Компютърни науки или софтуерно инженерство – кое да избера?

С напредването на развитието на технологиите и нуждата от необходими специалисти, които да ги обслужват се увеличава и количеството и разнообразието от университетски програми, които обучават кадри за тази цел. Много млади хора имат желание да се реализират в сферата на технологиите, но се затрудняват да се насочат към конкретна специалност поради факта, че не разбират какви са разликите между различните специализации. Възрастните пък от своя страна имат навика да категоризират всички специалности в сферата на технологиите като “нещо с компютри”, което допълнително обърква обстановка и внася все по-малко ясното накъде трябва да се насочи един кандидат-студент, който иска да се развива в тази сфера.

Каква е разликата между различните специалности в сферата на интернет и компютърните технологии и на какво се набляга във всяка една от тях?

Компютърни науки/Computer Science

Много кандидат-студенти си задават въпроса каква е разликата между компютърните науки и софтуерното инженерство и кое от двете да изберат. Бързаме да успокоим тези, които се притесняват, че с едната от двете дипломи няма да имат успешна реализация – ако искаш да станеш софтуерен специалист, то и двете специалности преподават основите на програмирането и компютърните науки. Ако обичаш логиката и математиката, то следва да избереш специалността компютърни науки, също така и ако искаш да специализираш в една от тези сфери – изкуствен интелект, machine learning, сигурност, графика.

Софтуерно инженерство/Software Engineering

Разликата между типовете позиции, които можеш да заемаш с диплома за компютърни науки и софтуерно инженерство не е голяма. Ако харесваш повече практиката и искаш да научиш повече за цикъла на създаване, построяване и поддръжка на софтуер, тогава софтуерното инженерство е твоята специалност.

Извод: повечето завършващи тези две специалности работят или като софтуерни разработчици (software developer) или като софтуерни инженери (software engineer). Все пак нека да не забравяме, че съдържанието на специалностите е различно в различните университети, затова винаги е добре да си проверил и прочел какви точно предмети и модули ти предстои да учиш.

Това са двете най-разпространени специалности в сферата на технологиите, но освен тях съществуват и други специалности, в които можеш да учиш и работиш след това малко по-различни неща. Например:

Информационни системи/Information Systems

Завършилите подобна специалност (или също срещано мениджмънт на информационни системи или информационни технологии) използват тези технологии за да разрешават проблеми на бизнеса, като например специализират в изграждането на системи за електронна търговия и информационна сигурност.

Компютърно инженерство/Computer Engineering

Специалистите, завършили компютърно инженерство се занимават повече с хардуер, отколкото със софтуер като изследват, проектират и тестват компютърни системи и компоненти като процесори, платки, памет и други. В повечето случаи целта на компютърните хардуерни инженери е да открият начини да направят компютрите по-бързи и по-мощни.

Администриране на база данни/Database Administration

Администрирането на базата данни е поддръжка на база данни, за да може тя да е достъпна във всеки един момент. Други тясно свързани задачи и роли са сигурността на базата данни, мониторинг и отстраняване на проблеми в базата данни и планиране за бъдещ растеж.

Наука за данните/Data Science

За тези, които не са запознати с различните специализации в сферата на технологиите, това просто изглежда като още нещо с данни. Въпреки това, специалистите, които се казват data scientists, за разлика от администраторите на бази данни се занимават с анализа на данни. За тях разбирането на различни програмни езици като R, Python и други е задължително. Ако искаш да работиш в тази сфера, то трябва да се интересуваш и да ти харесва да правиш статистически анализи и заключения и да искаш да се специализираш в технологията machine learning, да си малко математик, малко компютърен специалист и малко trend spotter.

Дизайн и програмиране на компютърни игри/Computer Games Design and Programming

Последните 10 години тази специалност се развива стремително, отварят се много компании и работни позиции, както и университетски програми. Прочети нашата статия “Дизайн и програмиране на компютърни игри – къде да го уча?“, за да разбереш къде може да специализираш в създаването на компютърни игри, а ако искаш да се занимаваш с програмирането им, то ти е достатъчно и обучение по софтуерно инженерство или компютърни науки.

Разработка на уеб продукти/Web Development

Повечето хора, които нямат и идея от технологичната сфера най-често си представят един ИТ-специалист като разработчик на уеб сайтове. С това обаче се занимават само една част от кадрите, които работят в сферата, а за да работиш в нея е достатъчно да си учил уеб разработка като степен, но част от кадрите получават уменията си и извън университетите и колежите.

Мрежово инженерство/Network Engineering

Инженерите, които работят в тази сфера се занимават с поддръжката и администриране на компютърни мрежи и свързани компютърни среди, включително системен софтуер, приложен софтуер, хардуер и конфигурации. Защита на данни, софтуер и хардуер чрез координиране, планиране и прилагане на мерки за сигурност на мрежата са още някои от отговорностите им. Тези специалисти са ключови за проектирането и подобряването на мрежи, затова за да работиш на такава позиция трябва да не само да имаш необходимата диплома, но и да имаш достатъчно опит и знания за всички процеси.

Разбира се, с това не приключват възможните специализации и приложения на дипломите в технологичната сфера, съществуват още много по-специфични професии и тясно специализирани сфери за развитие. Завършваме с една последна среда, в която може би биха специализирали само най-смелите:

Изчислителни науки/Computational Science

Изчислителната наука е дисциплина, свързана с проектирането, прилагането и използването на математически модели за анализ и решаване на научни проблеми. Думата на английски за тази специалност идва от compute – изчислявам, от която произлиза и думата computer. Тази специалност повече клони създаването на наука и анализ, затова ако те влезе научната сфера, то тази специалност е за теб. Изчислителната наука прилага принципите на компютърните науки и софтуерното инженерство за решаването на въпросните научни проблеми. Тя включва използването на изчислителен хардуер, работа в мрежа, алгоритми, програмиране, бази данни и други по-специфични знания за проектиране на симулации на физически явления, които да се изпълняват на компютри. Изчислителната наука съчатава много дисциплини и дори може да включва хуманитарни науки.

Надяваме се, че тази прочитайки тази статия ще имаш малко повече представа за това в какво точно образование и реализация можеш да получиш в технологичната сфера, а за повече информация винаги можеш да си запазиш безплатна консултация със Study Buddy.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »