Защо да учим в топ университети?

Твоите съученици, приятелите ти, и ти сте луднали и само и говорите за това кой университет е „топ“, а кой не е… Отмина ерата, в която просто да учиш в чужбина се смята за престижно и перспективно, а амбициозните и мотивирани кандидат-студенти искат да отидат не просто в чужбина, а да учат в най-добрите университети, които влизат в класациите за най-добри университети. Такива класации са например QS World University Rankings, Times Higher Education, Shanghai Ranking и са достъпни за проверка от абсолютно всички в целия свят. Университети като Harvard, Cambridge, Oxford, Stanford, MIT и много други ключови имена в образованието и науката са отворени за прием на международни студенти, в това число и български, затова всеки може да кандидатства в тях.

На пръв поглед отговорът на въпроса „Защо да учим в топ университети?“ изглежда лесен, но всъщност причината за такова решение може да не е само една, както и далеч не се ограничава само с „за да получа най-добрите знания и престижна диплома“.

Учиш се от най-добрите и с най-добрите

Можеш да си сигурен, че твоите състуденти ще бъдат също амбициозни и мотивирани като теб, затова средата, в която ще се развиваш в следващите от три до пет години ще ти окаже ползотворно влияние. Освен топ талант от всяка точка на света, най-добрите университети привличат и най-добрите преподаватели, които са влиятелни личности и освен че много често са разпознаваеми имена в академичния свят, имат и много връзки, с които могат да ти помогнат да се развиеш. А, и, да, разбира се – знанията, които ти предават ще са на световно ниво.

Работиш върху реални проблеми

Университетите не само са места, където хората получават дипломи, а и места, в които се работи върху развитието на науката. Съответно колкото по-високопоставен е даден университет, толкова повече субсидия и финансиране той получава за създаването на наука. Много често тези суми са публикувани като годишен доклад на сайтовете на самите университети и всеки може да се осведоми за този бюджет, както и да сравни бюджетите на няколко университета. Като студент в топ университет ти имаш шанса да се докоснеш и да допринесеш за намирането на решения на проблеми от реалния свят. Много често професорите имат нужда от помощници в провеждането на изследвания/проучвания/експерименти и в такъв случай могат да вземат най-добрите студенти от своите класове – една причина защо трябва да се представяш добре в университета. Казусите, върху които работят топ университетите се обсъждат в медиите, в научни и популярни списания, предават се от уста на уста и се обсъждат в обществото. Тези университети наистина правят пробиви в това, което знаем за света и участвайки в такова изследване, не само ще научиш много, но и ще дадеш силен старт на кариерата си.

Когато компаниите имат нужда от научни изследвания и данни, те много често също поръчват на университетите такива изследвания, до които също можеш да се докоснеш – най-малкото, което можеш да почерпиш е че професорите със сигурност ще споделят с класовете си върху какво работят. По този начин ти ще бъдеш запознат с най-последните трендове в твоята сфера, което е много голям плюс върху експертизата, която развиваш, учейки в университет.

Силен network

Най-талантливите студенти, събрани в топ университети привличат и най-добрите работодатели. Съвсем естествено е най-уважаваните компании да искат да си наемат служители, завършили най-престижните университети. Освен твоите състуденти и преподаватели, в един престижен университет твоят network може да се изгради и от гостуващи лектори, различни професионалисти, успешни алумни на университета, изобщо всякакъв тип различни и успешно реализирани личности, които можеш да срещнеш на извънкласни меропрития и кариерни събития, които се организират от самия университет. Развиването на силен network е твоят билет към половината от успеха. Всички знаят, че правилните хора могат да ти помогнат да се развиеш в посоката, в която винаги си мечтал, затова е важно не само количеството на твоите контакти, но и тяхното качество.

Най-доброто оборудване

Съвсем естествено е също кампусите, оборудването в лаборатории и библиотеки, компютърни зали, обзавеждането на класни стаи да е много по-добро от това в средни университети. Това е особенно важно за сферите, в които голяма част от ученето и работата се провежда в лаборатории или пък в специалности, в които имаш нужда от специално оборудване (например оборудване за заснемане и/или специален софтуер) – можеш да си сигурен, че под ръка винаги ще имаш всичко необходимо за провеждане на проектите си и то ще е от най-добро качество.

Висшето образование вече не е само за привилигерованните

Висшето образование толкова много се разви за последните 50 години, че да учиш в университет вече не е само недостижима мечта, както някога е било за нашите баби и дядовци, а си е нещо съвсем обичайно. Затова просто диплома за висше образование от среден университет вече не впечатлява никой и има малка стойност на пазара на труда. Според последен доклад на OECD, Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие, броят на младите хора от 25 до 34 години с висше образование ще се увеличи от 137 милиона през 2013 година до 300 милиона през 2030 година. Студентите, които избират да учат в друга страна са се увеличили от 2 милиона през 1999 година до повечето от 5 милиона през 2016. Учейки в топ университет ти можеш да получиш пълния пакет, който е нужен за успешно развитие – диплома+твърди и меки умения+силен network+още много други неща, за които можеш да прочетеш в статията ни „10 неща, които да правиш в университета за твоя бъдещ успех“.

Следването в топ университет ще допринесе в голяма степен за твоето личностно израстване и професионалните ти възможности. Затова ако имаш предпоставки да учиш в такъв университет, такива като например отличен успех и много извънкласни дейности, съветът на Study Buddy е да се възползваш от тях и да си избереш поне един университет, който попада в световните класации за най-добри университети. Това ще бъде стъпка, за която няма да съжаляваш в бъдеще, защото ще те пренесе в един тотално различен свят, в който за теб ще се отворят много нови врати.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »