Образование в Италия

 

Италия е не само дом на световно известната паста и мода, но и на някои от най-престижните университети в света. Италианското висше образование предоставя уникални възможности и предимства за студентите от цял свят. 

Италия е сравнително бюджетна дестинация за обучение в Европа. Докато разходите за настаняване и живот могат да бъдат високи в големи градове като Рим или Милано, в по-малките градове са много по-ниски. По-големите университети обикновено предлагат подкрепа при намиране на настаняване.

В сравнение с други страни в Европа, държавните университети в Италия са относително достъпни. Таксите за обучението варират във всяка институция.  Една бакалавърска програма може да струва от €900 до €4000 на година в публична институция. Таксите в частна институция обикновено започват от €6 000 до €20 000 на година. Като членки на ЕС, няма да плащате повече от италианските граждани. 

Образователна система

В Италия има няколко различни институции за висше образование. Повечето университети, включително най-известните, са държавни. Има и университети, които се финансират и управляват директно от провинцията, в която се намират, като например Free University of Bozen-Bolzano. Има и частни университети, които са официално признати от Министерството на Образованието.

Съществуват и един по-особен вид университети – Superior Graduate School, които са автономни учебни заведения и се фокусират повече върхи магистърски и докторски степени. Три от тези университети – Sant’Anna School of Advanced Studies, Scuola Normale Superiore di Pisa, Scuola Superiore IUSS, имат статут на отделни заведения, а останалите девет се оперират от някой от държавните университети.

Защо да изберем да учим в Италия?

  • Пионери в редица области като автомобилен и индустриален дизайн, архитектура, моден дизайн и други специалности, свързани с изкуството. Много възможности за стажове и реализация в тази сфера.
  • Престижни университети с отлична академична репутация – люлка на науката в Средновековието. Нeбезизвестен факт е, че най-старият университет в света е университетът в Болоня (University of Bologna), който е основан през далечната 1088 година, който съоветно е и един от най-високооценяваните в университетски класации. Колумб, Галилей, Марко Поло са само част от най-известните италиански учени, които са прославили родината си по целия свят.
  • 3тата най-развита икономика в ЕС, с мащабно развити сектори като селското стопанство и хранителната промишленост, текстилната промишленост, оборудване и двигатели, фармацевтика, туризъм и други. Това означава по-високи шансове за реализация и професионално развитие, черпане на уникални знания и компетенции, които формират Италия като една от най-развитити икономики в света.
  • Високо качество на живот в красива и приветлива страна. Всички харесват Италия заради вкусната си храна, приятелски настроените хора, красивите гледни и архитектура и известния начин на живот на италианците – la dolce vita.

Мога ли да уча в Италия без да знам италиански? 

О, да! Редица университети предлагат специалности на английски език, както бакалавърски, така и магистърски програми. Най-често срещаните специалности са бизнес науки, икономика, и ИТ. Перлите на Италия във висшето образование – дизайнът и архитектурата – също могат да се намерят на английски или със смесено преподаване и на двата езика.

Начини на кандидатстване

В Италия няма централизирана система за кандидат-студенти. Задължително трябва да проверите изискванията на всеки отделен университет, за да избегнете изненади. Обикновено трябва да подготвите:

• формуляр за кандидатстване

• диплома за завършено средно образование или академична справка (преведена на италиански и легализирана)

Научи повече за услугите за кандидатстване в Италия на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Липсата на централизирана система при кандидатстване предполага и големи различия в сроковете за подаване на документи. Тези разлики са особено видими при частните висши училища. Затова най-доброто, което можете да направите, е да започнете да си подготвяте документите още с началото на 12-и клас, т.е. колкото по-рано, толкова по-добре.

Здравно осигуряване в Италия

В Италия важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Италия валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR =1 BGN.

Примерните разходи за живот в Италия са:

Наем на студентска стая€200-600
Хранене в нескъп ресторант€15
Хляб в супермаркет€1.62
Мляко 1л в супермаркет€1.20
Пакет яйца 12 бр. в супермаркет€2.90
Билет за градски транспорт€1.50

До Италия е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.
Не си намерил отговор на въпроса си?  Свържи се със Study Buddy.