Бюджетно образование в САЩ – мисия възможна!

Висшето образование в САЩ e много привлекателно за кандидати от целия свят, а още повече кандидати мечтаят да учат там, но не могат да си го позволят. Уви, САЩ не се слави със щедра социална система в нито едно отношение и висшето образование не е изключение. САЩ е 3тото най-скъпо място за получаване на университетска диплома след Австралия и Сингапур със средна годишна такса в университет $24,914 и средни годишни разходи за живот $11,651, както и тук се намира най-скъпото учебно заведение в света – Harvey Mudd College – с годишна такса $75,003 за международни студенти.

При всичко това сигурно не си и помисляш, че може да си позволиш да учиш в страната на неограничените възможности, но бързаме да те успокоим – има светлина в тунела!

Да разгледаме няколко начина, по които можеш да си позволиш да учиш в САЩ и това да не отнеме малко състояние за твоето семейство.

Community колеж

Това са обществени учебни заведения, в които таксите за обучение не са толкова високи, колкото в университети и частни колежи. Според Американската Асоциация на Обществените Колежи, една година образование в такъв колеж струва средно $3,347, което е поне 3 пъти по-малко, отколкото в други учебни заведения. Учещите в такъв тип колежи получават associate degree след 2 години обучение, което не е пълно висше образование и за да получат пълна степен бакалавър, то трябва да изкарат още няколко семестъра в университет.

+ лесен прием, ниски такси, ненаторващо обучение

– не толкова престижни, понякога демотивираща среда

Безплатен университет/колеж

Невероятно, но факт! В САЩ също има безплатни висши учебни заведения, макар и не много. Такива са например The City University of New York (консорциум от няколко висши учебни заведения), University of Washington и една от най-добрите музикални консерватории Curtis Institute of Music. Безплатно образование може да се получи и в някои църковни или частни колежи.

+ ниски разходи за обучение, качествено образование

– по-висока конкуренция поради отсъствието на такси

Ivy League

Още един невероятен факт за някои – най-скъпите и желани университети могат да бъдат и най-бюджетни за студенти. Публична тайна е, че в Harvard University важи правилото, че финансовото състояние на приет студент не трябва да е пречка за неговото обучение в този университет. Затова там може да получиш пълна или частична стипендия в зависимост от доходите на твоето семейство. Yale University също дава стипендии на кандидати с безупречен английски, отлични академични постижения и лидерски качества. Разбира се, конкуренцията в такъв тип университети е много жестока, но пък защо да не опиташ просто?

+ бъдещето ти е осигурено чрез обучение в такъв университет

– много силна конкуренция, 3-4% от кандидатстващите получават писмо за прием

Частни, държавни, спортни стипендии и програми

Ако един от гореописаните методи за получаване на бюджетно образование в САЩ не работи за теб, то съществуват и много частни и държавни стипендии и програми за финансиране на обучението на международни студенти. Най-известната държавна програма за стипендии е Fulbright Foreign Student Program. Пример за стипендии от недържавни фондове могат да бъдат P.E.O. International Peace Scholarship, която дава финансиране на жени-студенти в магистърски програми.

Спортните стипендии са много характерни за щатските университети, може би в нито една друга страна от света атлетите нямат толкова възможности да получат и качествено безплатно образование. Трябва да имаш национални спортни постижения и да бъдеш обещаваш спортист, за да можеш да имаш шанс да учиш по такава стипендия.

Самите висши учебни заведения също предлагат стипендии, най-разпространените от които са merit-based scholarships – стипендии за академични постижения.

+ бюджетно или абсолютно безплатно обучение, понякога стипендиите покриват и разходите за живот

– голяма конкуренция, доста често стипендиите не са пълни и сумата, която трябва да се доплати също не е малка за средностатистическо българско семейство

Assistantships

Такъв тип стипендии са възможни само при обучение в магистърски и докторски програми. Това са особен вид стипендии, при които ти учиш в даден университет и през останалото време работиш (до 20 часа на седмица) в администрацията на университета или помагаш на някой професор при изследванията, които прави. Стипендията може да е само за таксите за обучение, а може да бъде освен за тях, за разходите за обучение.

+ освен диплома, получаваш и стаж и връзки, които ще са ти полезни в развитието на кариерата ти

– не винаги и не във всеки университет са възможни и се предлагат такъв тип позиции, голяма конкуренция

Да учиш висше образование в САЩ може да струва 200, а може да струва и 2. Талантливи, ученолюбиви и блестящи студенти могат да си осигурят бюджетно или даже безплатно обучение даже и там, за което най-ключови са резултатите от изпитите SAT/ACT и TOEFL. Важен е цялостния изглед на кандидатурата, как е оформена тя, ефективно и качествено написаното есе при подаване в университет и за стипендия.

Автор: Марика Василева

Study Buddy може да ти помогне да оформиш своята кандидатура за американски университет. Свържи се с нас за безплатна консултация на 0883352571 или marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »