Каква е формулата за прием в престижен университет?

От няколко години насам обучението в чужбина вече не е панацея. Време е да спрем да си мислим, че всичко в чужбина е по-добре от България. Както в България има престижни унита и не толкова, така и в останалите страни не всеки университет е такъв, който може да изстреля кариерата ти в космоса. Затова просто обучение в чужбина за никой, а най-вече за работодателите не е интересно. Всъщност за последните е важна не само дипломата, но и опитът и личният ти бранд, който представяш пред тях. Тези два важни аспекта може да си набавиш учейки и във всяко едно уни, но средата между посредствен и престижен университет има огромно значение и оказва влияние върху това с какъв профил ще излезеш след това. Например някои от причините са – топ компании винаги търсят нови кадри в топ университети на първо място; обкръжението ти в престижен университет се различава от това в просто посредствен университет, където има хора, които учат без никаква мотивация; възможностите за извънучебни занимания като олимпиади и конференции са тотално различни в престижен и посредствен университет. Прочети повече за това в нашата друга статия “Защо да учим в топ университети?“.

Затова нашият съвет за повечето ни студенти е – старайте се да избирате качествени университети за бъдещето си обучение!

А какво е необходимо, за да бъдеш приет в престижен университет?

На първо място – добри оценки и високо ниво на език. Те не се образуват за един ден, даже и за един месец не става, затова е необходимо да поддържаш системно висок успех през цялата гимназия и бакалавър, за да можеш да си осигуриш добра основа за кандидатстване в по-добър университет в чужбина.

Отделно е необходимо да се готвиш по езика, на който планираш да учиш. Получаваме много запитвания от кандидати, които искат да учат някъде в чужбина, но нямат необходимото ниво на език. Докато ние може да ви предложим и измислим варианти за подготвителни години с език в някои страни, това не винаги е най-доброто решение и определено не трябва да разчиташ само на това. Необходимо е постоянно учене на език, с интензивни занимания 2 до 3 години преди годината, в която искаш да кандидатстваш.

Много студенти си мислят – имам отлични оценки и високо ниво на език, няма как да не ме вземат. Това е само основата, заради която можеш да имаш възможността да кандидатстваш в престижен университет. Знаеш ли, че само 17% от всички кандидатстващи в Oxford University биват приемани? За другият често споменат престижен университет – Cambridge University, процентът е по-голям, но не значително – 26%. Още повече, някои университети имат специфични изисквания за оценките, а някои имат и по-специфични изисквания за хорариума от часове, който ти е необходим по определени предмети. Тези изисквания може да се сверят на консултация при Study Buddy.

В повечето случаи за да влезеш в топ университет е необходимо нещо повече от просто отлични оценки, определен брой часове по профилни предмети и знание на езика. Другите точки, които се взимат под внимание от приемните комисии са:

Мотивация

Мотивацията най-често се изразява в мотивационно писмо, резюме, personal statement или интервю. Нашите студенти получават специална подкрепа за съставянето на тези документи, защото те трябва да са много добре изпипани – всяка дума трябва да си седи на мястото. Този тип документи не трябва да са прекалено къси – защото няма да разкрият изцяло потенциала ти, нито прекалено дълги – защото трябва да успееш да обясниш мотивацията си максимално точно и ясно.

Достижения

Достиженията също не могат да се нарисуват с магическа пръчка или пък да се измислят – това би била много груба грешка, която няма да доведе до успех. Затова е необходимо възможно най-рано да определиш в каква сфера би искал да продължиш да учиш, за да имаш достатъчно време да събереш достижения в нея. Това могат да бъдат различни тематични Еразъм+ проекти и обмени, младежки конференции и лагери, награди и медали от състезания и олимпиади, клубове по интереси, доброволчество и много други неща. Консултант на Study Buddy също може да ти помогне да определиш кои от достиженията ти са най-значими и трябва да наблегнеш в тях в оформянето на документите си.

Профил

Подходящият кандидат за една специалност обикновено е този с най-добър профил за нея. Профилът ти се формира от училищното ти представяне – какви предмети учиш и кои са ти силните, какви оценки имаш; езиковата подготовка; мотивацията и бъдещите ти планове; интереси и хобита; достиженията и специалните черти, които имаш само ти. Това всичко, взето заедно формира твоя личен бранд и твоята лична история.

След като прегледа пакета ти с документи за кандидатстване, приемната комисия започва да добива представа за твоя профил и съответно спрямо това как си се представил по документите си решава дали да те приеме или да продължиш на следващ етап – интервю, изпит. Можеш да си представиш, че в по-престижните и топови университети за едно място се борят поне по поняколко, а доста често десетки или стотици студенти. Кандидати само с отлични оценки и ниво на език има достатъчно много, и затова за да изпъкнеш трябва да се представиш по различен начин и да заинтригуваш комисията.

Ти може да си много добър кандидат и да напишеш супер мотивационно писмо, но твърденията в него трябва да са подкрепени от доказателства. Твърдиш, че имаш лидерски качества? Демонстрирай ситуация, в която си ги развил или си блеснал с тях. Казваш, че имаш интерес към технологиите? Демонстрирай го със знанията си за последните трендове и разработки. Историята ти трябва да звучи правдоподобно и да има логика, в противен случай просто празни изречения и заявления няма да заинтересуват никой.

За кандидатстване в престижен университет трябва да се готвиш няколко години преди това – да поддържаш високи оценки, да се готвиш по език, да трупаш достижения и извънкласни занимания. Ние в Study Buddy може да ти помогнем да развиеш своя личен бранд и история в годината на кандидатстването ти в университет, както и ако искаш да започнеш преди това.

Автор: Марика Василева

Свържи се с нас за безплатна консултация на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »