Специалност Liberal Arts and Sciences – що е то?

Може би си чувал за такъв вид специалност и обучение, а може би и не, факт е че през последните години те са много търсени от кандидат-студентите. Прочети тази статия ако искаш да разбереш какво аджеба е това, в кои случаи е подходящо да се избере и за десерт, ако все още имаш място, сме подготвили няколко много вкусни и нискокалорийни (чети: нискобюджетни) варианта за кандидатстване в специалността.

Това е система за висше образование, най-често срещана в САЩ и други американски университети по света, а през последните 10 години подобни специалности започват да се формират и в университети в Европа. Въпреки че съдържа думата “art /изкуство/”, изкуствата са само част от това, което можеш да учиш по тази система. Различните университети и колежи предлагат най-разнообразни специалности и направления, които могат да се учат по тази система, от наука до хуманитарни науки и изкуства. Най-просто казано, това е система от свободноизбираеми науки и дисциплини, в които можеш да избираш major – специалност, която учиш задълбочена и minor – специалност, която учиш на по-леко ниво. Обикновено първата година в такава специалност е обща за всички специалности, а пък от втората започва профилираното обучение по специалността. Major-ът и minor-ът могат да се допълват, например – история и философия, а може и да са тотално различни – компютърни науки и история на изкуствата.

Има нещо специално при завършващите подобна специалност, затова много компании все повече предпочитат да наемат като мениджъри именно служители, учили по системата Liberal Arts and Sciences. Спомняш ли си, как всички ти казваха, че ако учиш литература, няма да те вземат никъде на работа, освен като учител? Е, вече не е така. Причината за това е, че обучението в подобна специалност те учи на много добри комуникационни умения, стратегическо и критично мислене, креативност и намиране на нестандартни решения, адаптивност – всички тези меки умения са забелязани при служители, учили в програма Liberal Arts and Sciences от мениджъри и основатели на топ успешни и иновативни компании. Например, Сидни Хармън, основателят на компанията за аудио продукти Harman Kardon, е отправил насоки на своите HR мениджъри за наемане на нови служители в компанията “намерете ми поети като служители”, обосновавайки се: “Поетите са мислителите на нашето ежедневие. Те наблюдават нашия комплексен начин на живот и успяват да го улеснят със своите качества и умения.”

Наистина, уникалното в такъв вид специалност е, че дадена сфера се изучава многоспектърно и от различни ъгли, a възможността да съчетаваш неща, които изглеждат несъчатаеми, всъщност доста често води до истински открития, пробиви и иновации. Спомняш ли си сериала Теория на Големия Взрив, където Шелдън Купър и половинката му Ейми Фаулър правят потресаващо откритие, което променя света на науката? Това нямаше да е възможност без общите им усилия и комбинирата експертиза от две сфера – теоритична физика и невронаука.

За кого е подходяща тази специалност?

  • – Ако ти все още не знаеш какво искаш да учиш.

Андрея е ученичка в 12 клас, всичките и приятели и познати вече са решили къде ще кандидатстват и какво ще правят, а тя още не. Със сигурност знае, че иска да продължи образованието си, но каква специалност да избере? Тук подходяща е програма от типа Liberal Arts and Sciences, защото повече такива програми позволяват да се избере конкретно направление на по-късен етап.

  • – Ако ти се колебаеш между две различни специалности.

Влади е много добър по математика и физика и затова иска да продължи в специалност, където може да прилага доброто си разбиране на точните науки. В същото време се увлича и от психология, чете много книги за това в свободното си време и се чуди дали да не се реализира с такава специалност. Тук отново подходяща е програма от типа Liberal Arts and Sciences, защото може да комбинира две различни специалности.

  • – Ако ти имаш твърде много интереси.

Сияна има 6.00 по всичко в училище, ходи на плуване, народни танци, волейбол, театрален клуб, шахмат, работи като репортер-стажант в регионална медия, през почивните дни е доброволец в приют за бездомни животни. Каква специалност може да задоволи нейната необхватна и многостранно развита натура? Естествено, Liberal Arts and Sciences.

Къде да го учим?

Естествено, като родина на този тип специалност, САЩ има най-много университети и колежи, предлагащи тази специалност. Ако не ти се ходи толкова далеч, то в Европа също може да намериш Liberal Arts and Sciences, при това с много бюджетни и изгодни такси за обучение. Предлагаме ти да започнеш проучването си от тази свежа подборка на тази специалност на Стария континент.

Нидерландия

Тази страна има най-голям избор от специалности Liberal Arts and Sciences в Европа в държавни университети. Най-добрата от тях според световните класации е в Amsterdam University College и е двойна програма между двата големи университети в Амстердам – University of Amsterdam и Vrije University Amsterdam. Предлага широк спектър от направления – от Biomedical Sciences до Art, с които ти можеш да си направиш своя собствена програма и да избереш това, което ти е интересно. За разлика от други университети в Нидерландия, които нямат собствен кампус, студентите в тази специалност учат живеят заедно в международен кампус в Amsterdam Science Park.

Чехия

Най-добрият университет в Чехия – Charles University – предлага подобна специалност, която се казва Liberal Arts and Humanities и съответно в нея можеш да съчетаваш различни хуманитарни науки – филосифия, история, психология, атропология, икономика. Учещите в тази специалност изучават и поне един чужд език. В същото време, кампусът на университета в Прага, град с вековна история, е много привлекателно и достъпно място за живот за млади хора.

Германия

Много свързват Германия изключително с обучение на немски, но през последните години все повече специалности се откриват и на английски. Такава е и Liberal Arts and Sciences в University College Freiburg към University of Freiburg. Тази специалност предлага четири различни major-а – Culture and History, Governance, Life Sciences, Environmental and Sustainability Sciences. В нея студентите избират една основна специалност от изброените, а други две могат да се учат на по-леко ниво. Студентите в тази специалност учат в най-старата сграда на университета – Alte Universität, датираща от самото начало на университета, основан през 1457 година.

Кандидатстването в различните видове специалности Liberal Arts and Sciences се случва по различен начин спрямо различните университети и страни, доста от тези специалности са много селективни и много прецизно избират студентите си. Затова трябва да имаш изграден силен профил и личен бранд, които да разкриват една интересна личност, която да привлече вниманието на приемната комисия.

Автор: Марика Василева

Свържи се със Study Buddy за безплатна консултация за твоето кандидатстване в чужбина на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »