Професии на бъдещето – какво се задава на кариерния хоризонт?

Последно време само и чуваш от тук и от там как някой говори за професиите на бъдещето и се опитва да предвиди в какво ще се превърне пазара на труда в близките няколко години. Е, гадаенето приключи, Study Buddy идва при теб с истинска статистика и твърди факти. Впускаме се в леко футуристично приключение, за да разберем какво ще търсят компаниите и работодателите и кои умения ще те направят мега покемон на пазара на труда.

Какви умения ще се ценят в бъдеще на пазара на труда?

Изследването “Бъдещето на работата” на Световния икономически форум ни говори, че 50% от работещите в момента ще имат нужда от преквалификация под една или друга форма към 2025 година. Според същото изследване 40% от основните умения на всички работещи също ще претърпят промяна отново към 2025 година. Кои умения ще са ни необходими към 2025, за да бъдем успешни на пазара на труда? Предлагаме да разгледаме някои от тях:

  • Аналитично и иновативно мислене
  • Способност за активно учене и разработване на стратегии за учене
  • Способност за комплексно разрешаване на проблеми
  • Критично мислене и анализ
  • Креативност, оригиналност и инициатива
  • Лидерство и социално влияние
  • Програмиране и дизайн на технологии
  • Издръжливост, устойчивост на стрес и гъвкавост
  • Емоционална интелигентност
  • Създаване на добър user experience
  • Системен анализ и оценка
  • Добри умения за убеждаване и преговаряне

Някои от ключовите умения на бъдещето като аналитично и критично мислене, анализ и обработка на данни, активно учене и успешни стратегии за учене са умения, които най-вече се придобиват след обучение в академична среда. Затова може да добавим собствен извод от проучването на Световния икономически форум, за това, че в бъдеще ученето в университет няма да престане да бъде актуално, а колкото по-добър и престижен е университетът, толкова по-силна е академичната среда в него.

От другата страна на академичността, уменията, които се придобиват чрез практика и опит – меките умения – също ще продължат да бъдат важни за работодателите. 92% от мениджърите на executive ниво, участвали в проучването, споделят, че меките умения са също толкова важни, или дори и по-важни от твърдите и техническите умения. 89% от същите мениджъри споделят, че се затрудняват да намерят кандидати с подходящите меки умения за свободните позиции в отдела си. Друго проучване, Mckinsey Global Survey, установява, че през последните 20 години има известна промяна в това, което търсят водещите компании в света. Докато в миналото повечето от тях са търсили тясни специалисти в една единствена сфера, в момента много повече се търсят кадри с интердисциплинарен профил или “generalists”. Много компании като например Spotify, говорят за това, че търсят служители с T-shaped skills. Това е модел, в който долната вертикална част на буквата Т е основната ти, най-дълбоката ти сфера на експертиза, а горната хоризонтална част на Т-то – други твои умения, в които може би не си про, но можеш да се справяш. Например, в контекста на технологичната индустрия вертикалната част на Т-то може да бъде дълбочината и експертизата на техническите ти познания, т.е. твърдите ти умения, придобити по време на следването, а вертикалната – меките умения, като умения за добра комуникация, лидерство. За да стане по-нагледно, може да разгледаш тази схема:

Моделът на T-shaped employee. Вертикалната част на буквата Т е най-голямата ти експертна зона, а хоризонталната – други твои умения, които владееш в по-малка степен. Източник: corporatefinanceinstitute.com

С други думи, T-shaped служителите са също толкова ефективни в основните им задължения, колкото и в страничните им задачи. Ако дадем отново пример от технологичната индустрия, то такъв тип служител би бил блестящ програмист или дизайнер, но в същото време би притежавал емоционална интелигентност и креативност. Способността им да допринасят със специфичните си умения и да разрешават проблеми на интердисциплинарно ниво, а не само в една единствена област, повишават ефективността на една организация.

Какво означава това за теб?

За пореден път затвърждаваме тезата, че за да бъдеш успешен на пазара на труда, е необходимо да си активен във всички сфери, не само в академичната. Не само да се справяш добре с ученето, да взимаш всички изпити, дори и с отлично, но и активно да развиваш тези въпросни меки умения. Да правиш стажове, да участваш в доброволчески програми, да участваш активно в студентски клубове, конференции. Прочети нашата статия “10 неща, които да правиш в университета за твоя бъдещ успех“, за да схванеш идеята.

За финал на тази статия, нека да погледнем и повеселим с част от професиите, с които ще се сблъскаме в бъдеще:

Gig manager

Не, това не е човек, който се занимава с гигове на банди, а мениджър, който отговоря за gig employees – все по-разпространен начин на работа в много иновативни компании. Кадрите се наемат за определен проект и краткосрочно, или пък като фрилансъри на хонорат, за да изпълнят определена задача в компанията.

Vertical farmer

Вертикалното фермерство се занимава с това да отглежда посеви не в класическите хоризонтални редове, а във вертикални такива. По този начин пространството на една ферма се оптимизира и може да отглежда много повече продукция.

Oldfluencer

Пригответе се, инфлуенсъри, в бъдеще вие ще сте олдфлуенсъри! Свикнали сме с това, че инфлуенсърите обикновено са млади хора, но какво ще се случи с тях, когато са по-напреднала възраст? Олдфлуенсър е вид инфлуенсър, чиято аудитория са потребители в по-зрялата част от живота си.

Всъщност колкото и да се опитваме да предсказваме, понякога бъдещето все пак ни изненадва, но се надяваме, че след като прочетеш тази статия, ще си вече една глава напред пред твоите връстници и най-важното – ще започнеш да прилагаш наученото от този материал в действие. Весело дерзаене!

Автор: Марика Василева

Свържи се със Study Buddy за безплатна консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »