Започна ли първата си работа това лято?

Предстои ли ти намиране на първа работа или вече си я намерил или скоро започваш в България?

В тази публикация ще разгледаме какви документи, са ти необходими за започване на работа (ако все още не ги знаеш), малко детайли от трудовото ни законодателство, какви осигуровки се плащат и на каква отпуска имаш право в България. 

Добре е да знаеш, че трудовото законодателство в България определя минимална възраст за започване на работа от 16 години. 

За лица под 16-год възраст има особени изисквания, като едно от тях е да има разрешение на Инспекцията по труда за започване на работа.

Необходими документи за започване на работа!

 

  • Документ за самоличност /лична карта- Задължителен документ при започване на всяка работа, като след като направят копие на данните за самоличност, документът трябва да ти бъде върнат.
  • Трудова книжка – Ако това е първата ти работа, трудовата книжка се набавя от работодателя. Той попълва данните в нея и е длъжен да ти я върне, освен ако ти не поискаш да се съхранява при него, докато работиш там.
  • Документ за медицински преглед –  Задължителен документ при постъпване на работа, както и когато не си работил по трудов договор повече от 3 месеца. Този документ се издава от личния лекар и се заплаща (таксата варира между 15 лв и 30 лв).
  • Свидетелство за завършено образование – диплома от висше или средно образование, квалификация, правоспособност или друг сертификат.
  • Свидетелство за съдимост – Не всеки работодател го изисква. Свидетелство за съдимост се вади със заявление до районния съд по местоживеене или месторождение. Има и опция да извадиш свидетелството електронно от тук .  Свидетелството се издава в деня на поискване, освен ако е необходима справка с районния съд по местоживеене, тогава срокът е 3 дни от постъпване на заявлението. Срокът на валидност е 6 месеца от датата на издаване. 

Работно време и какво трябва да знаеш за него!

 

  • Работното време се определя с подписване на трудовия договор 
  • Пълен работен ден е с нормална продължителност от 8-часа в 5-дневна работна седмица или общо 40 часа
  • Намалено работно време; Непълно работно време; Удължено работно време; Работно време с променливи граници
  • Нощен труд (важи само за пълнолетни) се счита трудът, полаган между 22:00 и 06:00 ч. Продължителността на нощния труд при 5-дневна работна седмица е 7 часа или общо 35 часа.
  • Имаш право и на минимум две технологични почивки по време на работния ден (обикновенно всяка е около 15 мин). Обедната почивката не може да е по-малко от 30 минути.
  • При 5-дневна работна седмица  трябва да се почива два последователни дни, като единият по начало е неделя. Непрекъснатата седмична почивка трябва да е поне 48 часа.

Осигуровки и пенсионни фондове

 

Когато си на трудов договор, работодателят е длъжен да те осигурява за всички социални рискове като: здравно осигуряване и майчинство, трудова злополука, професионална болест и безработица, инвалидност поради общо заболяване и др. Работодателят е длъжен да внася осигуровки върху сумата от възнаграждението ти по трудов договор всеки месец. 

Осигуряването за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или в НОИ за родените след 31.12.1959 е задължително. Можеш да избереш фонд в 3-месечен срок от постъпване на първата си работа. Ако не направиш избор, ще бъдеш служебно разпределен към един от фондовете. 

Отпуски при първа работа

 

На всеки служител се полага платен и неплатен отпуск. При започване на първа работа служителят може да използва платен годишен отпуск само когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Докато се натрупа този 8 месечен стаж, можеш да ползваш неплатен годишен отпуск след като работодателят ти го одобри. 

Според нашето трудово законодателство получаваш годишен отпуск в размер на минимум 20 работни дни за една календарна година. Ако до края на календарната година не си използвал отпуска си то тя се прехвърля за следващата календарна година. Ако прекратиш трудовия си договор преди да си ползвал платена отпуска работодателят трябва да ти я изплати. 

Ако тази статия ти е харесала и имаш нужда от консултации при твоето кандидастване в чужбина, свържи се със StudyBuddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидастване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.