Образование във Великобритания

Великобритания е топ дестинация за международни студенти от целия свят, включително и за българските. Първото нещо, което идва наум на много студенти са университетите в Кембридж и Оксфорд, които несъменно са първокласни, но освен тях на Острова има и много други университети, които си заслужава да имаш предвид когато правиш своя избор. Британското образование е с вековни традиции и се смята за еталон по целия свят, а университетите имат дълбоки академични достижения, които развиват и до ден днешен. Всяка година във Великобритания започват да учат около 500 000 нови международни студента, в страната има около 300 университета, които предлагат около 40 000 различни програми и курсове.

Обучението в бакалавърските програми трае 3 години, в Шотландия – 4, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението във Великобритания?

Средната цена на една година в британски университет е £9250. Българските студенти, наравно с британските могат да се възползват от студентското финансиране, което е под формата на заем и покрива тази такса вече както за бакалавърски, така и за магистърски програми. Този заем започва да се изплаща само когато студентът започне да има годишни доходи от над £25725 или еквивалентът на тях ако живее в друга страна освен Великобритания. След като студентът започне да получава над тези приходи е необходимо да започне за изплаща заема си, като вноските не зависят от това, колко имаш да изплащаш, а колко е приходът ти на момента, т.е. никога няма да се получи ситуация, в която значителна част от прихода ти се взима за вноска по заема.

Британското правителство потвърди, че студентите, започващи обучението си през учебната година 2020/2021 ще могат да се възползват от студентското финансиране за целия период на обучението си въпреки Брекзит.

В Шотландия българските студенти са освободени от учебни такси за бакалавърски програми.

Кандидатсвай безплатно във Великобритания

Още причини да учиш във Великобритания:

national-history-museum-4314035_1920
city-of-london-4481399_1920
Начини на кандидатстване

Във Великобритания се кандидатства по документи чрез системата UCAS. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване във Великобритания на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайният срок за кандидатстване е 15ти януари за по-конкуретни специалности, обаче понякога може да се изпратят документи и след него, а за магистърски програми може да се кандидатства и до юни. За повече информация за конкретни програми и университети се свържи със Study Buddy.

Здравно осигуряване във Великобритания

Докато Великобритания е членка на ЕС, на територията и важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване, а студентите, живяли повече от 6 месеца във Великобритания имат право на безплатни здравни услуги. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

Във Великобритания валутата е британски паунд. Обменният курс на еврото е 0.47 GBP=1 BGN.

Някои примерните разходи за живот във Великобритания са:

Наем за студентска стая€400-500
Хранене в нескъп ресторант€13
Хляб в супермаркет€1.08
Мляко 1л в супермаркет€0.98
Пакет яйца 12 бр в супермаркет€2.02
Билет за градски транспорт€2.6

Докато Великобритания е членка на ЕС, то до страната може да пътуваш само с лична карта. При пристигане е необходимо да се регистрираш в местната община. За съжаление все още не се знае какво ще се случи след Брекзит и какви ще са правилата за пътуване след него, но ще те информираме в първия възможен момент.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност