Висше образование в Швейцария – защо не?

Швейцария е родина на швейцарските ножчета, вкусен кашкавал, часовниците, красивите алпийски планини, организации като Червения Кръст и Световния Икономически Форум и много други невероятни неща, а замислял ли си се някога за обучение в тази страна? В днешно време всемирно известни са швейцарските училища по хотелиерство, които присъстват на почти всяко изложение на международни университети, но много малко информация можеш да намериш за други университети в Швейцария на подобен тип мероприятия. В Швейцария учат около 50000 международни студента, което е повече от 20% от всички студенти в страната. Всъщност швейцарското висше образование предлага много повече от първокласно обучение в сферата на туризма – за малката си територия, в страната има няколко университета на световно ниво и около 40 изследователски центрове, един от които е CERN, Европейската Организация за Ядрени Изследвания.

Швейцария е много интересна страна – заобиколена от съседки-членки на Европейския Съюз, сама тя е известна с това, че не влиза във военни и политически съюзи, запазвайки неутралитет. Затова Швейцария не е част от Европейския Съюз и НАТО, но пък е член на Европейското Икономическо Пространство и Шенген. В Швейцария има три официални език – френски, немски и италиански, може да си намериш обучение на един от тези три езици, а може и да учиш на английски език, основно магистърски програми. Швейцария е една от топ страните в света с процент жители, които имат докторски степени – само това може да ти каже колко много наука се „произвежда“ в тази малка алпийска федерация. Всъщност тук може да добавим и още едно качество, с което Швейцария е известна в целия свят и това е напредъкът си във фармацевтичната индустрия. В нея са заети около 150 000 души, произвеждащи около 6% от БВП на страната, което пък е около 30% от стоките, които се изнасят извън Швейцария.  Затова ако обмисляш да се реализираш в сферата на здравеопазването и фармацията, може би ще е полезно за теб да знаеш за опциите за обучение в Швейцария.

Типове университети

Първият университет в страната е основан в Базел през далечната 1460 година – това е University of Basel. В днешно време в страната има 12 държавни университета, от които 7 влизат в то 200 на най-добрите университети в света според QS World University Rankings. От тези университета 10 са управлявани от кантона, в който се намират (швейцарска административна единица за разделяне на страната, нещо като област или провинция), а другите 2 са управлявани директно от държавата и са института по технологии – EPF Lausanne и ETH Zürich.

Освен тези университети, в страната има и осем университета по приложни науки и изкуства, в които можеш да получиш професионално висше образование.

Такси за обучение

Въпреки високия стандарт на живот в Швейцария, висшето образование в страната е доста изгодно. В държавните университети таксите са около €500-1000 на семестър. Българите могат да работят в Швейцария свободно, така че е възможно да си помагаш с работа по време на обучението си.

В ETH Zurich например, таксата за един семестър е 580 швейцарски франка, което е около €530. В университета можеш да учиш бакалавърска програма на немски и магистърска програма на немски или английски.

Кандидатстване

Кандидатстването в Швейцария става основно по документи, в страната няма единна система за кандидатстване в университети, затова подаването на документи става отделно за всеки университет. Крайните срокове за кандидатстане също варират спрямо университетите, затова не е възможно да се генерализира за цялата страна. Study Buddy може да ти помогне с избора на университет и създаването на пакета ти с документи за кандидатстване в Швейцария.

Качество на образованието 

Най-високо оценяваните университети в Швейцария са два технически университета – ETH Zurich и EPF Lausanna. Заедно с четири изследователски центъра тези два университета са обединени под домейна ETH. От ETH Zurich са излязли цели 21 Нобелови лауреата, което и потвърждава 11-то място на университета в световната класация Times Higher Education, а EPF Lausanna върви само няколко стъпки след него и се нарежда на 35-то. University of Geneva, който се намира във френско-говорящата част на страната, предлага богат избор от магистърски програми, а самия университет е в топ 100 в сферите life sciences, изкуство и хуманитарни науки.

Друг високо реномиран университет е University of Zurich, затвърждавайки Цурих като студентски град, в който се събират таланти от целия свят. Това е най-големият университет в Швейцария, който влиза в топ 100 и е силен в сфери като изкуство и хуманитарни науки, life sciences, здравеопазване, физика, компютърни науки, бизнес и икономика, социални науки.

С това разбира се, не се изчерпват възможностите за получаване на висококачествено образование в Швейцария, има и други много уважавани университети като тези в Базел, Берн, Лозана, както и университетите по приложни науки, които са основани през 90-те, за да задоволят нуждата на индустрията от добре обучени кадри. Наистина е трудно да се опишат всички възможности за обучение в една статия, затова ако имаш нужда от повече информация, смело се обръщай към Study Buddy за индивидуална консултация.

Ако си учил във френска или немска гимназия, то може би животът и обучението в Швейцария би били подходящи за теб – страната предлага и много опции за бъдеща реализация. Изборът на университет не е никак лесна работа, затова смело се обръщай към Study Buddy – ние ще ти предложим персонализиран вариант за кандидатстване, защото всеки наш студент получава индивидуално отношение и не работим по шаблони и стереотипи.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »