Какво трябва да знаеш преди да заминеш в университет в чужбина?

Лятото неусетно настъпи /въпреки че все още не можем да кажем по времето навън/ и след няколко месеца хиляди български студенти ще отпрашат към новите си местообитания в кампусите на университети в чужбина. Заедно с приятната наслада на ваканционния сезон в съчетание с пожънатите плодове от упорития труд по кандидатстването, доста често настъпва и чуство за тревога от непознатото.

Какво трябва да отметнеш като задачи преди да заминеш? Забравяш ли нещо важно и съществено? Има ли нещо, за което може да не си се сетил? Нека тази статия ти служи като чек лист, с който ще се чустваш по-спокоен преди заминаването.

Настаняване

Естествено, след щастливата новина за това, че те приемат идва и въпросът “Аз къде ще живея?” и най-вероятно вече си помислил за този /немаловажен/ аспект от живота си. Намирането на жилище за студент в чужбина не е лесна задача и ако твоят университет предлага общежития, в които можеш лесно да си запазиш стая, трябва да се чустваш много благодарен. Със сигурност това е голямо облегчение и те съветваме да се възползваш от него не само защото е много по-лесно за първата година, но и защото в общежитието много по-лесно ще си намериш първите приятели на новото място.

Ако пък университетът ти няма такава опция и трябва да се нагърбиш със задачата да си търсиш частно настаняване, не се отчайвай. И това е постижимо, въпреки, че ще трябва да положиш повече условия. Наистина трябва да го приемеш като сериозна задача, на която трябва да посветиш време всеки ден, преглеждайки обяви, отговаряйки на тях, търсейки на всички възможни неща и ако дадеш 100% от себе си в търсенето, ще си намериш.

Здравни осигуровки

Може би не първото нещо, което идва в главата на един няма и 20-годишен младеж, но ако не го помислиш, може да дойде момент, в който ще съжаляваш. Проучи какви здравни осигуровки трябва да имаш в страната, в която ще учиш и как да си ги набавиш.

Hint: в страните от Европейското Икономическо Пространство можеш да живееш с Европейска Здравна Осигурителна Карта, а в тези извън най-вероятно ще трябва да си купуваш здравна застраховка всяка година от обучението си. Цената и условията, разбира се, варират от страна до страна.

Документи

Една добра идея е да си направиш списък с важни документи, които трябва да вземеш с теб. Дипломата за завършено образование, лични документи, сертификат за език, CV, кредитни и дебитни карти, здравни застраховки… Помисли, посъветвай се с консултанта или университета ти.

Лекарства

Може би отново не съвсем първото нещо, което идва в главата на един 20-годишен младеж, но със смяната на средата не е изключено да те “хванат” нови вируси и бактерии, затова ти препоръчваме да си вземеш медикаменти в запас, които обикновено ползваш при най-честите неразположения: болки в главата /приготви се да те боли много главата от учене/, настинка, грип, стомашни неразположения и т.н.

Дрехи

Тук идва моментът, в който да ти кажем да не прекаляваш в това отношение. Важното е да имаш подходящи дрехи за сезона, в който отиваш. Дрехите вече са широкоразпространена стока и можеш лесно да се обзаведеш с нов гардероб където и да си, затова няма нужда от излишни куфари и кашони с дрехи, вземи само най-необходимото.

Техника

Да имаш изряден телефон и лаптоп, от който ще учиш и ще прекарваш много време на него са също два важни аспекта. Да ги купиш тук или в чужбина, където цените не са по-високи, а може да попаднеш и на добри оферти – изборът е твой.

Няколко също важни житейски съвета от “патило” а.к.а. студент, минал през няколко премествания в чужбина:

  • Естествено е за нашето самосъзнание да изпитваме стрес при мисълта от непознатото. Започваш няколко нови неща наведнъж: университет за първи път, живот отделно от семейството за първи път и живот в чужда държава за първи път. Съвсем нормални човешки чуства са да изпитваш стрес и напрежение, но повече ще си помогнеш ако се опиташ да не премисляш твърде много “как ще бъде”, “какво ще ми се случи”, “ще ме приемат ли”, а се опиташ да превърнеш новите чуства в адреналин и приятно вълнение.
  • Приготви се, че ще има трудни моменти и ще трябва да се справяш с тях самостоятелно. Колкото по-бързо го приемеш, толкова по-бързо ще започнеш да се научаваш да излизаш от всяка ситуация и да не те събаря нищо.
  • Усмихни се. Предстоят ти нови и вълнуващи изживявания. Това е само началото на приключението, а кой знае какво ще се случи по пътя? От тук насетне животът ти никога няма да бъде същият. След време ще си благодариш за целия труд, пот и сълзи, през които си преминал и ще си заслужава 200%.

Ако тази статия ти е харесала и имаш нужда от консултации при твоето кандидатстване в чужбина, свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »