Обучение в Чехия: една нова перспективна образователна дестинация

Живеем в невероятен век, в който възможностите за обучение, кариера и живот са неограничени. Можеш да бъдеш какъвто си поискаш и да живееш където си поискаш. С това се характеризира мотото на новите поколения, които надграждат и развиват още повече възможностите, които са имали поколенията преди това.

Пренесено в контекста на международното висше образование, това означава, че днес вече можеш да учиш не само във Великобритания, Германия и САЩ, които са безспорни лидери по привличането на талантливи български студенти, но в много други страни. Тук е време да представим една нова образователна дестинация, която изгрява, а именно – Чехия.

Образованието в Чехия е безплатно в програмите в държавните университети на чешки език, а в тези на английски език таксите са доста ниски – около и под 2000 EUR на година. Чешките университети предлагат качествено образование, а чешката икономика е най-развитата в региона на Централна и Източна Европа и безработицата в страната е под 3%. Стандартът в страната е изравнен с този в Източна Германия, Естония, Испания, Португалия. Това е една много перспективна страна за развитие и получаване на международен опит, защото тук се намират много централни офиси на мултинационални компании като IBM, Volkswagen, Hyundai, ASUS, Renault, Citroen. Тези гиганти както никога се нуждат от нова работна ръка на ръководни и ключови позиции. Известни чешки брандове са бирите Staropramen и Staropilsen, както и автомобилният производител Skoda, които могат да добавят много към твоето CV.

Още няколко причини защо висшето образование в Чехия е добър избор:

  • Чехия е 6тата най-безопасна страна в света. Тук нивото на криминогенност е много ниско, има много малко гета и бежанци, а жителите в селата не заключват нощно време вратите си.
  • Ниски разходи за издръжка. Цените на общежитията са около 120-200 EUR на месец, цената на студентска карта за градски транспорт е 10 EUR, а на обяд в студентски стол около 2-3 EUR. Това е половината, от това, което би платил учейки във Великобритания, САЩ, Холандия.
  • Голямо разнообразие от програми на чешки и английски. Тук можеш да учиш не само стандартните бизнес, икономика, софтуерно инженерство, но за разлика от много западни страни, в които ходят да учат българските студенти, можеш да учиш в програмите като медицина, право, творчески специалности като филмово изкуство, рисуване, музика и много други. Например, във Великобритания и Холандия е почти невъзможно да учиш медицина, но в Чехия имаш достъп до тази специалност наравно с местните студенти.
  • Богато културно наследство, красива природа и разположение в самото сърце на Европа. Свободното ти време вече е разчетено, защото тук определено има какво да се прави – да обикаляш чешките градчета и да се наслаждаваш на красиви гледки от замъци, катедрали, планини, гори, да отскочиш до съседните Виена, Братислава, Дрезден, Вроцлав и много други дестинации за един уикенд.
  • Прага е един от най-добрите студентски градове в света според класацията QS Best Student Cities Ranking, както и има своето място в Innovation Cities Index, а вторият по величина град в Чехия – Бърно също е атрактивно място за живот, учене (и купон :).

Нека да се разходим из няколко елитни университета в Чехия:

В Charles University, най-известният и престижен университет в страната са учили светила на науката като Никола Тесла и Алберт Айнщайн. В момента това е най-старият и най-престижен университет в Централна Европа, разполагащ с 8 факултета, от които 3 са медицински и предлага около 250 различни бакалавърски, магистърски и аспирантски програми. Основан е през 13ти век, тук процентът на международни студенти е около 14% от общия брой студенти в заведението.

Друг не по-малко известен университет е Masaryk University, динамично развиващ по европейски мерки университет. Тук има 9 факултета, от които най-известните са юридическият, философският и този на социалните науки, а международните студентите са още повече – 17% от общия брой. Те посещават лекциите не само на чешки преподаватели, но и на висококвалифицирани специалисти от най-добрите университети в Европа и САЩ, мениджъри на успешни бизнес проекти, високопоставени чиновници и дипломати.

А ако те влечат технически специалности, то не само чешките хуманитарните университети са на високо ниво. Най-добрият и известен технически университет в страната е Brno University of Technology, който влиза в топ 25 на най-престижните университети в развиващите се страни на Европа и Централна Азия. Тук не само можеш да получиш качествено образование по технически специалности, но и можеш да учиш в програми по бизнес, искуство, архитектура.

Разбира се, с това не се изчерпват възможностите за безплатно и бюджетно образование за българите, това са само една малка част от възможностите, които имаш, ако избереш да учиш в тази страна.

Може би вече се питаш как е възможно да се възползваш от безплатното образование в Чехия на чешки език?

Study Buddy се е погрижил за това и сключи партньорски отношения с една от най-добрите и подходящи за българи езикови школи в Чехия – Prague Language Institute. Тя се намира в центъра на Прага, всеки семестър приема стотици международни студенти, чиято цел е да учат чешки, за да учат след това безплатно в страната. Процентът на успешно завършващите и приетите в университети след това в PLI е 98%. Освен че ще те обучат до необходимото ниво на чешки език за кандидатстване в университет (B2-C1), всички студенти на школата получават и неограничени персонални консултации и поддръжка, помощ при настаняване в студентско общежитие, помощ при нострификацията на дипломата ти, помощ при кандидатстването в университети, участие в различни мероприятия – екскурзии, студентски събирания, пикници. Цените на курсовете в PLI започват от 2550 EUR, а в тях влизат всички гореописани услуги. Прочети повече за PLI.

Ако искаш да разбереш повече за възможностите за обучение в Чехия, то си запази безплатна консултация със Study Buddy. Услугите за кандидатстване в курсовете на PLI са безплатни, a процедурата е лесна, затова не се колебай да се свържеш с нас още сега.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »