш да закупиш тези устройства у дома или в чужбина. Имай предвид, че цените могат да варират значително и да има налични изгодни сделки. Не забравай всичките си зарядни. 

NB! Дрехи                                                                                                                Когато приготвяш багажа си, фокусирай се върху опаковането на подходящо облекло за климата, в който отиваш. Дрехите са лесно достъпни навсякъде, така че няма нужда да носиш допълнителни куфари или кашони с дрехи. Просто събери най-важното.

Научи местния език 

Ако искаш да си намериш по-лесно работа и да се интегрираш по-добре с местните, научи техния език. Не разчитай на това, че почти всички говорят английски език. Знанието на повече езици винаги е предимство и се отплаща във времето. А език се учи най-добре в естествената си среда. 

Възползвай се максимално от ресурсите на университета и възможностите за обучение в чужбина, за да разшириш знанията си и да подобриш академичните си постижения.

Социализирай се!

Всеки университет в чужбина предлага разнообразие от клубове и общества, според различните интереси от спорт, наука, изкуство до обществено полезни дейности. 

Запиши се и ще увеличиш възможността да срещнеш бъдещата си група приятели, с които да прекарате следващите години от обучението си заедно. Освен това, може да развиеш и допълнителни умения и интереси. 

Натрупай професионален опит и допринеси за местната общност!

Потърси възможности за работа на непълно работно време или доброволчество. 

Ако впечатлиш работодателя си с твоята отдаденост, работна етика и езикови умения, може да бъдеш поканен да останеш на постоянна позиция след завършване на програмата си. Алтернативно, препоръките, получени от твоите мениджъри или ментори, могат да помогнат при търсенето на работа в индустрията.

Подготви се за предизвикателни времена и се научи да се изправяш пред тях сам. Приемането на тази реалност ще ти помогне бързо да преодолееш всяко препятствие, което се изправи пред теб. Не забравяй да бъдеш позитивен и оптимист. Новите преживявания и възможности те очакват зад всеки ъгъл. Това е само началото на твоето пътуване, а пътуването може да доведе до неочаквани изненади. Бъди сигурен, че животът ти никога повече няма да бъде същият след това. С времето ще оцениш всички усилия, пот и евентуални сълзи, които си пролял, тъй като те несъмнено ще си заслужават.

Ако тази статия ти е харесала и имаш нужда от консултации при твоето кандидастване в чужбина, свържи се със StudyBuddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидастване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.