Висше образование във Франция – защо не?

Да учиш в страната на модата, лукса и романтиката е далеч по-ценно и достъпно от колкото мнозина могат да си представят. Франция е държава, известна с историята и културата си, а по отношение на висше образование предлага престижни и едни от най-добрите университети в света. 

Какви са предимствата на образованието във Франция?

Престижни университети

Сорбоната, Sciences Po, National Institute of Applied Science of Lyon (INSA) и още други са малка част от едни от най-престижните френски университети известни по света. Те предлагат едно от най-добрoтo и качественo образованиe, обхващащo теория и практикаЗадължителната практика под формата на стаж в предприятие, организация или асоциация е част от повечето специалности във всички университети.

Едни от най-достъпните такси за обучение

Изненадващ факт е, че освен отличаващо се с добро качество, образованието е едно от най-достъпните в Европа. Като изключително социална държава, Франция се стреми да осигури финансова достъпност на всеки студент, който иска да получи висше образование.

Четвърта страна в света по брой международни студенти

Франция е една от най-предпочитаните страни от чуждестранни студентите по цял свят. Тя се нарежда на четвърто място след САЩ, Великобритания и Австралия, по брой чуждестранни студенти, което я прави първата най-желана страна от всички неанглоговорящи. В страната има студенти идващи от около 195 страни, която означава, че освен с французи, ще имате честта да се запознаете със студенти, идващи от четирите края на света.

Дом на Европейския Парламент, Лувъра, Триумфалната арка, Нотър Дам и Френската Ривиера

Франция притежава едно от най-голямото културно наследство в световен мащаб, както и туристическия сектор е много развит. В Париж се намира седалището на UNESCO (най-голямата организация за образование, наука и искуство), в Страсбург се намира седалището на Европейския парламент, а Южна Франция е прочуста с Френската ривиера, на която се намират плажовете на Ница, Марсилия и Сен Тропе. Страната заема водещи позиции в мода, козметика, кино, изкуство и литература от векове. Завършвайки образование в толква развита и културно богата страна, ще можете да получите възможности за работа в някои от най-успешните и големи фирми и организации.

Силна икономика и индустрия

Френската икономика е една от най-силните и развитите в ЕС, а френски фирми са пионери в много области като козметичната, модната, автомобилната, финансовата, селскостопанската, кулинарната и много други. Учейки тук, ти ще имаш възможността да се докоснеш до много успешни професионалисти в своите сфери, да получиш стаж, а защо и не постоянна работа в едни от най-добрите компании в света.

Видове университети

Във Франция има 3500 висши учебни заведения, като по видове университети те могат да бъдат държавни, частни, или les Grands écoles (т.нар Висши училища). Дипломите следват типичния установен модел (на френски LMD)- Licence за Бакалавър, Master за Магистър и Doctorat за Докторантура.

Около 80% от чуждестранните студенти във Франция избират да следват в държавни университети. Годишните таксите на държавните университети за студенти от ЕС са €170 за бакалавърска специалност и €250 за магистърска. Съществува възможност дори и да си освободен от плащане на такса, ако си стипендиант. 

Финансиране

Франция е една от страните, които предлагат най-много и най-големи стипендии. Тя е изключително социална държава, която ще ви помогне по различни начини при липса на достатъчно финансови средства. 

Има много видове стипендии и финансови облекчения, като например стипендии за нисък доход на семейството, за успех, финансова помощ за общежитие или квартира при настаняване и др. Българските студенти във Франция имат право да използват стипендия, която може да бъде от 300 до 600 на месец, както и друга стипендия за облегчаване на таксата за наема до 30%.

Социални и културни облаги

Като студент във Франция, освен намаления за транспорт, ще имаш възможност за безплатни посещения на музеи и галерии, намаления за театри, кино, фитнеси, басейни и отстъпки при почти всички вериги за бързо хранене. Всички университети предлагат безплатно практикуване на избор от средно около 60 вида спорт, различни социални и културни мероприятния, концерти и тн. 

Кандидатстване

Процедурата за кандидатстване започва от януари и продължава в срок до март-април. Обикновено резултатите от класирането излизат юни, като в последствие кандидатите могат да заявят желание да участват за второ и трето класиране с подредения от тях предварителен списък на желаните специалности. 

Документите за кандидатстване са сертификат по език (DELF, DALF или TCF), мотивационно писмо, CV, оценки от диплома от 12-ти клас. Study Buddy може да ти помогне в процеса на подготовка и кандидатстване във френски университети.

Автор: Магдалина Михайлова

Франция предлага изключително богат избор от специалности и университети, като ние от Study Buddy можем да те проконсултираме и подкрепим по пътя към успешното кандидатстване. Свържи се с нас за консултация на marika@studybuddy.bg или +359883352571 (Viber, Whats App).

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »