Образование в Испания

Висшето образование в Испания представлява идеалната смесица от богата история, култура и модерни образователни стандарти. С много университети, предлагащи разнообразни програми и обучение на английски език, страната се превърна в привлекателна дестинация за международни студенти.

Испания има дълга традиция в образованието, като един от основателите на съвременните университети в Европа. Университетът в Саламанка, основан през 1218 г., е един от най-старите в света и е доказателство за ангажимента на страната към образованието. Днес Испания разполага с над 70 университета, предлагащи разнообразни образователни програми.

Испания се гордее с висококачествено образование, поддържано от стриктни образователни стандарти. Университетите в Испания предлагат обширни възможности за изучаване на различни дисциплини, включително изкуство, наука, инженерство, бизнес и много други. Мнозина от университетите са класирани сред най-добрите в света и предлагат образователни програми, насочени към актуални теми и изследования.

Испания е дом на богата култура и наследство. Запознаването с испанската култура и обичаите може да бъде незабравимо преживяване за международните студенти. Страната се гордее с фламенко музика, фестивали като “Ла Томатина” и богатата гастрономия.

Защо да учиш в Испания?

  • Разнообразие на университети. Испания разполага с много университети, включително едни от най-старите и престижни в света. Някои от тях включват Университета на Барселона, Университета на Мадрид и Университета на Гранада.
  • Учебни програми на английски език. Много университети в Испания предлагат учебни програми на английски език, което прави страната достъпна за международни студенти.
  • Културен опит. Животът в Испания е богат на културни събития и възможности за развлечения. Студентите могат да се насладят на фламенко музика, фестивали и гастрономия.
  • Стажове и работни възможности. Испания предоставя възможности за стажове и работа след завършване на университета, което подпомага кариерното развитие.
  • Финансова подкрепа. Испания предлага различни видове финансова подкрепа и стипендии за студентите, които се учат там.
  • Изследователска общност. Страната има активна изследователска общност и предоставя възможности за студенти да се включат в иновативни проекти.

Финансова Подкрепа и Стипендии

За международните студенти, които търсят финансова подкрепа, Испания предоставя стипендии и други видове финансова помощ като например, стипендии за успех от дипломата за средно образование, за успех по време на следването, социални стипендии, стипендии, отпускани от партньорски организации, стипендии за обмен и др. Тези ресурси могат да облекчат финансовата тежест на образованието и да помогнат на студентите да постигнат своите образователни цели.

Начини на кандидатстване

Проверете изискванията на всеки университет поотделно преди да подадете документи! Най-често ще трябва да набавите следните:

• диплома за средно образование или академична справка с текущите оценки и преподавани предмети

• езиков сертификат D.E.L.E. (Diplomas de Español como Lengua Extranjera), минимум ниво B2

• мотивационно писмо

Научи повече за услугите за кандидатстване в Испания на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

В Испания има два приема: редовен – до първата седмица на юни, и късен – до началото на септември. И в двата случая академичната година започва през октомври, но е желателно да сте готови с документите си още за редовния прием, тъй като местата в много желаните специалности се изчерпват бързо.

Здравно осигуряване в Испания

В Испания важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Испания валутата е евро. Обменният курс на еврото е 0.51 EUR =1 BGN.

Примерните разходи за живот в Испания са:

Наем на студентска стая€400-800
Хранене в нескъп ресторант€15 -25
Хляб в супермаркет€1 -1.5
Мляко 1л в супермаркет€0.80 – 1.20
Пакет яйца 12 бр. в супермаркет€2 – 2.5
Билет за градски транспорт€1.40 – 1.60

До Испания е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.
Не си намерил отговор на въпроса си?  Свържи се със Study Buddy.

Блог
sbuddy

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »