Обучение и работа в гейм индустрията в България – мисия възможна

Гейм индустрията е една от най-развитите в световен мащаб развлекателни индустрии, а през последните години стана по-голяма от музикалната и филмовата взети заедно. Според последни данни преди началото на глобалната пандемия, индустрията на видеоигрите е генерирала около  $152 оборот, докато филмовата и музикалната взети заети – около $60. И докато последните две отбелязаха сериозен упадък заради пандемията, гейм индустрията не само че затвърди позициите си, ами и увеличи приходите си – можеш да си представиш колко много се търсят и купуват игри по време на дългия престой вкъщи. Интересът към видеоигрите нараства с всеки изминал ден, а на церемонията за раздаването на наградите Оскар преди 2020,  едни от най-нашумелите гейм дев студиа – Electronic Games и Respawn, спечелиха първия Оскар на гейм индустрия в категорията “Кратък документален филм” за филм Colette, включен в играта Medal of Honor: Above and Beyond.

Залите за обучение на ARC Academy в София Тех Парк

Какво мога да работя в гейм индустрията?

Във всяка една професионална област има някакъв мит, зад който се крие истинската картина. Така е и със сферата на разработването на игри, която много хора свързват само с програмиране и някой път с рисуване. Гейм индустрията и възможностите за развитие в нея са много повече от това на двете професии на програмиста и художника. Почти всеки, който има някакъв талант и умение, съчетано с опит и страст към видеоигрите, може да стане разработчик на игри. Тук имаме професии като композитори на музика – за хора с музикален профил, 3D артисти – хора, които завършват инженерни професии са много подходящи за тази роля, аниматори, сценаристи, продуценти, гейм дизайнери, художници, програмисти и още много други. Не забравяме да добавим и маркетинг специалистите, защото за какво ни е да създаваме игри, ако после те няма да могат да достигнат до правилните аудитории?! Дори и математиците имат поле за изява, защото все пак някой трябва да измисли всички механики и изчисления с колко метра в секунда даден герой бяга или каква е траекторията на оръжието, с което стреляш по зомбитата, докато си в автомобил, който се движи с X км/ч.

Какви са тенденциите в България?

За щастие, в последно време фокусът на родните медии започва да се обръща и към тази индустрия , която въпреки че не е много голяма в страната, е пълна с перспектива и възможности за кариера.  Гейм индустрията, като по-тясна специализация на IT сферата, предлага широки възможности за реализация с високо възнаграждение. Студиа като Creative Assembly Sofia, Gameloft Bulgaria, Ubisoft Sofia, Snapshot Games и много други са основата, която тласка напред развитието на индустрията. 

Къде мога да уча game development?

Това е един от интересните въпроси, чийто отговор обаче е малко труден – както може и сами да се досетите в българските висши образователни институции няма програми, които пряко да засягат  разработването на игри, затова голяма част от желаещите да работят в тази сфера търсят образование в чужбина. Всъщност, модерно практическо обучение, след което може да се реализираш в гейм индустрията има вече и в България – тук идва ARC Academy – иновативна академия в София, която предлага програми и курсове по гейм дев, които за разлика от академичното образование в университетите, бързо могат да те изведат към работа в индустрията. ARC Academy е основана през 2019 г. oт Антоний Христов и Милин Джалалиев – професионалисти в своите кариерни среди. Антоний е бил дългогодишен арт директор в студиото за анимация Pixar, работейки по филми като Finding Nemo, The Incredibles 2, WALL-E и др., а Милин – 16 г. в областта на рекламата и брандинга, от които 10 години като мениджър на рекламната агенция Saatchi & Saatchi.

Дипломиране на студенти випуск 2019/2020

Какви програми предлага ARC Academy?

ARC Academy е арката между гейм индустрията и всички, които имат желанието и мотивацията да се развиват в областта. Академията е място за творци, които искат да вдигнат нивото на своето хоби – играенето на игри, в нещо, което не просто ще им носи не само удоволствие и забава, но и професионално удовлетворение и развитие. 

  • Game Dev – двугодишната присъствена програма, в която може да научите както основите, така и да се профилирате в една от избраните от вас области – Concept Art, 3D Art или Game Design. Програмата е разделена на Fundamentals – първата година от обучението, през която се преминава през всяка роля от индустрията и, в която студентът избира своя профил. Advanced – втората година, в която се определя под-профила на студента и всички минават през Game Lab – последният семестър, по време на който се разработва оригинална игра.
  • Game Dev Fundamentals Onlineако случайно София не е вашето място, или пък живеете или учите някъде извън България, тогава онлайн програмата GDFO е за вас. Профилирана в 3 различни области – Concept Art, Game Design и 3D Art, вие избирате още при своето кандидатстване в кой от профилите да преминете обучение. 3 месеца по-късно ще може и да се похвалите на приятелите си с натрупаните теоретични и практически умения, научени пряко от лекторите професионалисти от ARC.

Финансиране за студенти:
Финансовият въпрос стои винаги на преден план, без значение дали избираме в кой университет да кандидатстваме или искаме да се запишем в някой курс или академия. Затова и с помощта на Фондация “Америка за България”, предлагаме студентски кредит “Твоето бъдеще в България”, който има за мисия да помогне на всеки, който иска, да се запише в присъствената програма Game Dev в ARC. Продължавайки професионалния си път в България след края на обучението си, Фондация „Америка за България“ всяка година ще покрива 20% от дължимата сума по кредита ви. Така 5 години след приключване на обучението ви в ARC Academy,  фондацията ще покрие целия размер на финансираната такса, а за вас ще остане да платите само сумата по лихвата от 6%.

ARC Game Jam – pitch-ване на идеите за образователната игра Space Control

Ако се интересуваш от кандидатстване и обучение в ARC Academy, то не се колебай да ни потърсиш за безплатна консултация на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »