Кой е най-добрият езиков сертификат при кандидатстване в чужбина?

Едно от задължителните изисквания при всяко едно кандидатстване в чужбина е езиковият сертификат. Тъй като по-голямата част от кандидат-студентите подават документи за специалности на английски, то в тази статия ще си говорим за езиковите тестове по английски език.

Има няколко утвърдени стандарта за езикови сертификати в английския език, които се приемат във всички университети: Cambridge Advanced (CAE), Cambridge Proficiency (CPE), TOEFL, IELTS. На някои места се приемат и Pearson English Language Test (PTE Academic), Duolingo English Language Test (по време на пандемията се прие като компромисен вариант на някои места) и някои други езикови сертификати.

Какво представлява тестът?

Съществуват два различни теста IELTS – General Training и Academic. Вторият, академичният вариант, е този, който се взима при кандидатстване в университети. Регистрацията за IELTS става през Британски Съвет. Може да се вземе на компютър или на хартия, като ако избереш да го вземеш на компютър не означава, че ще може да го вземеш от вкъщи – отново трябва да отидеш за изпита в някой от изпитните центрове в страната.

Изпитът се състои от 4 части: Listening, Academic Writing, Academic Reading, Speaking. Първите три части се правят самостоятелно на хартия или на компютър, а последната част се прави със сертифициран изпитващ.

Тестът струва 425 лева, което за голяма част от семействата на кандидатстващите е сериозен разход. При неудовлетворителен резултат може да се вземе повторно, но отново се дължи таксата за регистрация. Затова, за да не се налага няколко пъти да взимаш изпита, най-добре е да е си сигурен в подготовката си и да го вземеш от първия път.

Резултатите от изпита са от 0 до 9. Повечето университети имат изискване между 6.0 и 6.5, някои могат да имат и 7, а някои 5.5. Колкото по-висок резултат от минималния, зададен от университета ти, успееш да изкараш, толкова по-конкуретен ще бъдеш като кандидат. Висок резултат на изпита по английски може да наклони везните при приема в университети – особено ако се бориш за последно място с някой друг кандидат, в такъв случай приемната комисия започва да разглежда отделните постижения на всеки един и даже 0.5 могат да се окажат ключови.

Почти винаги препоръчваме на всички кандидати да се насочат към IELTS поради няколко причини. Тестът е много широкоразпространен и за него има много изпитни дати. Съществуват и много варианти за подготовка за самия тест, започвайки от индивидуални занятия с преподавател до самостоятелна подготовка.

Вземи качествена и достъпна подготовка

Study Buddy си партнира с платформата IELTS Pass, в която наши кандидати могат да получат качествена подготовка, създадена от опитни преподаватели и видео уроци от носители на езика за изпита IELTS. Тъй като таксата за изпита никак не е скромна, по-добре да си сигурен в това, че си подготвен и ще изкараш нужния резултат на изпита, за да не се налага да се явяваш отново. Затова даже и вече да посещаваш друг курс за подготовка за IELTS, можеш да вземеш този като допълнение към основната ти подготовка или пък даже и като основна – курсът е достатъчно фундаментален и дава възможност за изкарване на 9 точки.

Предимствата на курса от тази платформа:

  • Курсът е под формата на видео уроци (52 на брой), които можеш да взимаш когато си поискаш – от компютър, таблет, даже телефон.
  • Включва учебни материали, речник с 75+ фразови глаголи, модели за отговори в частите Speaking и Writing
  • Всички твои материали и упражнения може да съхраняваш в акаунта ти в платформата, cloud-базирана е, няма нужда да сваляш и съхраняваш и по този начин може да си правиш курса дори когато пътуваш в градския транспорт или пък си лежиш на плажа.

Цената за студенти на Study Buddy е само £49.99 за целия курс и може да се възползваш от нея като се регистрираш за курса от ТУК.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »