6 топ университета в Европа, в които можеш да учиш безплатно

За да учиш в чужбина не е необходимо родителите си да са Рокфелер или пък да влизаш в студентски дългове, които после да се чудиш как да изплащаш. В много държави в Европа висшето образование е безплатно, няма никакви такси за обучение за българи, а същевременно качеството на образованието е на много високо ниво. Study Buddy се е погрижил за теб и ти предлага подбрани университети от Европа, в които можеш да учиш без да плащаш нищо:

  1. Lund University, Лунд, Швеция

Не само един от топ университетите в Швеция и Скандинавието, но и в света – всяка година Lund University присъства в класациите за световни университети и през 2018 е на 98мо място според Times Higher Education, а най-високо е в категорията Life Sciences, където заема 68мо място в света. Университетът е основан през 1666 година, в него можеш да учиш бакалавърски програми по бизнес, икономика, социални и политически науки, изкуство, музика, физика и математика и магистърски в почти всяка една сфера от науката. Самото градче Лунд, в което се намира университетът се определя като студентско, един от най-младите по население градове в Швеция. Намира се в южна Швеция и е близо до Малмьо и Копенхаген, който могат да се използват за отправни точки за пътуване. Lund University е известен със своите студентски нации, в които може да членува всеки един студент. Те наподобяват студентските общества в американските колежи, които са място на неизчерпаемо студентско забавление и в тях се организират много партита, екскурзии и всевъзможни събития.

2. Aalto University, Хелсинки, Финландия

Aalto University е сравнително млад университет, място където „науката и изкуството срещат технологията и бизнеса“. Университетът обича да определя себе си като мястото на смелите мислители, което си проличава от самия кампус на университета, намиращ се в модерно предградие на столицата Хелсинки. В Aalto можеш да избираш измежду бакалавърски програми по бизнес, икономика, технологии и наука, инженерство, ИТ, дизайн и магистърски по анимация, архитектура, ИТ, гейм дизайн, модерен дизайн, филмово изкуство, икономика, предприемачество, мода, индустриално инженерство, маркетинг, медия и много други програми. Университетът нееднократно се е класирал в списъка на най-добрите млади университети в света, а програмата по наука и дизайн е сред 10те най-добри в света според QS World University Ranking.

3. Vienna University, Виена, Австрия

Виенският университет е един от най-старите в Европа, основан е през 1365 година по подобието на известната Сорбона в Париж. Това е най-старият университет в немскоговорящия свят, заема 30то място в света в категорията изкуство и хуманитарни науки и 73то в категорията право според Times Higher Education. Тук е учил бащата на психоанализа Зигмунд Фройд, както и 9 от Нобеловите Лауреати в света. Във виенския университет можеш да учиш 180 бакалавърски и магистърски програми на немски и английски език, а международните студенти съставят 25% от общия брой студенти.

4. Charles University, Прага, Чехия

Основан през 1348, това е най-големият и най-стар университет в Чехия и носи името на основателя си, крал Чарлз IV, крал на Бохемия и крал на римляните. Университетът, както и Виенският университет, е моделиран по подобие на Сорбоната и университета в Болоня (най-старият университет в света), а най-старите му факултети са тези по право, медицина, liberal arts. Основната сграда на университета се намира в стария град на Прага и е историческа постройка с многовековна история, в която със сигурност могат да ти изтекат очите. Charles University има 17 факултета по право, изкуство, фармация, наука, математика, физика, образование, социални науки, спорт, хуманитарни науки. Тук може да учиш безплатно във всички програми на чешки език (как може да научиш чешки може да разбереш от Study Buddy), а в програмите на университета на английски можеш да учиш срещу такса от около 2000 евро на година.

5. Heidelberg University, Хайделберг, Германия

Основан през 1386 година, това е най-старият университет в Германия и един от най-силните изследователски центрове в Европа. Heidelberg University заема почетното 47мо място в света в класацията на Times Higher Education, а най-високо стига в категорията физика, където е на 33то място. В университета съществуват факултети по математика, естествени науки, компютърни технологии, liberal arts, право, икономика, социални науки, медицина. Някои от програми могат да се изучават не само на немски език, но и на английски. Обучението в Heidelberg University се води безплатно, плаща се само административна такса от около 160 евро на семестър. Самият град Хайделберг се води студентски град, намира се на около 80 км от Франкфурт и съответно както всеки стар университетски град носи атмосферата на младост, свежест в съчетание с вековни традиции и културно наследство.

6. Copenhagen University, Копенхаген, Дания

Университетът в Копенхаген е най-старият и голям в Дания и вторият най-стар в Скандинавия, основан през 1479 година. За съжаление за момента университетът не предлага бакалавърски програми на английски език, но пък предлага изобилие от магистърски във факултети като медицина, хуманитарни науки, право, наука, социални науки. Според Times Higher Education Copenhagen University е на 39то място в света в категорията право, 41во в категорията Life Sciences и 62ро в категорията социални науки. Тук са учили 9 Нобелови Лауреати, разполага с 4 кампуса в Копенхаген, единия от които се намира в известния квартал Фредериксбург.

Хареса ли ти тази подборка? Може би искаш да разбереш повече за самите университети и как можеш и ти да станеш студент в тях? Свържи се със Study Buddy и заяви своята безплатна консултация!

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »