Новите промени във финансирането и таксите в Нидерландия

Нека разгледаме основните промени във финансирането и таксите в Нидерландия, които влязоха в сила от 1ви септември, 2023!

Ако си записан като студент в университет или университет по приложни науки, можеш да кандидатстваш за студентско финансиране. Според новите промени студентското финансиране се състои от следните компоненти:

 Ако живееш
с родители
Ако живееш
далече
от вкъщи
Основна субсидия | Basic grant€110.30€439.20 *
Допълнителна субсидия | Supplementary grant maximum€416€416
Редовен Заем | Loan€266.97€266.97
Заем за такса за обучение |Tuition fees loan€192.83€192.83
Всичко | Total student finance€986.10€1,315
*Това е максималната сума на месец.

Основна субсидия | Basic grant

НОВО! Досега тази субсидия не беше достъпна за повечето българи, но според новите промени вече и ние можем да се възползваме. Тази субсидия е обвързана с доходите на семейството. Основната субсидия не се връща, ако получиш дипломата си в рамките на 10 години.

Допълнителна субсидия | Supplementary grant

Тази субсидия също зависи от доходите на твоите родители, заради което при кандидатстването се подават справки от работодател и справки от НАП. Също така се взема предвид броя на децата в семейството, които са все още под издръжката на твоите родители. Допълнителната субсидия също не се връща, ако получиш дипломата си в рамките на 10 години.

Редовен Заем | Interest-bearing loan

Ако имаш нужда от допълнителни пари за твоето образование и издръжка, можеш да вземеш заем от правителството на Нидерландия. Максималната сума, която можеш да вземеш е €197.93 на месец, но можеш да вземеш и по-малко. Трябва да върнеш заема след завършване на образованието си. Лихвата по него е около 1%.

Заем за такса за обучение | Tuition fees loan

Ако си в университет или университет по приложни науки, можеш да вземеш заем, с който да платиш таксата си за обучение. Този заем не е обвързан с часове работа и за да го вземеш не е необходимо да работиш. Винаги се изисква да изплатиш заема и лихвите по таксите за обучение след завършване на твоето образование. Лихвата по този заем е под 1%.

Безплатна карта за градски транспорт | Student travel product

Безплатната карта за градски транспорт (OV chiokaart) е част от студентското финансиране и идва заедно с основната и допълнителната субсидии. Позволява ти да пътуваш в обществения транспорт безплатно или с отстъпка. Това финансиране също става подарък, ако получиш дипломата си в рамките на 10 години.

Кои компоненти се връщат и кои не?
КомпонентиЗавършване до 10 год.Завършване след
повече от 10 год.
Основна субсидия | Basic grant  Не се връщаВръща се
Допълнителна субсидия | Supplementary grant  Не се връщаВръща се
Редовен Заем | Interest-bearing loan  Връща сеВръща се
Безплатна карта за градски транспорт | Student travel productНе се връщаВръща се

НОВО!

Намалява се нужният брой работни часове на месец за получаване на компонентите основна и допълнителна субсидия, редовен заем, безплатна карта за градски транспорт – от 56 на 32 часа! Вече е необходимо да работиш 32 часа на месец, за да можеш да бъдеш одобрен за тях. След имаш 6 работни месеца с по 32 часа, часовете ти могат да паднат до 24 часа на месец, за да продължиш да взимаш субсидиите.

НОВО!

През 2024-2025 първокурсниците ще заплащат пълната такса в университетите на Нидерландия!

Правителството планира да премахне досегашното 50% намаление на таксите за обучение за студенти в 1-ва година бакалавърска степен. Това ще влезе в сила от учебната 2024-2025 година. За академичната година 2024-2025 таксата за обучение за редовна учебна програма ще бъде €2,530.00. Студентите бакалаври, записали се за първи път през тази учебна година, ще заплащат пълния размер на таксата за обучение.

Ако тази статия ти е харесала и имаш нужда от консултации при твоето кандидастване в чужбина, свържи се със StudyBuddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидастване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »