Защо да направиш кариерeн тест преди да кандидатстваш в университет?

Имаш нещо наум, но увереността ти не е на 100%. Гледал си в интернет за специалности и университети, които ти харесват, но пак не спиш спокойно. Съмняваш се дали ще се справиш? Или пък родителите ти не са съгласни с избора ти? 

Кариерните тестове за самооценка напоследък са доста нашумели. Може би се чудиш какво толкова им е полезното или просто от мисълта да правиш тест през лятото те побиват тръпки. Всъщност кариерните тестове изобщо не са тестове. Няма верни и грешни отговори, нито пък ти казват, че трябва да станеш фермер, геолог или пилот. Те са по-скоро инструменти, които ти помагат да си зададеш правилните въпроси, за да можеш да направиш най-добрия кариерен избор за себе си. 

Ако се чудиш дали има смисъл от кариерните (не)тестове и дали ще ти помогнат с нещо, виж няколко основни причини, поради които е добра идея да ги пробваш:

1. Не си сигурен дали си избрал правилната специалност

Ако си достатъчно информиран за възможностите, но все още не си сигурен дали си избрал най-добрата от тях, може би имаш нужда да разбереш повече за себе си. Много е важно дали това, което си планирал, съвпада с твоята личност, ценности и нагласи. Точно тук кариерният тест може да ти помогне като ти покаже на какво държиш, кои са професионалните ти интереси и силните ти страни и как взимаш решения.

2. Колебаеш се между няколко варианта

Задавал ли си си някога въпроса защо харесваш тези специалности и професии? Какво ще ти даде всяка една от тях и как ще се впишеш в тази сфера след университета? Точно там се крие отговорът на въпроса кой от потенциалните избори е най-подходящ за теб. За целта е нужно да познаваш не само предметите, но собствената си личност. А както вече казахме, кариерният тест ще ти помогне да направиш точно това!

3. Интересно ти е да научиш повече за себе си

Сигурно вече си разбрал, че основното, което ти дава добрият кариерен тест, не е препоръка за конкретна специалност, а информация за самия теб. Това е супер полезно при избора на кариерен път, защото ти помага да вземеш истински информирано решение. Но знаеш ли за какво друго ще ти свърши работа себепознанието? Накратко – за всичко, свързано с кариерата ти.  Доказано е, че осъзнатите хора са по-добри лидери, общуват по-успешно с другите, знаят как да използват силните си страни и върху какво имат да работят. Затова кариерните тестове могат да са ти полезни дори след този момент – например при кандидатстването за стаж или работа, а защо не и след като вече работиш, за да ти помогнат да си по-успешен в професионален план?

4. Искаш да си спестиш време

Кариерният тест ще те насочи директно към онези фактори, от които зависи изборът ти, и определено ще ти спести някои чуденки и известно лутане. Да вземем ценностите за пример – ти знаеш доколко парите са важни за теб, но давал ли си си сметка кои са основните неща, които хората търсят в работата си (например престиж, иновации или постижения) и колко напред в личната ти класация са те? А знаеш ли кои са личностните качества, които имат най-голямо значение за типа работа, която ще избереш – като гъвкавост, отвореност към нов опит и устойчивост на стрес? Замислял ли си се дали предпочиташ да планираш занапред или мислиш в краткосрочен план? Дали си по-скоро решителен или колеблив? Колко добре развити са твоите умения за учене? Това е само малка част от правилните въпроси, а останалите ще откриеш в кариерните тестове.

Какво включва Prospera 2.0?

Тестът е съставен от 9 въпросника, фокусирани върху различни части от твоята личност. 

  • 6 нагласи към бъдещето – По какъв начин очакванията ти към бъдещето влияят върху възможностите ти да се развиваш успешно?
  • 4 качества за вземане на решение – Какво ти е необходимо, за да бъдеш сигурен, че решението, което ти предстои да вземеш, е правилно.
  • 6 професионални ценности – Кои са основните фактори, които влияят на мотивацията ти да се развиваш като личност и професионалист.
  • Кариерни интереси в 12 сфери- Кои от 12-те сфери на висшето образование са най-подходящи за теб според типа работни задължения, които ти е приятно да изпълняваш?
  • 5 типа лични интереси – Могат ли твоите хобита и нещата, които правиш в свободното ти време, да ти помогнат да се реализираш успешно като професионалист.
  • Увереност по 23 специалности – Колко уверен си в знанията си, свързани с 23 от най-разпространените университетски специалности?
  • 5 силни страни -Кои твои силни страни те отличават от връстниците ти и защо е важно да ги имаш предвид, когато чертаеш планове за бъдещето си.
  • 4 умения за учене – Върху кои качества и умения, свързани с усвояването на нови знания, е добре се фокусираш, за да се справяш по-лесно в университета.
  • БОНУС! -Накрая на теста ще те предизвикаме да направиш списък с най-желаните професии и ще ти помогнем да оцениш доколко те са подходящи за теб на база на няколко допълнителни въпроса.

Какво получаваш?

Обективна оценка на основните фактори, които влияят на избора ти на специалност и професия.

Конкретни насоки съобразени с твоите личностни качества, които ще ти помогнат да вземеш решение.

Подробен анализ на най-важните ти личностни черти и влиянието им върху бъдещото ти развитие.

Графики с резултатите представящи информацията визуално, за лесно сравнение на  отделните елементи.

Лесно и бързо попълване на въпросниците от всяко устройство, по всяко време на денонощието.

Достъп до резултатите ти веднага след попълване и запазване на доклада с анализ в профила ти в платформата.

ЗАЯВИ КАРИЕРЕН ТЕСТ PROSPERA 2.0

Свържи се със Study Buddy на info@studybuddy.bg или на +359883352571 (телефон, Viber, Whats App).  Ще ти предоставим достъп до платформата, на която да попълниш теста.

БОНУС!

Предоставяме БЕЗПЛАТНА онлайн консултация за подробно разчитане на резултатите. 

Study Buddy е представител на кариерен тест PROSPERA 2.0

Ние ще ти помогнем да избереш специалността за теб. Свържи се със Study Buddy на info@studybuddy.bg или +359883352571 (телефон, Viber, Whats App).