5 частни университета, в които няма да се разориш ако учиш

Мисията на Study Buddy е да намери обучение в чужбина за всеки джоб, затова частните университети по презумпция не са висши учебни заведения, които бихме препоръчали на всеки… Но от всяко правило си има изключения и затова събрахме в една статия частни университети, които всеки може да си позволи и в същото време да се възползва от предимствата да учиш в частно уни.

Прочети и статията ни от преди няколко седмици „Защо да избереш да учиш в частен университет в Русия?„, за да разбереш повече за възможностите, които предлага частния университет Synergy University в Москва.

Защо да избереш да учиш в частен университет е добро решение?

  1. По-малки класове и повече лично отношение към всеки студент. Едно от най-явните предимства на частните унита са че всеки студент получава много повече внимание към нуждите си, много често и занятията се провеждат в малки класове, в които във всеки един момент можеш да зададеш въпрос към преподавателя.
  2. По-силна връзка с бизнеса. Частните университети много често се финансират от различни компании, преподавателите са хора, които освен преподаването имат и друга професия, такъв тип университети много често имат и кариерни центрове, в които лесно можеш да си намериш стаж или първата ти работа, имат алумни клубове, в които можеш да набереш контакти, преподавателите препоръчват най-добрите си студенти, програмата за обучение се диктува от бизнеса и много други дребни предимства, които ти осигуряват по-добра връзка с индустрията, в която ти предстои да работиш.
  3. Отлични условия за учене. Най-добрите класни стаи, компютри, библиотека с най-новите книги, добре оборудвани лаборатории и техника.
  4. По-добра организация на образователния процес. Няма да ти се наложи да търсиш информация, да се луташ и да не можеш да я намериш, на твое разположение винаги ще има служител, който ще може да ти обърне внимание и да ти обясни всичко необходимо. Много често можеш да имаш гъвкава програма, която можеш да моделираш спрямо нуждите си.

Представяне ти пет унита в Европа, в които сме проверили и сме се убедили, че всеки студент от България може да си позволи да учи.

Jacobs University, Германия

Малък частен университет със само 1500 студента в Бремен по американски стандарт, основан в началото на 90те. Всички специалности са преподавани на английски език. Някои от позициите в класациите, които заема са единственият университет в Германия в класацията на Times Higher Education за най-добър малък университет, 11то място в света в категорията „Преподаване“ и топ 25 на най-добрите млади университети в света в същата класация.

Такса: между €10000 и €20000 на година НО университетът раздава много стипендии, които драстично могат да намалят таксата ти, има и пълни стипендии, които покриват цялата такса. Освен това всеки студент може да се възползва от програмата JUSTudyAtEase на образователния фонд Brain Capital. Всеки приет студент има възможност да получи пълно финансиране на таксата си от този образователен фонд и да започне да го връща само когато си намери работа и получава годишна заплата над определен минимум.

Universidad Católica de Murcia, Испания

Частен католически (не, няма да те накарат да се обърнеш към католицизма 🙂 в Мурсия, една от най-бюджетните области за живеене в Испания. Има специалности както на английски, така и на испански. Основният кампус се намира в красива сграда от 18ти век, която някога е била манастир. Някои от партньорите на UCAM са институции като University College Berkeley, Stanford, Università degli Studi di Bologna. Това е единственият университет в Европа с професионален отбор, който играе в първата испанска лига, има и други спортове, които се развиват и играят в университета.

Такса: различна за всяка специалност, започват от €2750 на година.

Jonkoping University, Швеция

Частен, но non-profit университет в Йоншьопинг, основан през 70те години, с предприемачески дух, ориентиран към специалности тясно свързани с бизнеса, много от специалностите имат задължителен стаж, включен в програмата си. В университета има около 12000 студента, от които 2400 са международни от 70 различни страни. Jonkoping University има 350 партньорски университета по целия свят, в които можеш да отидеш да учиш по програма за обмен, някои от тях са Moscow State University, Ludwig Maximilian University, Texas A&M University, а някои от компаниите, с които си партнира университета за студентски стажове са Volvo, Scania, Husqvarna.

Такса: българските студенти са освободени от плащане на такса и учат безплатно

University of Buckingham, Великобритания

Малък частен университет в града Бъкингам (на около час от Лондон) с 3300 студента от 70 различни страни. Университетът е известен с това, че е основател на системата, в която можеш да завършиш бакалавър за две години и бакалавър и магистър за три години, при която си спестяваш част от разходите за обучение и за живот по време на обучението. University of Buckingham винаги се класира много добре в националната британска класация National Student Survey, която изследва студентското мнение за висшето образование в страната.

Такса: £12,600 на година за бакалавърски програми НО част от тях могат да се покрият със студентско финансиране

*Може да кандидатстваш в този университет с помощта на Study Buddy безплатно.

CODE University of Applied Sciences, Германия

Малък и нов университет в Берлин, който предлага специализирани бакалавърски програми на английски език в областта на софтуерното инженерство, продуктовия мениджмънт и дизайн. Университетът наистина е много иновативен и за него не е важно само да те направят инженер или дизайнер, но и заедно с това да бъдеш дигитален пионер, който не се страхува да прави иновации. Някои от компаниите, които са отговорни за създаването на това малко бижу са Facebook, Trivago, Bosch, Zalando. Студентите на университета работят върху реални проекти от тези компании.

Такса: €32,768 за цяла бакалавърска програма от три години НО университетът предлага схема, по която таксата ти може да се покрие от заем, а ти да го върнеш когато започнеш да работиш и имаш годишен доход над определен минимум

Виждаш, че не винаги частен университет означава скъпо и недостъпно образование, а ние в Study Buddy сме приели за жизнена цел да докажем, че всеки български кандидат-студент може да си позволи да учи в чужбина и че финансите не са причина да се отказваш от мечтите си.

Автор: Марика Василева

 

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »