Образование в Ирландия

Ирландците се гордеят със своята страна и култура и се радват да ги споделят с чужденците. Въпреки че е сравнително малка страна (с население от около пет милиона), повече от 70 милиона души по света твърдят, че имат ирландско наследство. Така че ако живеете в Ирландия, ще имате приятели по целия свят.

Ирландия е безопасно и толерантно място за живеене и неизменно се нарежда сред първите 20 държави в света по качество на живот, мир и човешко развитие. Освен това е млада страна, с една трета от населението под 25 години. Учете в Ирландия и ще се присъедините към повече от 35 000 международни студенти от 161 страни, които обичат мястото, където живеят.

Обучението в Ирландия може да ви даде страхотен старт за успешна кариера. Ирландия се класира високо за качество на образованието – образование, което отговаря на нуждите на една конкурентна икономика, плюс трансфер на знания между университети и международни компании. 

Това важи за кариери в разработката на софтуер и ИТ, инженерството, финансовите услуги, храните и селското стопанство, медицинските технологии и фармацията.

Защо да изберем да учим в Ирландия?

Висшето образование в Ирландия предлага изключителни възможности за студенти от цял свят. Страната е известна с богата история, културно разнообразие и висок стандарт на образование. Обучението в Ирландия е популярно сред студентите поради няколко ключови фактора:

  • Качествено образование: Ирландия притежава някои от най-престижните университети и колежи в света. Образователните институции предлагат широк спектър от програми и специализации в различни области.
  • Мултикултурна среда: Ирландия е гостоприемна страна, която приветства студенти от различни култури и националности. Този културен разнообразен контекст обогатява обучението и живота на студентите.
  • Езикова област: Английският език е официален и се използва в образованието, което предоставя студентите с възможността да подобрят своите езикови умения.
  • Работа и миграция: Ирландия предоставя студентски визи и възможности за работа след завършване на образованието, което ги прави привлекателни за тези, които искат да започнат кариера в страната.
  • Красива природа и културни богатства: Ирландия предлага невероятни природни красоти и богатство на културни забележителности, които се разпростират по цялата страна.

 

Възможност за работа

Ако посещавате курс от Временния списък на допустимите програми (ILEP), ще имате печат номер 2, потвърден в паспорта ви, когато се регистрирате при вашия местен имиграционен служител. Ще ви бъде позволено да поемете заетост до 20 часа работа на непълно работно време седмично през академичното време или до 40 часа седмично по време на ваканционните периоди в колежа, тоест от юни до септември включително и от 15 декември до 15 януари .

Ако не посещавате такъв курс, няма да имате право да работите на непълно работно време или да се занимавате с бизнес или професия. 

Начини на кандидатстване

Изискванията за прием в бакалавърските програми са съобразени със CAO points, към които се приравняват различните международни дипломни квалификации.

Научи повече за услугите за кандидатстване в Ирландия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Кандидатстването в Ирландия се осъществява през централизирана система, в която университетите се подреждат по приоритет. Крайният срок за кандидатстване е до края на януари.

Здравно осигуряване в Ирландия

В Ирландия важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Ирландия валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR =1 BGN.

Примерните разходи за живот в Ирландия са:

Наем на студентска стая€400-800
Хранене в нескъп ресторант€15 -25
Хляб в супермаркет€1 -1.5
Мляко 1л в супермаркет€0.80 – 1.20
Пакет яйца 12 бр. в супермаркет€2 – 2.5
Билет за градски транспорт€1.40 – 1.60

От 1 януари 2007 година гражданите на Република България са граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.  

При установяване в Ирландия е нужно да се вземе персонален номер – PPSномер от Социалните служби. За целта е необходимо да се представи адрес, на който лицето пребивава постоянно и валиден личен документ.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок по-голям от 90 дни, при условие, че те:

– са работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка 
– са записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка, въз основа на нейното законодателство или административна практика, с основната цел да преминат курс на обучение, включително професионално обучение

Блог
sbuddy

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »