Дипломата от чужбина вече е една идея по близо със студентско финансиране от FINS

Александра е в 12 клас, вече е кандидатствала и е приета в няколко университета във Великобритания, Нидерландия и Германия. Тя е студент с огромен потенциал и амбициозни идеи за бъдещето си. С приближаването на завършването обаче и започването на обучение в друга държава, тя все повече започва да се притеснява дали тя и семейството и могат да си позволяват обучението си в чужбина. Настоящата инфлация и финансова несигурност все повече подклаждат решението и да се откаже от идеята да учи в някой от университетите в чужбина, в които е приета. СТОП. Няма нужда това да се случи. Чети по-натам.

За щастие от 2017 година насам съществува единствения заем в Европа, разработен специално за обучение в чужбина (чети: това не е микрокредит, които се раздават на всяка стъпка) – FINS. Това, което го прави надежден и сигурен, е че системата за това финансиране е гарантирана от Европейския Инвестиционен Фонд. Условията за взимане на кредита са много лесни:

  1. Да си приет в университет в чужбина
  2. Да имаш гражданство на държава членка на ЕС
  3. Да нямаш предишни неизплатени заеми

Тук може да си кажеш – ама то има и заеми, предлагани от банки, каква е разликата? Студентите, които са се интересували от такива заеми, за съжаление бързо разбират, че банките не могат да предложат изгодни условия на един студент: заеманите суми са твърде малки за нуждите на един студент в чужбина, банките трудно се съгласяват да отпуснат пари на един студент без постоянни доходи, искат се по няколко гаранта и т.н. Системата за финансиране FINS е разработена специално за нуждите на един студент в чужбина: сумата, която можеш да вземеш е достатъчно голяма, получаваш индивидуална оферта за финансиране и гъвкави условия за изплащане след завършването ти, но не и преди това.

С финансирането на FINS може да учиш в бакалавърска или магистърска специалност във всяка една страна от Европейския Съюз без да имаш нужда от гарант на заема. В случая Европейският Инвестиционен Фонд е твоят гарант. Това прави системата за финансиране изключително прозрачна. Може да вземеш финансирането и за обучението си във Великобритания (всички знаем вече колко неизгодни станаха финансовите условия там след Брексит) и Швейцария, но в този случай трябва някой твой близък с постоянни доходи да стане твой гарант, а всички останали условия са същите.

Няколко бързи факта за системата за финансиране FINS:

  • Може да заемеш до Є25 000 за твоята бакалавърска или магистърска степен в чужбина. Тази сума може да бъде получена както наведнъж, така и на периодични вноски (препоръчително).
  • Лихвата по заема е между 9.5% и 11.5%, всеки кандидат получава индивидуална оферта, а при редовно изплащане след гратисния период може да получиш и по-ниска лихва.
  • Гратисен период (в който можеш да НЕ изплащаш) след завършването ти: след бакалавърски програми – 6 месеца, след магистърски програми – 12 месеца. В този период се изплаща само лихвата по кредита и административна такса – Є15 на месец.

Може би вече се питаш как може да се възползваш и да кандидадатстваш за това финансиране?

Study Buddy е представител на FINS. Ние можем да ти помогнем да оформиш своята кандидатура за заема безплатно. Кандидатстването за него е подобно на кандидатстване за университет – изпращат се диплома или академична справка, сертификат за знание на език, мотивационно писмо, CV и препоръка, писмо за прием в университет ако вече е налично, както и се прави примерен бюджет за разходите на студента по време на обучението в чужбина. Екипът на FINS разглежда твоята препоръка и ти прави индивидуална оферта, която получаваш в рамките на 24 часа /а ако кандидатстваш самостоятелно отговорът отнема 2 седмици/. След няколко дена имаш интервю с представител на FINS, след което ако си доволен от предложените условия, сключваш договор и започваш да получаваш заема. При одобряване на кандидатурата ти за заема се плаща еднократна такса от Є250 на FINS.

Сега най-вероятно се питаш – а какво се случва ако прекъсна обучението си и/или не мога да изплащам заема?

В случай, че решиш да прекъснеш обучението си, дължиш само сумата, която си взел до момента на прекъсване, а не цялата сума, която е била договорена за изплащане.

Ако се случи така, че не може да изплащаш заема си след завършването, то е възможно да се предоговориш за вноските. Например, по време на пандемията, когато много студенти загубиха работата си, някои от тях помолиха за предоговаряне на условията и го получиха. При всички положения заемът се изплаща обратно, затова има гаранти – Европейският Инвестиционен Фонд ако учиш в държава членка на ЕС или твой близък ако учиш във Великобритания или Швейцария.

Смятаме, че с тази нова инициатива все повече студенти ще могат да осъществят своите амбиции и цели и да получат качествено европейско образование. Разработена е от бивши студенти в чужбина, които лично са се сблъскали с проблема на много студенти – да намерят средства за своето обучение.

Свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »