Студентско финансиране в Ирландия – възможности за бюджетно образование

Преди няколко месеца британските власти обявиха новината, която много кандидат-студенти и работещи в сектора на висшето образование очакваха – край на студентското финансиране във Великобритания за студенти от ЕС. Студентите от ЕС ще впадат в категорията “международни студенти”, а не “местни студенти”, както беше досега, което означава, че и таксите, които ще бъдат заложени вече няма да са същите. Решението е повлияно от излизането на Великобритания от състава на ЕС в края на тази година. Британските специалисти, работещи върху създаването на политики във висшето образование, смятат, че би било неморално студентите от съюз, към който Великобритания вече не принадлежи, да продължат да се ползват с привилегии, докато други международни студенти да нямат достъп до тях.

На фона на тази новина, една друга образователна дестинация изгрява за студентите от България – Ирландия. Ирландия не може да предложи изобилието от университети и специалности, което Великобритания има, но със сигурност е добра алтернатива за мотивирани и амбициозни кандидати. В страната има около 20 основни институции за висше образование – университети, университетски колежи и институти по технологии, в които учат по-голяма част от студентите. Други институции за висше образование са академии по изкуства, музикални консерватории и частни университети и колежи.

Какво представлява студентското финансиране в Ирландия?

Таксата в държавните университети в Ирландия се формира по два пункта – tuition fee и student contribution. Според националната програма Irish Free Fees Initiative, студентите от от ЕС имат право да кандидатстват за безвъзмездно финансиране на частта tuition fee. Така в най-престижния университет в страната – Trinity College Dublin – tuition fee-частта започва от €1381 и стига €9332, тази част се поема от ирландското правителство. Другата част, student contribution в повечето случаи е €3000 на година, има и специалности, при които и тази част е 0. Получава се, че българските студенти могат да учат в Ирландия срещу €3000 на година, а понякога и съвсем безплатно.

За да се възползват от тази възможност, студентите трябва да кандидатстват за студентско финансиране след като са приети. Трябва да са живяли в страна от ЕС минимум три от последните пет години и да нямат друго завършено висше образование. Тази опция е приложима при кандидатстване за бакалавър, а за магистър съществуват други възможности за финансиране. Study Buddy може да помогне както за избора и кандидатстването в университет в Ирландия, така и за получаването на студентско финансиране.

Кандидатстване

Кандидатстването в Ирландия се случва през централизирана държавна онлайн система. Повечето държавни университети имат строгоопределени минимални балове за влизане, но и критериите за прием се менят от година на година в зависимост от количеството кандидати. В по-популярните програми конкуренцията може да бъде голяма.

До голяма степен кандидатстването в Ирландия е подобно на това във Великобритания. След подаване на документите се получава оферта за прием или отказ. Изискването за владеене на английски език се равнява на IELTS 6-6.5 – както в повечето специалности на английски език.

Искаш да разбереш още?

Прочети и нашата статия “Висше образование в Ирландия – защо не?“.

Автор: Марика Василева

Свържи се със Study Buddy за безплатна консултация на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или marika@studybuddy.bg.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност