5 тенденции във висшето образование, които няма как да не ни радват

В международното висше образование, както в почти всяка една сфера си има свои течения, трендове, тенденции. Необходимо е да разбираш тези нови течение и да правиш изборите за твоето висше образование си спрямо тях, защото те са продиктувани от развитието на обществото, икономиката, индустрията, науката и бизнеса и следвайки ги, ти ще бъдеш актуален кадър след завършването си и ще имаш повече гаранция за твоята професионална реализация. Тази статия ще ти помогне да се ориентираш кои са най-важните трендове, които трябва да знаеш и как може да похарчиш минимум средства и усилия, за да си докараш максимум резултат.

Осъзнатост в избора на професия и образование

За разликата от 10 години назад, в днешно време наблюдаваме все повече кандидат-студенти, които избират бъдещата си професия спрямо това какво им харесва да правят и в какво са добри, отколкото от това какво иска за тях семейството им или пък какви ще бъдат търсените професии. Тази потребност в самоопределяне и търсенето на собственото си аз е много силна в днешно време, в което индивидуалността е по-търсена от всякога. Нашето общество и нуждите му се променят твърде бързо, случват се катаклизми като например ситуацията с коронавируса, които коренно променят начина ни на живот и работа, и затова е много трудно да се каже със сигурност какви ще са точните професиите, от които се нуждаем в бъдеще.

Да заложиш на това какво ти харесва да правиш е много по-печелившо отколкото просто да заложиш на перспективна професия. Разбира се, ако двете се съчетават в едно, то това е много изгоден вариант за теб, но избирайки просто перспективна професия, която не те влече и която ще работиш само за да изкарваш пари, се обричаш да не извлечеш максимум полза от твоя потенциал. Когато не ти харесва нещо и не те влече, то няма да ти се получава да бъдеш успешен в него, няма да изпитваш нужда от развитие в тази сфера.

Живеем в страхотни времена, защото в днешно време, стига да приложиш достатъчно усилия може да монетизираш всяка една професия и всеки един навик, може да създадеш потребност от продукт или услуга даже там, където го няма в момента.

За да ти помогнем да намериш себе си и това, което ти харесва да правиш, Study Buddy предлага услуга кариерен тест и консултация на основата на резултатите след него. Свържи се с нас на +359883352571 или marika@studybuddy.bg.

Gap year

Тази тенденция също е много позитивна и идва при нас от западните страни – пропускане на една година между училище и университет или бакалавър и магистър с цел самоусъвършенстване, намиране на точното призвания, пътуване и т.н. Изключително много се радвамe, че има все повече млади хора, които избират да направят gap year, вместо просто да запишат нещо – каквото и да е – защото така трябва, защото така правят всички техни съученици или, отново, защото така очаква от тях тяхното семейство.

Естествено, важно е как точно ще прекараш тази една година – ако просто се печеш на плажа в Бали, то няма да има никаква полза от нея, освен че ще имаш шоколадов тен. Идеалната gap те кара да разбереш повече за себе си, да придобиеш нови умения, да се запознаеш с нови хора и да разшириш networking-а си, и най-важното – да осъзнаеш какво точно искаш да правиш впоследствие. Много подходящи за тази цел са всякакви доброволчески проекти, дългосрочни стажове, че даже и junior позиция в някоя компания.

Меки умения

Твърдите умения са тези, които получаваш основно в училище, университета или по-точно фундаменталните знания в някоя сфера. Меките умения са умения като адаптивност, лидерски и комуникационни умения, анализаторски умения и т.н. Те в много голяма степен зависят от характера и темперамента на човека и затова някои хора имат по-голяма предпоставка за едни меки умения, а други – за други. Докато твърдите умения са тези, заради които биха те поканили на работа, меките умения в съчетание с твърдите е комбинацията, заради която ще ти предложат работа след интервюто.

Меките умения не се учат в нито една книга, те се придобиват с времето и с опита. Затова е изключително ползотворно докато си студент в университета, наравно с твърдите умения, които научаваш в специалността си, да развиваш и своите меки умения през стажове, networking събития. Едно от доказателствата за този тренд е че даже сериозно академично ориентирани университети все повече включват групови проекти в програмите си, защото умението за работа в екип е едно от ключовите за работодателите.

Тенденция за микрообразование

Всички от нас знаят поне един вариант за микрообразование като например курсовете на Soft Uni, платформата за практически курсове Udemy и други. Тази тенденция е продиктувана също от динамичното развитие на общество, в което университетското образование често не смогва с всички практически умения и навици, затова на помощ се притичват краткосрочни курсове, които ти позволяват бързо да придобиеш нужната квалификация.

Микрокурсовете не заменят фундаменталното висше образование в повечето случаи. Те са подходящи като допълнителна специализация към основната ти сфера на експертиза, но залагайки само на тях като основно образование можеш да се окажеш в капан. Ако ти мечтаеш да станеш влогър и искаш да следваш курс за това как да се научиш да снимаш влогове, то той няма да ти е достатъчен. Подходящото висше образование за този тип реализация е сфера като журналистиката, медии, със знанията от които ти ще можеш да създаваш много по-качествен продукт, а курсът за заснемане на видео е допълнителен инструмент, с които можеш да реализираш идеите си.

Едно от предимствата на това да имаш фундаментално висше образование е че то ти дава критическо мислене, анализаторски умения, с които можеш да следиш тенденциите в сферата и да знаеш накъде духа вятърът. Ако заложиш само на микрокурсове, то е възможно след известно време уменията ти, придобити на тях, вече да не са толкова актуални, докато ако имаш и подходящото висше образование ти винаги ще имаш добра основа за бъдещо развитие.

Ментори, консултанти, coaches

Няма как да не ни радва и тази тенденция сред българските младежи да използват консултанти и професионалисти при кандидатстването си в чужбина. Обръщай внимание на профила на консултантите, с които работиш – били ли са те студенти в чужбина, какъв опит имат, какъв път са изминали, защото добрият консултант не само може да ти помогне с кандидатстването чисто технически, ами и да ти даде много добри житейски съвети и да се постави на твое место. Менторите и консултантите ти помагат да стигнеш до точката, в която искаш да бъдеш много по-бързо и ефективно, отколкото ако се опитваш сам. Разбира се, че ние всички можем и сами да си правим всичко – да си правим подстригване, да си ремонтираме жилището и автомобила, но хората, предлагащи тези услуги улесняват живота ни и освен това ни дават още един, страничен поглед върху ситуацията, а при кандидатстването в чужбина той е от голямо значение, защото няма как да знаеш всичко на крехката си възраст, в която обикновено се решаваш на това приключение.

Обръщай внимание и на стила, начина на работа и безплатното съдържание, което дават консултантите. Качествено безплатно съдържание означава да очакваш също и качествена и професионална платена услуга, защото подходът на професионалистите е еднакъв във всичко, без значение дали става въпрос за безплатно или платено.

Автор: Марика Василева

Запази си безплатна първоначална консултация със Study Buddy на +359883352571 (телефон, Viber, Whats App) или marika@studybuddy.bg.

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »