образование в чужбина

Може би си чел и си чувал, забелязал си, че много от твоите съученици и приятели говорят за висше образование във Великобритания, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Франция, Австрия и още куп други страни. Да, наистина в днешно време стана популярно да се ходи за висше образование навън, всъщност статистиките сочат, че през 2017 година около 6000 български студента са избрали да учат в чужбина. Защо го правят?

 • Защото търсят качествено образование, което да даде добра основа на тяхната бъдеща кариера
 • Защото искат да натрупат опит, който няма как да получат, ако останат в България
 • Защото искат да усъвършенстват езиковите си умения
 • Защото са любопитни към културата и живота в други страни и искат да почерпят от тях

… И поради много други причини. И докато в миналото ученето навън е било привилегия само на семействата с много възможности, то сега вече не е така. И ти можеш да заминеш за висшето си образование навън! Кои са митовете, които много кандидат-студенти си втълпяват?

 • Образованието в чужбина е скъпо и не мога да си го позволя. Това не е така, и целта на Study Buddy е да помага на студенти да кандидатстват в страни, където образованието е или напълно безплатно или таксите за обучение са много ниски. В някои ситуации даже, да учиш в чужбина е равнозначно на разходите на студент в България. В такъв случай не е ли по-полезно и интересно за теб да бъдеш студент в чужбина, където освен дипломата от престижен и световнопризнат университет, ще получиш и опит от живота в друга държава?
 • Трябва да съм отличен ученик, за да мога да кандидатствам в чужбина. Факт е, че по-елитните университети търсят отлични оценки у своите кандидати, но това не е винаги задължително. Всеки средностатистически български ученик може да бъде приет в университет в чужбина, стига да знаеш как да подготвиш своя пакет за кандидатстване и тук вече идва ролята на Study Buddy! Всяка кандидатура е специфична, но дипломата не винаги е основният критерий за прием. Затова най-добре се запиши на индивидуална консултация, на която ще можеш да получиш повече информация.
 • Трябва да имам отлична подготовка по езика, на който ще уча. Това е така, но много от образователните дестинации като Австрия, Чехия и Русия предлагат на своите студенти първо да усъвършенстват езика на подготвителен курс по език, а след това да започнат обучението си в университет. Страхотна възможност да добавиш още един език към бъдещото си CV! Според скорошно проучване за умения, които бъдещите работодатели ще търсят в кадрите си, едно от топ уменията е владеене на чужди езици. Колкото повече, толкова по-добре. Да владееш английски е супер, но това вече не е бонус, а си е направо задължително, а нещо, което ще те изкара пред останалите кандидати за работа.
 • Ще остана да уча в България, но ще отида на обмен по Еразъм и така ще натрупам опит и ще попътувам. Еразъм наистина е страхотна програма, която дава много възможности. Но когато си студент по обмен, ти никога не оставаш алумни на университета, в който си бил по обмен, защото си “само на гости”. А ти кой университет искаш да е записан в бъдещото ти CV-то? Можеш да отидеш и по обмен от университета ти в чужбина и тогава ще спечелиш двойно 🙂 

Каква е ролята на Study Buddy в процеса на кандидатстване?

 • Помага при избора на университет и специалност, улеснява студентите и техните родители и им спестява много време и усилия. Информацията, която ще намерите на този сайт, както и в други канали на Study Buddy, е синтезирана и е резултат на дълги години опит и работа в сферата на международното образование.
 • Дава пълна и точна информация за дадена образователна система, процеса на кандидатстване, необходимите документи и срокове за кандидатстване.
 • Преглежда и подава документите на своите кандидати, води кореспонденция с университети от техен избор, консултира студентите си за най-добро оформяне на документите.
 • Помага с практическа информация за настаняване, пътуване, живот в чужбина, работа, медицински застраховки и всички други ежедневни аспекти.
 • Study Buddy е не само образователен консултант, а и винаги най-добрият приятел на всички кандидатстващи и освен с информация, може да помогне и със съвет и емоционална подкрепа.