Кои са най-срещаните заблуди при кандидатстване в чужбина?

Да си избереш точната специалност за теб не е никак лесно, но това е изключително важна стъпка, защото в противен случай изборът на грешна специалност, която не ти подхожда и не ти харесва в крайна сметка води до това, че не си удовлетворен от живота си в бъдеще.

Събрахме някои от най-често срещаните и противоречиви твърдения при избор на специалност и се надяваме, че с тази статия оборваме някои от митовете, които се разпространяват при кандидатстването в университет.

„Ще избера да уча туризъм защото обичам да пътувам“ или „Ще избера да уча дизайн или програмиране на компютърни игри защото обичам да ги играя“

Искаш да направиш хобито си твоя професия. Разбираемо, много студенти мислят, че по този начин ще получат професия, която им носи удоволствие. Разбира се, това е напълно възможно да се случи, но не винаги поради две причини. Едната е че когато превърнеш хобито си в работа в някои моменти то престава да бъде хоби за теб и да ти носи удоволствие. Самият факт, че е обвързано със задължения и отговорности може да те накара да не харесваш това занимание както преди, защото хобито е нещо, което ни носи лекота и ни отпуска. Изисква се огромна воля и мотивация, за да превърнеш хобито си в занимание и след това все още да му се наслаждаваш.

Втората причина се крие в неразбирането на естеството на професията, в случая на дадените примери – професия в туризма и професия в сферата на компютърните игри. Да работиш в туризма не означава 100%, че ще пътуваш много докато работиш и да работиш като разработчик/дизайнер на компютърни игри не означава, че ще играеш игри по цял ден. В първата професия има много позиции, които са малко или много статична работа, например работа в туристическа агенция или хотел и няма нищо общо с всеобщата представа за работата в туризма – постоянно пътуване и посещаване на закътани местенца. Във втората професия пък играенето на компютърни игри по-скоро е работата на тестерите в такива компании, а не на разработчиците, а за да бъдеш тестер не се изисква квалификация и умения, които се изискват при програмирането и дизайна.

Извод: мисли стратегически и вниквай по-дълбоко в самата професия, която обмисляш. Понякога когато проучиш вътрешността на едно дело се оказва, че то изобщо не е това, което си си представял. Затова е задължително преди избора на специалност да разбереш много добре какво се прави в нея, какви са задълженията и отговорностите, как протича един работен ден и да говориш с възможно най-много реализирани кадри в тази сфера и да чуеш това, което те ти споделят за професията си.

„Избирам да уча компютърни науки защото работещите в тази сфера получават високи заплати“

… или пък някоя друга доходоносна професия. Приятно е да знаеш, че бъдещето ти е безоблачно и ще намериш своята реализация и ще можеш да станеш бързо финансово независим, но това също не винаги е правилният избор. Избирайки професия по този критерий, ти изхождаш от това, че най-важното за теб в бъдещата ти е работа е доходът, който ти носи. Изхождайки от това място е възможно в бъдеще да се разочароваш много от начина си на живот и осъзнаеш в един момент, че всъщност не харесваш това, което правиш.

Извод: информирай се за това какво е заплащането в сферата, към която си се насочил, но нека това да не бъде твоят водещ критерий при избор, много по-важно е работата да ти носи удоволствие и да я харесваш поне малко, иначе в противен случай това понякога води до бърнаути и стресови състояния в по-напреднала възраст.

„Психологията/социологията/друга хуманитарна специалност не включват математика“

Математиката е звяр, който не се харесва на всички. Има студенти, които си мислят, че избирайки хуманитарна специалност приключват с математиката веднъж и завинаги. Да, ама не. Хуманитарни специалности като психология и социология също включват математика, макар и по-малко от технически и инженерни, в тях има много статистика, която за да разбереш как се прави трябва да имаш основни познания по математика, които ти дават в училище. Подобна е заблудата и например за специалности като туризъм и маркетинг, но в тези две специалности също има статистика, която трябва да се научиш да съставяш, а в туризма се учат и основите на счетоводството. Затова е важно и полезно да имаш основни познания и да се справяш поне на основно ниво с всички предмети, изучаеми в училище, включително и тези, които няма да ти бъдат профилни като математика в случая.

Извод: разучи много добре какви предмети се учат в специалностите, които си избрал. Това, което правим в Study Buddy е не да ти преразказваме какво включва учебния план на дадена специалност, а да сме сигурни, че ти сам си прочел и си информиран за това какво ти престои да учиш, защото вярваме, че това е най-правилният начин ти сам да знаеш къде отиваш и какво ще правиш.

„Каква специалност ще избера е по-важно от това какъв университет ще избера“

Не толкова често срещан мит, но също много коварен понякога. С две думи – готов си да жертваш това да учиш в по-добър университет за това да учиш програмата, към която се стремиш най много заради това, че заминаваш заедно с приятелите си, искаш да живееш в тази страна/град и т.н. Впрочем, обратното твърдение също е един от митовете:

„Какъв университет ще избера е по-важно от това каква специалност ще избера“

Това често се случва при студенти, които са харесали определен университет заради мястото му в класации, местоположении и други фактори и просто целтта им е да влязат в него. Преподавателите от университетите в Кембридж и Оксфорд често се шегуват, че ако целтта ти е да влезеш в един от тези два университета и нямаш толкова претенции за специалността, то тогава кандидатствай за теология (наука за вярата) – процентът на приети в тази специалност в тези два топ университета е 50%, най-високият от всички други специалности.

Извод: и двете неща са важни – както и да учиш в добър университет, така и да учиш специалността, която най-много искаш. Прочети нашата статия „Защо да учим в топ университети?„, за да разбереш защо е по-добре за теб да отидеш в престижен университет. Правейки компромиси и избирайки не винаги най-подходящия вариант за теб води до неудовлетвореност от избора си в бъдеще, която не искаме да ти случва, а целтта за нашите студенти е винаги да сме сигурни, че са избрали и заминават за най-доброто място за тях.

Автор: Марика Василева

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »