Защо да се доверим на образователен консултант при кандидатстване в чужбина?

Виктория е ученик в 12 клас и от няколко години активно проучва различни университети в чужбина, присъства на уебинари и дни на отворените врати, посещава образователни събития и изложения, контактува с настоящи студенти в чужбина, които са и обяснили какво е необходимо за кандидатстването и вече са я превели през целия процес. Оценките и в училище са отлични, има необходимия езиков сертификат, има много извънкласни дейности и други сертификати и изглежда, че няма какво да я спъне при кандидатстване и в мечтания университет. Виктория е в дилема дали да инвестира средства в това да работи с консултант или да си ги спести и да рискува да се справи сама с целия процес.

Вероятно, в такава дилема са много умни и брилиантни кандидат-студенти, които се чудят дали подобна услуга би имала стойност за тях или дали няма да се окаже само един ненужен разход покрай всички други разходи покрай кандидатстването и заминаването, който може да си спестят.

Нека да анализираме ситуацията и да видим всички “+” и “-” и на двата сценария.

Плюсът на това да си избереш и да кандидатстваш самостоятелно в университети в чужбина е това, че ще си направиш всичко сам и ще си спестиш някакви пари. С това плюсовете почти се и изчерпват.

Минусът тук е, че ще си под постоянен стрес дали всичко върви както трябва, а много вероятно и твоето семейство. Много често един от родителите, че понякога и двамата, се превръщат в полупрофесионални образователни гурута, които ежедневно прехвърлят по десетки статии и теми във форумите, с цел да помогнат и да улеснят кандидата. Да, ще си направиш всичко самостоятелно, и вашите ще ти помогнат за това и заедно ще прекарате много часове в това да четете, проучвате и умувате какво е необходимо, да сравнявате нещата и информацията, но и това няма да е гаранция, че ще успееш, особено за висококонкуретните специалности и университети.

Работата на един професионален образователен консултант е много повече от просто административна работа – да ти попълни няколко бланки, да ти оправи граматическите грешки в мотивационното писмо и да те информира какви са сроковете за кандидатстване. Това наистина можеш и ти сам да си го свършиш, и то с доста добър резултат ако внимаваш.

Добавената стойност на това да работиш с консултант, или поне със Study Buddy, е че получаваш много повече от просто някой да върши цялата административната работа по кандидатстването вместо теб. Получаваш насоките и съдействието на някой, който заедно с теб може да седне и да анализира всяка една опция, която съществува за теб, със всички нейни позитивни и негативни страни. Да погледне цялостната картинка за теб и твоята личност и да ти даде съвет на базата на профила ти и желанията ти. Получаваш съветите и проучванията на някой, който може да ти намери университет и специалност, в която можеш да се почустваш наистина на място и да ти предложи някоя специалност, която възможно ти е убягнала, колкото и задълбочено да си ровил. Получаваш някой, който не само ще ти намери пропуснатите запетаи в мотивационните и есетата, но и ще ти помогне да се изразиш по-добре, да оформиш профила си пред университета по-добре, да добави една нотка на завършеност и професионализъм даже при най-брилиантните кандидати. Да ти дава смелост, хъс и увереност когато си в трудна ситуацията и да се бори за теб до край.

Кандидатстването в чужбина, даже за бюджетни и безплатни университети, носи със себе си разходи като преводи и легализация на документи, сертификати за езици, допълнителни курсове, такси за кандидатстване към самите университети и платформи. При всички тези разходи, в които така или иначе ще влезеш, да отделиш малко повече и да си вземеш консултант, който ще следи за кандидатурата, няма да те разори и да бъде много в повече като финансови средства в дългосрочен план. Даже добрият консултант може да ти и спести излишни разходи – понякога поради незнание например, някои кандидати си правят излишни заверки на документите, които може да си спестят, или пък си правят преводите със заверките по такъв начин, че след това трябва да се преправят наново. Не е ли по-добре да инвестираш още малко, но да си сигурен, че всички останали разходи, които си направил като например да инвестираш всяка година, няколко години подред в езиков курс, няма да отидат напразно и кандидатурата ти няма да пропадне заради някоя малка и невинна грешка?

И, да, един от другите плюсове на това да кандидатстваш самостоятелно е, че дирекно комуникираш с университета си и имаш достъп до всички твои профили за кандидатстване. Но и една от етичните политиките, водени от честни консултанти като Study Buddy, е винаги да споделяме достъп до платформите, в които се кандидатства, а за регистрациите най-често използваме личните имейли на кандидатите, които те си ползват директно. По този начин те са първите, които са уведомени за промяна в статуса на кандидатурата си и няма информация, която да крием от тях.

При нас се обръщат даже опитни кандидати за магистърски и докторски програми, на които изглежда, че всичко им е наред и не им трябва допълнителна помощ. Много често даже те, опитни кандидати с богато портфолио от дейности и препоръки, оценяват допълнителната добавена стойност на това да работиш заедно с консултант за можеш да увеличиш шансовете си за добър резултат.

Кандидат-студенти, били на безплатните консултации на Study Buddy, са ни споделяли след тях, че са получавали такава информация и такива съвети, които не са намирали на нито едно друго място. Затова всеки може да опита от нашите услуги, като си заяви безплатна консултация.

Надяваме се тази статия да разрешила терзанията на всеки, който се чуди дали да си наеме консултант за кандидатстване, независимо дали това ще сме ние или други колеги. Отговорът е: да, в повечето случаи си заслужава и няма да е излишно да се довериш на някой, който вече е минавал с други свои кандидати по този път.

Автор: Марика Василева

Свържи се със Study Buddy за безплатна първоначална консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на info@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »