Какво трябва да знам за портфолиото за арт специалности в чужбина?

Студентите, които кандидатстваш за специалности, свързани с изкуството, в 99% от случаите освен стандартните документи за кандидатстване, трябва да подготвят и портфолио с техни произведения. Такива специалности са рисуване, анимация, дизайн, създаване на компютърни игри, мода, фотография, архитектура и много други. Много често кандидати, които се готвят за такива специалности не знаят от къде да започнат подготовката си на портфолио и затова решихме да напишем тази статия, която да им помогне.

Какво е портфолио?

Накратко казано – това е колекция от твои произведения. Някои университети и академии по изкуствата имат свои специфични изисквания за съставянето на портфолио като например количество произведения, които да включиш, а други нямат такива и тогава може да го съставиш по своя преценка. Обикновено едно портфолио включва минимум 10 произведения, а някои програми изискват и повече – около 20-30. Портфолио не се съставя лесно, затова съветваме кандидатите, които планират да учат специалност с това изискване, да започнат да се готвят от 3 до 2 години преди самата година на подаване. Портфолиото показва твоето развитие като художник и създател, затова е най-добре не да включиш еднотипни произведения, а максимално различни – например ако кандидатстваш за рисуване, то освен рисунки може да включиш и скици, принтове, дизайн на нещо, фотографии – всичко, което показва как експериментираш като създател.

Защо портфолиото е толкова важно?

В повечето арт специалности портфолиото е основният критерий, по който се приемат студенти, а не толкова оценките ти от предишното образование. То показва твоето мислене като художник или дизайнер, показва твоята интерпретация на света. Оценяващите наблюдават през него твоето развитие през годините, нивото, на което се намираш в момента, техническите ти умения и това, което търсят е допълнителният ефект, някаква свежа идея или искра, която имаш само ти.

Откъде да започна и как да го направя?

В много от случаите кандидатите посещават занятия и уроци при някой професионалист, който им помага в създаването на портфолиото. Тук има един много важен момент, при който често се допуска грешка: портфолиото не е отражение на идеите на твоя учител, а на твоите. Не очаквай той или тя да ти каже какво да направиш, трябва да стигнеш сам до там, но с негова или нейна помощ. Учителят може да ти помогне с овладяването на техники и изграждането на собствен стил, но не очаквай и не приемай да предадеш чужди идеи.

Както споменахме по-горе, създаването на ефектно портфолио изисква много време, в които да имаш възможност да създаваш, след което да можеш да избереш от всичко създанено и ако ти се струва, че нещо липсва да имаш възможността да направиш още нещо. Може да си носиш малък скицник или тефтер навсякъде с теб, за да може да нахвърляш набързо идеята си където и да ти хрумне. Описанието и презентацията на произведенията също е не по-малко важно от самото произведение, затова отдели нужното внимание и на това. Творческият безпорядък може и да е характерен за повечето творци, но приемната комисия не би харесала хаотичност, неподреденост и небрежност. Започни със силна работа и завърши също със силна работа.

Начините да представиш своето портфолио са много, като в повечето случаи ще имаш зададени критерии за това. Може да направиш своето портфолио в pdf, в днешно време има вече и много темплейти в платформата Canva. Други начини са чрез сайт, блог, Youtube видео или даже канал, Instagram, Behance, Vimeo акаунти.

Какво да включа?

Самото съдържание зависи и от специфичната програмата, за която кандидатстваш – от рисуване до 3D моделиране, от архитектура до мода – творбите могат да бъдат различни. Това вече е частта, където твоето въображение и виждане трябва да се включат максимално, но все пак ти даваме няколко идеи какво може да включиш в портфолиото си:

  • Снимки или сканове на скици
  • Твои експерименти с различни стилове
  • Идеи и концепции за проекти
  • Рисунки на човешко тяло, пейзажи, натюрморти, портрети – класически форми на рисуването
  • Типография, шрифтове
  • Фотографии
  • Скулптури
  • 3D модели и рисунки на герои, илюстрации
  • Твой дизайн за корици на книги, списания, картички, лого, плакати
  • Твое решение за някой проблем
  • Идея за специалности с мода: помоли приятелите ти да си направите модно ревю, където ти да облечеш моделите и документирай
  • Всичко, което презентира твоята идея за естетика – може да бъде дизайн на визитки, аранжировка на място, декор, уебсайт. Клиширано звучи, но мисли извън кутията. Голяма част от кандидатите даже и не подозират колко много неща могат да включат в портфолиото си и се ограничават до класически рисунки, с което доста често пропускат да разкрият своя потенциал пред университета, за който кандидатстват.

Подготовката за кандидатстване в творческа специалност може да бъде объркващо, но се надяваме, че тази статия вече те е извела с една стъпка напред.

Автор: Марика Василева

Свържи се Study Buddy за безплатна консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »

Ще учиш в чужбина на английски, немски, испански, френски или корейски език? Кой езиков серфикат е най-подходящ?

От английски до корейски: Изследвайте разнообразието от езикови сертификати! Всеки сертификат по език е като ключ, отключващ врати към нови възможности и разширяващ хоризонтите на

Прочетете повече »