10 неща, които да правиш в университета за твоя бъдещ успех

Висшето образование се разви страшно в последните 50 години – от това то да е достъпно само за малка част от обществото до това да може всеки да кандидатства и да влезе в университет. Според последен доклад на OECD, Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, броят на младите хора от 25 до 34 години с висше образование ще се увеличи от 137 милиона през 2013 година до 300 милиона през 2030 година. Студентите, които избират да учат в друга страна са се увеличили от 2 милиона през 1999 година до повечето от 5 милиона през 2016.

Какво означава това?

Просто да запишеш в университет и да учиш не е достатъчно за твоя бъдещ успех. В колкото и престижен университет да учиш, конкуренцията ти за бъдещето ти работно място само ще се увеличава с годините. Вече не е уникално да имаш висше образование и диплома, а в България всяка година се увеличават и студентите, учили в чужбина и завърнали се и за работодателите не е новост да провеждат интервюта със студенти учили във Великобритания и Холандия. Трябва да имаш нещо повече, с което да ги грабнеш и да си кажат, че ти си кадърът, който те искат в тяхната компания. Какво би могло да бъде това?

1. Опит

Да, в България много често може да видиш обяви за работа, в които искат „23 годишен кадър с висше образование и 5 години опит“. Изглежда невъзможно, но всъщност не е толкова. Съвсем не е невъзможно да придобиеш опит по специалността си – може да караш стажове паралелно с обучението ти или през ваканциите. Опитът е това, което ще те изстреля преди всички други завършващи – имайки и образование и опит, работодателят винаги ще предпочете този, който просто е учил. Набележи си компании и организации, работещи в твоята сфера и се свържи с тях и ги помоли да те вземат поне за неплатен стаж – ако не ти хареса работата, поне ще ти е от полза че бил в реална работна среда и си видял каква е атмосферата, а ако пък ти хареса и се справяш, ще получиш повишение и неплатената работа може да се обърне в платена.

2. Навици

Съществуват твърди умения и меки умения. Твърдите умения са нещо, което си научил, например знанията, които придобиваш в университета, а меките са навиците, това, на което си способен. Меките умения могат да бъдат например умението да говориш пред хора или да правиш „студени“ контакти с непознати хора. Това са умения, които придобиваш с времето и опита, а не се учат от университет или курс. Тези умения те правят отделна личност с твоите уникални черти и това са навиците, които могат да ти спечелят твоят бъдещ успех. Развивай ги по време на обучението си, отново участвайки в стажове и други дейности, които ще обсъдим.

3. Връзки със състуденти/колеги

Поддържай добри и тясни отношения с другите студенти, с които учиш заедно. В бъдеще те могат да станат твоите партньори, клиенти, мениджъри, тъй като така или иначе ще работите в една и съща среда. Много университети също развиват своя alumni клуб, в който студентите, завършили един и същи универистет помагат един на друг в професионална среда.

4. Връзки с преподаватели

Колкото и да те дразни някой преподавател, защото те е скъсал на изпит или ти е дал по-ниска оценка, недей да си разваляш отношенията с него. Отнасяй се към тях с уважение и респект, защото това са хората, които могат да те препоръчат на някой работодател (те са също хора с връзки и познанства), да ти напишат отлична препоръка за работа или бъдещо обучение.

5. Добър успех

Историите за успешен college drop out, колкото и да са популярни за хора като Стив Джобс и Марк Зукърбърг (последният все пак завърши Harvard през 2017), са една на милион. Постоянството, упорството и стремежът към добър успех в университета се пренася и в работна среда – така размишляват голяма част от работодателите. Затова за теб е важно да поддържаш отличен към добър успех по предмети, които ще са ти особенно важни в бъдеще и среден успех по предмети, които няма да са толкова важни за кариерата ти.

6. Доброволчество

Още една идея за прекарване на свободното време от университета – доброволчески програми и инициативи. Тук не само може да помагаш за някаква кауза, но и да се запознаеш с нови хора, да развиеш меките си умения, да придобиеш допълнителен опит, който след това да запишеш в CV-то си. Това е бонус за кандидатстването ти в магистратура или за работа – винаги прави впечатление, когато някой се бори за нещо по-голямо от собственото му благополучие.

7. Networking

Развиването на връзки и познаването на повече хора е в топ три от факторите, които правят хората успешни – многократни изследвания потвърждават това. Навсякъде, където присъстваш е пълно с други хора, с които съдбата отново може да те сблъска и да ти помогнат в определена ситуация. Затова развивай своята среда от познанства редовно, това може да стане чрез стажове, доброволчество, други различни инициативи. Има си и специални networking събития, които са с цел да свържат хора, работещи в една и съща сфера – поинтересувай се от тях и започни да ги посещаваш.

8. Социални движения

Имаш кауза, за която ти пука? Присъедини се към социално движение, което я развива. Искаш да намалиш бездомните животни или да спреш насилието над жени?Ако си част от този свят, то трябва да има социален проблем, за разрешаването на който да не искаш да допринесеш. Освен това, че се бориш за нещо, което ще направи света едно по-добро място за живеене, ти отново ще получиш опит, за който да разкажеш на интервю за работа, ще се запознаеш с нови хора и ще развиеш меките си умения.

9. Конференции/конкурси/олимпиади

Още нещо, което да сложиш в CV-то си, специални достижения, с които да можеш да се похвалиш. Конференциите ще ти дадат представа за трендовете в индустрията, в която искаш да се развиваш, а печеленето и участието в конкурси и олимпиади са приятен бонус за твоя бъдещ успех.

10. Семестър по обмен

Да, задължително трябва да направиш семестър по обмен. Това отново е опит от обучение в друг университета, живеене в друга страна, излизане извън зоната ти на комфорт и срещи с нови хора, с които отново да network-ваш. Освен това ще можеш да попътуваш и може би разбереш нови неща за себе си и със сигурност развиеш меките си умения.

За да си гарантираш успеха след завършване не трябва да се фокусираш само и основно върху ученето. Знанията, които ще придобиеш по време на ученето са само част от уменията ти, трябва да се развиваш като личност с всестранни интереси. На никой не му трябва просто учене и изпълнение на всички задания и изпити на отлично, само когато се запознаваш с нови хора, получаваш опит, пътешестваш и се развиваш от всички страни, тогава може да кажеш, че имаш висше образование и си завършена личност.

Автор: Марика Василева