Дизайн и програмиране на компютърни игри: къде мога да го уча?

През последните няколко години специалностите, в които се изучава как се измислят, проектират и програмират компютърни игри станаха много популярни сред кандидат-студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните технологии и медии. Това се случва защото много младежи виждат шанс да съчетаят хобито и страстта си с успешната си реализация – International Game Developers Association споделя в едно от проучванията си, че работещите в тази сфера даже с една или две години могат да очакват минимална заплата от $53000 на година, а тези с около шест години опит – около $88000 на година.

Бързаме да ти споделим, че това да обичаш да играеш компютърни игри не означава директно, че професията на game developer е за теб. Тази работа изисква много старание, търпение, концептуално мислене, очакват те много безсънни нощи и ходене по мъките, затова трябва да си подготвен, че работата в тази сфера не е като песен, а също изисква много трудолюбие и постоянство.

Къде в чужбина можеш да учиш тази иновативна специалност?

Великобритания

На Острова тази специалност е най-развита от всички други страни в Европа и се среща в доста университети. Може да я учиш както в университети като University of Central Lancashire, където може да избираш между 3-годишен курс или 4-годишен, който пък предлага и една година стаж в индустрия, така и в академии по изкуствата като Norwich University of the Arts, които пък са специализирани върху арт частта в тази професия. С това не се изчерпват възможностите за обучение в тази специалност във Великобритания, има още много други университети и училища, а правителството на Острова преди известно време потвърди, че европейските студенти, кандидатстващи за учебната година 2020/2021 също ще имат шанс да се възползват от студентското финансиране както преди за целия период на обучението си във Великобритания.

Холандия

В Холандия тази специалност също е добре застъпена, има я на няколко места в университети по приложни науки (практически насочени висши училища) на английски език, където обучението трае 4 години, от които имаш възможност 1 година да изкараш стаж – половин година задължителен стаж в компания и половин година създаване на дипломен проект, в рамките на който също можеш да стажуваш в компания в индустрията. Най-добрата програма по дизайн и програмиране на компютърни игри се намира в Breda University of Applied Sciences, а след това в Saxion University of Applied Sciences и Hanze University of Applied Sciences. Всяка година кандидатстват все повече български студенти за тези специалности заради достъпните такси (€2083 за учебната 2019/2020 година) и възможността да се изтегли студентски заем с почти нулева лихва.

Скандинавия

В Скандинавия тази специалност също може да се намери на няколко места на английски език, а обучението във всички скандинавски страни е напълно безплатно за българите. Едно от местата е Uppsala University, където има цели три бакалавърски програми по специалността – в зависимост дали искаш да се фокусираш върху графичната част, програмирането или мениджмънта в гейм индустрията. Програмата е много уважана в световен мащаб, студентите, завършили в нея участват в много международни продукции и печелят награди за тях, а обучението е на остров Висби в Балтийско Море, където студентите могат да се фокусират по-добре върху обучението си и имат тясна връзка с преподавателите си. Game Design можеш да учиш и в South Eastern University of Applied Sciences във Финландия, където има опция за full time и part time обучение, а студентите в програмата работят с Meduusa Game Design Platform. В Дания пък на няколко места можеш да учиш компютърна графика и 3D анимации като например VIA University College и University of Southern Denmark, което също може да ти позволи да се развиваш в индустрията на компютърните игри.

Германия

В Германия, която също много български студент, специалността също е добре представена. Може да се учи както в световно реномирани технически университети като Munich University of Technology и TH Koln, така и подобно на Холандия в университети по приложни науки като например Darmstadt University of Applied Sciences. Обучението в Германия може да бъде както на немски, така и на английски, а семестриалните такси не надвишават €300.

Кандидатстването в специалност като дизайн и програмиране на компютърни игри не е лесна работа, защото кандидат-студентите трябва да се фокусират не само върху работа върху езиковите си умения и изграждането на убедителна мотивация за това защо искат да работят в тази индустрия (защото обичам да играя компютърни игри не работи в повечето случаи :), но и върху построяване на портфолиото си. Доста често в процеса на кандидатстване се дават и различни задачи и тестове, които служат на университетите за отсяване на правилните кандидати. Обикновено в тези специалности кандидатстват повече студенти отколко са местата и затова може да се каже, че желаещите да се развиват в индустрията на компютърните игри за момента са повече отколкото са университетските места.

Трябва да си много подготвен за процеса на кандидатстване в такива специалности, за което пък ние в Study Buddy с удоволствие ще се погрижим. Ако смяташ, че информацията в тази статия е ценна и не се среща на друго място в българското интернет пространство, то представи си колко много стойност получават студентите ни, които ползват един от нашите пакети за индивидуално консултиране за кандидатстване в университет, а това е само малка част от нея. Някои от нещата, които правим с нашите студенти е изграждане на стратегия за кандидатстване, определяне на силни и слаби страни на кандидата, списък с задачи и timeline, изграждане на личен бранд – всичко това води до успешно кандидатстване в университет.

Довери ни се в твоя път до мечтания ти университет!

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »