Образование в Дания

Висшето образование в Дания е на световно ниво, преподавано в спокойна, приятна и насочена към иновациите среда. Целта на образованието в Дания е да създава решения за реалния свят и индустрията и затова традиционните лекции се съчетават с колаборации с реални компании от сферата, в която се преподава. По този начин студентите веднага могат да приложат знанията, които са научили.

Този начин на преподаване изисква високо ниво на самоинициатива и независимо мислене. Образованието в Дания може да бъде истинско предизвикателство за българските кандидат-студенти, но със сигурност ще ги вдъхнови и ще им помогне да стигнат далеч в бъдещата си кариера.

Образованието в датските държавни университети е безплатно за българи. Това, съчетано с отличното ниво на висшето образование е една от основните причини, поради които всяка година Дания е популярен избор на кандидат-студента. Още няколко причини да учиш в Дания:

  • Датската образователна система промотира креативно мислене, иновации, аналитично и критично мислене. Като студент в Дания, ти ще се учиш от най-новите тенденции в индустрията си и ще можеш да участваш във стажове в световно признати институции.
  • Можеш да избираш между 700 професионални, бакалавърски и магистърски програми на английски език в сфери като наука, технологии, life sciences, бизнес, архитектура, дизайн, хуманитарни науки и други.
  • Възможност за почасова работа. Българските студенти в Дания могат да получават стипендия от 700 € ако учат и работят. Необходимо е да работиш 10 часа на седмица (1.25 работни дни), за да можеш да взимаш тази стипендия. Взети заедно тази стипендия и заплатата ти от работодателя могат да ти помогнат да се издържаш самостоятелно в Дания.
  • Международна общност от студенти, наброяваща 20 000 човека.

Откъде идват студентите в Дания?

Германия
Норвегия
Румъния
Швеция
Литва
Полша
България
Китай
Италия
Други

Статистика: uis.unesco.org

AP и top-up програми

Много от учебните заведение в Дания предлагат AP и top-up програми. Каква е разликата? AP (Academy Profession) програмите са двугодишни, след което получаваш квалификация “професионалист”. В доста от случаите такава програма е достатъчна на много студенти за намиране на добра работа. След тази програма можеш да надградиш с top-up програма в същата сфера, която също е около две години. След завършването на top-up програмата ти вече ще имаш завършен бакалавър. Предимството на този тип на обучение е че можеш да започнеш с една сфера и след това да прецениш в какво точно искаш да специализираш. Пример: ако си започнал да учиш международен бизнес, но след завършването на AP програмата си разбрал, че повече те влече маркетинг, то можеш да запишеш съответната top-up програма, която ще ти помогне да стигнеш до необходимото ниво.

Освен тези специфични бакалавърски програми, в Дания съществуват и класическите BA (Bachelor of Arts) и BSc (Bachelor of Science).

Кои са най-известните университети в Дания?

Практическа информация

Начини на кандидатстване

В Дания се кандидатства по документи. Някои университети имат специфични изисквания за часовете в някои от предметите в предишното ти образование. Затова е най-добре да се консултираш се със Study Buddy за това какви са изискванията за избраната от теб програма. Научи повече за услугите за кандидатстване в Дания на Study Buddy.

Крайни срокове за кандидатстване

Крайния срок за кандидатстване в Дания е до 15ти март за програми със старт през летния семестър. Някои от програмите предлагат и прием през зимния семестър, затова най-добре е да се консултираш със Study Buddy, за да разбереш какви са възможностите за твоята програма.

Здравно осигуряване в Дания

В Дания важи Европейската Здравна Осигурителна Карта. Като български студент в страна-членка на ЕС имаш възможност да се възползваш от безплатно здравно осигуряване. Използвайки услугите на Study Buddy, ще получиш повече информация за това.

Валута

В Дания валутата е датска крона. Обменният курс на кроната е 3.81 DKK =1 BGN.

Какви са разходите за живот в Дания?

Примерните разходи за живот в Дания са:

Наем на студентска стая €300-500
Хранене в нескъп ресторант €15
Хляб в супермаркет €2.1
Мляко 1л в супермаркет €1
Пакет яйца 12 бр. в супермаркет €3
Билет за градски транспорт €2.9

Документи за пътуване:

До Дания е възможно да пътуваш само с българска лична карта. Необходимо е да се регистрираш в местната община в града, в който живееш, за което Study Buddy ще ти даде повече информация и ще ти помогне на място.

Не си намерил отговор на въпроса си? Свържи се със Study Buddy.

Защо да избера да уча в Дания?