Образование във Великобритания

Великобритания е топ дестинация за международни студенти от целия свят, включително и за българските. Първото нещо, което идва наум на много студенти са университетите в Кембридж и Оксфорд, които несъменно са първокласни, но освен тях на Острова има и много други университети, които си заслужава да имаш предвид когато правиш своя избор. Британското образование е с вековни традиции и се смята за еталон по целия свят, а университетите имат дълбоки академични достижения, които развиват и до ден днешен. Всяка година във Великобритания започват да учат около 500 000 нови международни студента, в страната има около 300 университета, които предлагат около 40 000 различни програми и курсове.

Обучението в бакалавърските програми трае 3 години, в Шотландия – 4, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението във Великобритания?

Българските студенти ще получават статут на международни студенти от учебната 2021/2022 година, съответно това ще повлияе на таксите за обучение, които са различни за всеки университет. Някои университети чрез стипендии ще успеят да предложат на студентите си старата такса от £9250. Свържи се със Study Buddy за повече информация.

Британското правителство потвърди, че студентите, започващи обучението си през учебната година 2020/2021 ще могат да се възползват от студентското финансиране за целия период на обучението си въпреки Брекзит. От учебната 2021/2022 българските студенти няма да могат да се възползват от студентско финансиране в нито една част от Великобритания, освен при някои обстоятелства. За повече информация се обърни към Study Buddy.

В Шотландия българските студенти са освободени от учебни такси за бакалавърски програми.

Кандидатсвай безплатно във Великобритания

Още причини да учиш във Великобритания:

  • Голямо разнообразие от програми на английски език. Тъй като английският е официалният език на Великобритания, то тук може да учиш почти всичко, което пожелаеш и няма нужда да се чудиш дали ще можеш да откриеш това, което искаш 🙂
  • Университетите в UK са световнопризнати, редовно присъстват в класациите за най-добри университети в света, имат отлична репутация сред работодателите, и ежегодно получават около 9 милиарда евро от ЕС за наука, изследвания и иновации, което е вторият най-голям дял след Германия. Университетите в Кембридж и Оксфорд се редуват взаимно в заемането на първо и второ място в световната класация за най-добри университети. Качеството на образованието в британските университети редовно се проверява и инспектира от Quality Assurance Agency for Higher Education, затова може да си сигурен, че наистина ще получиш най-добрата възможна подготовка.
  • Великобритания е едно мултикултурно общество, състоящо се от четири държави, обединени в едно – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. В днешно време тук живеят много чужденци, които добавят колорит от към езици, кухня и култура към обществото.
  • Една от най-развитите страни в света и в Европа, с огромни възможности за развитие, това е четвъртата най-голяма икономика в света по БВП с най-големия и важен финансов център на планетата – Лондон и лидер в редица индустрии като космическата, фармацевтичната и енергийната.
national-history-museum-4314035_1920
city-of-london-4481399_1920
Начини на кандидатстване

Във Великобритания се кандидатства по документи чрез системата UCAS. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване във Великобритания на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайният срок за кандидатстване е 15ти януари за по-конкуретни специалности, обаче понякога може да се изпратят документи и след него, а за магистърски програми може да се кандидатства и до юни. За повече информация за конкретни програми и университети се свържи със Study Buddy.

Здравно осигуряване във Великобритания

Докато Великобритания е членка на ЕС, на територията и важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване, а студентите, живяли повече от 6 месеца във Великобритания имат право на безплатни здравни услуги. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

Във Великобритания валутата е британски паунд. Обменният курс на еврото е 0.47 GBP=1 BGN.

Някои примерните разходи за живот във Великобритания са:

Наем за студентска стая€400-500
Хранене в нескъп ресторант€13
Хляб в супермаркет€1.08
Мляко 1л в супермаркет€0.98
Пакет яйца 12 бр в супермаркет€2.02
Билет за градски транспорт€2.6

Българските студенти, започващи обучението си от 2021 година, ще трябва да кандидатстват за студентска виза за обучението и престоя си във Великобритания. Това ще се случва след приема в университет и кандидатстването за тази виза ще струва £348.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.