Студентско финансиране във Великобритания и какво ще се случи след Брекзит?

Великобритания традиционно привлича голяма част от кандидат-студентите от България, които искат да заминат да учат в чужбина и голяма част от тези студенти успяват да учат в образователна дестинация номер едно в света благодарение на студентското финансиране, което се отпуска на българските студенти наравно с британските и всички останали студенти от ЕС.

Много кандидат-студенти и родители се питат – какво ще се случи с това финансиране след като Великобритания излезе от Евросъюза след има-няма 2 седмици? Самото излизане е възможно да се случи по три сценария: да има споразумение за излизането, да няма такова или пък срокът за напускане да се удължи още веднъж.

Досега българските студенти бяха облагоделствани заради членството на двете страни в ЕС и заради единни стандарти в самия съюз финансирането беше достъпно на всички студенти от ЕС, учещи във Великобритания. Дялът на студентите от ЕС в университетите на Острова е 60% и се очаква след Брекзит, когато няма да важат същите правила за студентите от ЕС този дял значително да намалее. Поради това много от университетски кадри на ниски и високи позиции са против излизането на Великобритания от ЕС, но намаляването на процента международни студенти няма да е единственото последствие за университетите. Възможно е те да загубят много от престижа и лобито си, което имат в световен мащаб и заради което привличат топ кадри за създаване наука и топ студентски потенциал. Всяка година британските университети получават около 9 милиарда евро от ЕС за проучвания и наука, но тези средства вече няма да се отпускат когато Великобритания напусне ЕС. Друг е моментът, че е възможно същите средства да започнат да се отпускат от самото правителство на Великобритания, което пък ще разполага с повече бюджет защото няма да плаща членска такса в ЕС. След излизането британските университети няма да участват повече и в програмата Erasmus+, заради която в момента привличат също голяма част от международните си студенти и кадри в университетите си.

За момента със сигурност се знае, че кандидатстващите за учебната 2020/2021 година ще може да се възползват от студентското финансиране в Англия и отсъствие на учебни такси в Шотландия както досега. Не се знае каква ще е ситуацията за следващите учебни години и това е един от аспектите, за които тепърва предстои Великобритания и ЕС да се договорят.

Схемата за получаване на студентско финансиране в Англия е следната:

Таксите за обучение във Великобритания варират, но средната е £9250. Може да се възползваш от студентско финансиране, което покрива тази такса и се изплаща директно на университета. То не се изплаща от теб докато не завършиш и започнеш да имаш годишен приход над £25,725 във Великобритания или еквивалента му в друга държава. Ако след обучението си се върнеш в България, то този еквивалент е £10290. След като започнеш да изкарваш над тази сума годишно в България, то тогава Student Loans Company, организацията, която се занимава с отпускането и събирането на студентски заеми, ще иска да платиш 9% от сумата, която си изкарал над прага от £10290 като вноска за студентския си заем. По този начин можеш да си винаги сигурен, че няма да останеш на улицата заради това, че трябва да изплащаш студентския си заем и той винаги ще бъде събиран от теб, когато си достигнал необходимия лимит от средства, които са ти нужни, за да водиш пълноценен живот.

С помощта на Study Buddy можеш да кандидатстваш за обучение и заем в над 40 британски университета. Виж кои са тези университети ТУК.

Какво ще се случи с учебните такси и заеми след Брекзит?

Най-популярният сценарий е че таксите за български студенти към учебната 2021/2022 година няма да бъдат същите и възможността за изтегляне на студентски заем вече няма да съществува. Таксите за български студенти ще бъдат приравнени към тези, които за момента се прилагат за студенти извън ЕС и са между £10000 и £38000 на година, защото правителството на страната просто няма да има причина, поради която да задържи таксите за студенти на ЕС същите, а в същото време студенти от страни с много по-ниски доходи като Индия и Китай да плащат много по-високи. Засега няма определено решение за това от страна на Великобритания, както и дали образованието в Шотландия ще остане безплатно, но Study Buddy ще следи развитието на събитията около Брексит и ще те информира в първия момент, в който получим новини.

Пътуване и престой във Великобритания

Излизането на Острова от състава на ЕС не само ще наложи промени в мобилността на студентите и налаганите студентски такси, но и на начина, по който ще пътуваме и пребиваваме за по-дълго време в страната.

Всички споразумения между Великобритания и ЕС за миграцията много зависят от това какво ще се случи през следващите седмици и как точно Великобритания ще напусне – със или без сделка. Ако има сделка между двете страни за напускането, то тогава студентите от ЕС няма да се нуждаят от виза ако се установят в страната до началото на 2021, т.е това важи за всички студенти, които ще кандидатстват за академичната година 2020/2021. След 1 януари 2021 всички студенти, които все още са във Великобритания ще трябва да кандидатстват за Европейската Схема за Уседналост, която ще позволи да граждани на ЕС да останат на Острова.

Ако сделка между ЕС и Великобритания не се случи, то тогава правителството на Великобритания ще въведе специална схема за гражданите на ЕС, която се казва European Temporary Leave to Remain, за която те ще трябва да кандидатстват след Брекзит.

До планираният Брекзит на 31 октомври 2019 година останаха само няколко седмици, ще следим ситуацията отблизо, за да видим кой от възможните сценарии ще влезе в действие, а дотогава, че даже и след това не се колебай да се свържеш с нас за индивидуална консултация за твоето бъдещо образование в чужбина.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »