Висше образование в Италия – защо не?

Учи ти се някъде в чужбина, но страните в Северна Европа не те привличат заради своето традиционно лошо време, по-затворен манталитет и стерилната подреденост, която понякога може да побърка по-авантюристично настроените умове. Искаш да отидеш някъде, където те посрещат топло, храната е вкусна, има много слънчеви дни в годината и в същото време може да черпиш знанията и опит от развита индустрия и икономика и престижно образование, а хората да са по темперамент като българите? Да, тогава може би Италия е твоята страна.

Защо да избереш да учиш в Италия?

  • Пионери в редица области като автомобилен и индустриален дизайн, архитектура, моден дизайн и други специалности, свързани с изкуството. Много възможности за стажове и реализация в тази сфера.
  • Престижни университети с отлична академична репутация – люлка на науката в Средновековието. Нeбезизвестен факт е, че най-старият университет в света е университетът в Болоня (University of Bologna), който е основан през далечната 1088 година, който съоветно е и един от най-високооценяваните в университетски класации. Колумб, Галилей, Марко Поло са само част от най-известните италиански учени, които са прославили родината си по целия свят.
  • 3тата най-развита икономика в ЕС, с мащабно развити сектори като селското стопанство и хранителната промишленост, текстилната промишленост, оборудване и двигатели, фармацевтика, туризъм и други. Това означава по-високи шансове за реализация и професионално развитие, черпане на уникални знания и компетенции, които формират Италия като една от най-развитити икономики в света.
  • Високо качество на живот в красива и приветлива страна. Всички харесват Италия заради вкусната си храна, приятелски настроените хора, красивите гледни и архитектура и известния начин на живот на италианците – la dolce vita.

Система на висше образование

В Италия има няколко различни институции за висше образование. Повечето университети, включително най-известните, са държавни. Има и университети, които се финансират и управляват директно от провинцията, в която се намират, като например Free University of Bozen-Bolzano. Има и частни университети, които са официално признати от Министерството на Образованието. Съществуват и един по-особен вид университети – Superior Graduate School, които са автономни учебни заведения и се фокусират повече върхи магистърски и докторски степени. Три от тези университети – Sant’Anna School of Advanced Studies, Scuola Normale Superiore di Pisa, Scuola Superiore IUSS, имат статут на отделни заведения, а останалите девет се оперират от някой от държавните университети.

Laurea triennale се казва бакалавърската програма в Италия и тя трае 3 години, а Laurea magistrale е магистърската програма, която обикновено е 2 години.

Такси за обучение

Държавните италиански университети събират сравнително невисоки такси за обучение – към €800-1000 на семестър. В Италия има и една уловка, от която нерядко се възползват студенти от България: таксата, която плащаш се определя от доходите на семейството ти. Много често заради това условие българските студенти успяват да учат в Италия без да плащат абсолютно нищо или плащат много символични такси заради значителната разлика в стандартите между двете страни.

Разходи за живот

Животът в Северна Италия е една идея не толкова скъп, колкото в Северна Европа, макар и разходите в големите градове като Рим и Милано да се доближават до средните за Западна Европа. Наемът на стая би струвал около €250-300, а всички останали разходи зависят разбира се от твоя начин на живот. Значително по-ниски са цените в Южна Италия, но пък и там специалностите на английски език не са толкова много.

Да учиш в Италия на английски…

… не е толкова невъзможно, редица университети предлагат специалности на английски език, най-вече на магистърско ниво, но се срещат и такива на бакалавърско. Най-често срещаните такива са специалности като бизнес науки, икономика, ИТ специалности. Перлите на Италия във висшето си образованието – дизайнът и архитектурата – също могат да се намерят преподавани както на английски език, така и със смесено преподаване на италиански и английски.

Университети

Sant’ Anna School of Advanced Studies в Пиза е един от най-реномираните университети в страната според световните класации. Самият университет приема ограничен брой студенти, а някои от програмите му, които са в сферата на социалните науки, биотехнологиите и медицината, се провеждат съвместно с University of Pisa. Може би една от причините за първите места на университета е че, както стана ясно по-горе, той е повече фокусиран върху postgraduate програми, които съоветно генерират много изследователска дейност, а това е един от основните критерии за участие в световните класации за университети. Други, не по-малко известни учебни заведения са Politechnico di Milano, в който може да намериш изобилие от специалности в сферата на архитектурата и дизайна, Sapienza University of Rome, също доста стар университет, основан през 1303 година, гореспоменатият Алма Матер Болонски Университет и много други, които трудно биха се побрали в една статия. Впрочем, ако говорим за стари университети, то университетът в Неапол (University of Naples Federico II) също претендира за титлата на най-стар университет, само че най-старият публично основан университет в света защото е бил основан от императора Фредерик II. Университетът в Падуа също е един от най-старите в страната и света (основан през 1222 година) и е не по-малко престижен от всички изброени.

Автор: Марика Василева

Ако се интересуваш да продължиш обучението си в Италия, то може да се свържеш със Study Buddy, за да разбереш повече за конкретни университети и специалности. Свържи се с нас за безплатна консултация на 0883352571 (телефон, Viber, Whats App) или на marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »