Образование във Великобритания

Великобритания е топ дестинация за международни студенти от целия свят, включително и за българските. Първото нещо, което идва наум на много студенти са университетите в Кембридж и Оксфорд, които несъменно са първокласни, но освен тях на Острова има и много други университети, които си заслужава да имаш предвид когато правиш своя избор. Британското образование е с вековни традиции и се смята за еталон по целия свят, а университетите имат дълбоки академични достижения, които развиват и до ден днешен. Всяка година във Великобритания започват да учат около 500 000 нови международни студента, в страната има около 300 университета, които предлагат около 40 000 различни програми и курсове.

Обучението в бакалавърските програми трае 3 години, в Шотландия – 4, а в магистърските – 1- 2 години.

Колко струва обучението във Великобритания?

Средната цена на една година в британски университет е £9250. Българските студенти, наравно с британските могат да се възползват от студентското финансиране, което е под формата на заем и покрива тази такса вече както за бакалавърски, така и за магистърски програми. Този заем започва да се изплаща само когато студентът започне да има годишни доходи от над £25725 или еквивалентът на тях ако живее в друга страна освен Великобритания. След като студентът започне да получава над тези приходи е необходимо да започне за изплаща заема си, като вноските не зависят от това, колко имаш да изплащаш, а колко е приходът ти на момента, т.е. никога няма да се получи ситуация, в която значителна част от прихода ти се взима за вноска по заема.

Студентско финансиране и Брекзит

Британското правителство потвърди, че студентите, започващи обучението си през учебната година 2020/2021 ще могат да се възползват от студентското финансиране за целия период на обучението си въпреки Брекзит.

Отсъствие на учебни такси в Шотландия

В Шотландия българските студенти са освободени от учебни такси за бакалавърски програми.

Още причини да учиш във Великобритания:

  • Голямо разнообразие от програми на английски език. Тъй като английският е официалният език на Великобритания, то тук може да учиш почти всичко, което пожелаеш и няма нужда да се чудиш дали ще можеш да откриеш това, което искаш 🙂
  • Университетите в UK са световнопризнати, редовно присъстват в класациите за най-добри университети в света, имат отлична репутация сред работодателите, и ежегодно получават около 9 милиарда евро от ЕС за наука, изследвания и иновации, което е вторият най-голям дял след Германия. Университетите в Кембридж и Оксфорд се редуват взаимно в заемането на първо и второ място в световната класация за най-добри университети. Качеството на образованието в британските университети редовно се проверява и инспектира от Quality Assurance Agency for Higher Education, затова може да си сигурен, че наистина ще получиш най-добрата възможна подготовка.
  • Великобритания е едно мултикултурно общество, състоящо се от четири държави, обединени в едно – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. В днешно време тук живеят много чужденци, които добавят колорит от към езици, кухня и култура към обществото.
  • Една от най-развитите страни в света и в Европа, с огромни възможности за развитие, това е четвъртата най-голяма икономика в света по БВП с най-големия и важен финансов център на планетата – Лондон и лидер в редица индустрии като космическата, фармацевтичната и енергийната.

Откъде идват студентите във Великобритания?

Китай
Малайзия
Индия
Нигерия
САЩ
Германия
Италия
Франция
Ирландия
Други

Статистика: unesco.org

Кои са най-известните университети във Великобритания?

Университети Vs. Колежи

Каква е разликата?

Много често двете думи създават объркване, обаче е важно да знаеш, че те не са еквивалент една на друга. Колежите са институции, в които след средното си образование можеш да получиш практическа подготовка за професия (електрик, механик, фризьор и т.н.). Объркването идва от там, че някои университети имат колежи, които оперират под тяхното име и в тези колежи може да изкараш подготвителна година ако с дипломата ти от средно образование не можеш да влезеш директно в университет. Има и колежи, които предлагат бакалавърски програми, но те винаги са под шапката на признат университет и програмите се наблюдават и контролират от него.

Още по-голямо объркване идва когато разбереш, че някои университети носят думата колеж в името си като например Imperial College London. Това е защото в миналото той е оперирал към University of London, след което се отделил от него като индивидуален университет, но е оставил думата колеж в името си.

Практическа информация

Начини на кандидатстване

Във Великобритания се кандидатства по документи чрез системата UCAS. В някои случаи ще получиш допълнително задание или интервю по скайп, но в в много малка част от програмите. Консултирай се със Study Buddy за това какви са изискванията за твоята избрана програма. Научи повече за услугите за кандидатстване във Великобритания на Study Buddy.

Кандидатствай безплатно във Великобритания със Study Buddy!

За добрия резултат на твоята кандидатура към британските университети Study Buddy си партнира с UK Educational Centre, които са ситуирани във Великобритания. Те имат 20-годишен опит в изпращането на международни студенти към британски университети и са помогнали на повече от 300 000 студента да кандидатстват успешно.

UK Educational Centre и Study Buddy могат да ти предложат безплатно кандидатстване в около 40 британски университета. Може да видиш сертификата ни за съвместна работа ТУК. Университетите, в които Study Buddy може да ти предложи безплатно кандидатстване са:

Крайни срокове за кандидатстване

Крайният срок за кандидататване в бакалавърските програми е 15ти януари, обаче понякога може да се изпратят документи и след него, а за магистърски програми може да се кандидатства и до юни. За повече информация за конкретни програми и университети се свържи със Study Buddy.

Здравно осигуряване във Великобритания

Докато Великобритания е членка на ЕС, на територията и важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване, а студентите, живяли повече от 6 месеца във Великобритания имат право на безплатни здравни услуги. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

Във Великобритания валутата е британски паунд. Обменният курс на еврото е 0.47 GBP=1 BGN.

Какви са разходите за живот във Великобритания?

Примерните разходи за живот в Холандия са:

Наем за студентска стая €400-500
Хранене в нескъп ресторант €13
Хляб в супермаркет €1.08
Мляко 1л в супермаркет €0.98
Пакет яйца 12 бр в супермаркет €2.02
Билет за градски транспорт €2.6

 

Документи за пътуване:

Докато Великобритания е членка на ЕС, то до страната може да пътуваш само с лична карта. При пристигане е необходимо да се регистрираш в местната община. За съжаление все още не се знае какво ще се случи след Брекзит и какви ще са правилата за пътуване след него, но ще те информираме в първия възможен момент.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Защо да избера да уча във Великобритания?

Получи качествено световно образование в Русия!

Учи ти се на екстраординарно и ново място, пълно с потенциал за развитие в много сфери? Защо не избереш Русия – световен лидер в редица индустрии. Какво знаеш за обучението в Русия? Няколко мита за висшето образование в Русия или какво мислиш, че знаеш: Мит #1 – Да учиш и да живееш в Русия е скъпо Всички сме чували, че Москва е един от най-скъпите градове в света, обаче това не е точно така ако…

5 частни университета, в които няма да се разориш ако учиш

Мисията на Study Buddy е да намери обучение в чужбина за всеки джоб, затова частните университети по презумпция не са висши учебни заведения, които бихме препоръчали на всеки… Но от всяко правило си има изключения и затова събрахме в една статия частни университети, които всеки може да си позволи и в същото време да се възползва от предимствата да учиш в частно уни. Прочети и статията ни от преди няколко седмици „Защо да избереш да…

Кои са най-срещаните заблуди при кандидатстване в чужбина?

Да си избереш точната специалност за теб не е никак лесно, но това е изключително важна стъпка, защото в противен случай изборът на грешна специалност, която не ти подхожда и не ти харесва в крайна сметка води до това, че не си удовлетворен от живота си в бъдеще. Събрахме някои от най-често срещаните и противоречиви твърдения при избор на специалност и се надяваме, че с тази статия оборваме някои от митовете, които се разпространяват при…