Коронавирус и кандидатстване в чужбина

Коронавирусът засегна много сфери от нашия живот и разбира се, кандидатстването и обучението в чужбина също е една от тях. Каква би могла да е твоята стратегия за действие в тези несигурни времена?

Възникналата ситуация най-вероятно предизвиква в главата ти пълно объркване, шок, каша, несигурност за бъдещето ти, което води до това, че избягваш да мислиш за това какво ще правиш в близките няколко години, вече си мислиш за отлагане на кандидатстването ти и започването на ново обучение догодина, а може би и след това. Оставил си този аспект от живота си на пауза и изчакваш да видиш как ще се развие пандемията по света и у нас.

В момента всички университети са минали на онлайн обучение, кампусите са затворени, не се провеждат изпити за сертификат по език от тип IELTS, TOEFL, Test Daf и т.н., не можеш да си купиш самолетни билети и да пътуваш, преустановени са и всички Еразъм програми. Да, всичко това в съвокупност не предполага добър момент за обучението в чужбина, защото много от студентите не отиват в чужд университет само заради знанията, които ще получат, а заради цялостното преживяване – запознанство с нови хора, пътуване, нов опит.

Напълно разбираме начина, по който разсъждаваш и каква е позицията на много от родителите, чиито деца искат да кандидатстват в чужбина. Прилагаме няколко стратегически обмислени и проверени причини, поради които не си заслужава да оставяш бъдещето си развитие и образование на заден план, а поради които трябва да продължиш да вървиш към дългосрочните си цели.

Защо да кандидатстваш и да започнеш обучението си в чужбина въпреки глобалната пандемия?

Коронавирусът не е вечен

Оптимистични сме за това, че човечеството ще успее да се пребори възможно най-скоро с тази епидемия. Различни анализатори прогнозират от 3 до 18 месеца (най-песимистичния сценарий) затваряне вкъщи, т.е. максимумът, който ще трае социалното изолиране според учени е година и половина. Опитът на Китай в преодоляването на епидемията ни показва, че са необходими 3-4 месеца за справянето с нея, което е все пак е по-реалистичен сценарий. След овладяването на епидемията животът ще си продължи, ще се възстановят дейностите, които са били преустановени и за да живееш в този свят и да се развиваш като личност и да се реализираш на пазара на труда отново ще е необходимо качествено образование.

Облекчено кандидатстване

Предполага се, че доста университети ще проявят повече гъвкавост при кандидат-студентските кампании. Налице са вече няколко промени в условията за кандидатстване – например университетите в Нидерландия решиха, че специалностите с краен срок 1ви май ще приемат документи още един допълнителен месец и сега крайният срок за подаване в тези програми е 1ви юни. Университетът Politechnico di Milano пък направи всички свои приемни изпити онлайн. Сигурни сме, че и много други университети също ще проявят подобна гъвкавост, въпрос на време е тази информация да бъде приета и официално обявена. Даже и да не е, винаги можем да поискаме отсрочка за крайния срок за кандидатстване, подаването на диплома или сертификат за език, записване и други ключови стъпки за студенти, използващи услугите за кандидатстване на Study Buddy.

Облекчен прием

Тази година е твоята възможност да влезеш с по-малко усилия в по-трудна за кандидатстване специалност. Заради епидемията в Китай много студенти от тази страна бяха възпрепятствани да кандидатстват в чужбина, заради което в много престижни университетите в Европа, САЩ и Русия има повече свободни места отколкото обикновенно, понеже студентите от Китай обикновенно са голям клъстер във всеки добър университет заради отличната си подготовка и знания. Това означава – по-малко конкуренция от китайски и други международни студенти тази година пред приемните комисии. Което пък най-вероятно няма да може да се каже за догодина, когато се очаква да има наплив, защото много кандидати ще са решили да изчакат една година. Смелите, които рискуват и предприемат действия по време на криза печелят от действията си в бъдеще.

Кандидатстването изисква време

Да, самото подаване на документи често става за един-два дни, но това е плод на дългосрочна работа преди това. Да намериш и определиш подходящите специалности за теб, да разбереш какви са необходимите документи, да се подготвиш по езика и да вземеш сертификат, да подготвиш документите си, да изградиш твоя личен бранд за тях заедно с консултант и ментор – това са процеси, които изискват от половин година до две, понякога и три години за по-престижни университети и не се случват за една вечер. Затова даже и да не ти предстои кандидатстване тази година, трябва да продължиш да се готвиш за това.

Инвестиция в бъдещето – най-доброто оръжие срещу кризата

Вече влязохме в икономическа криза, която ще продължи известно време и ще има последствия върху всяка професия. Всеки бизнес гуру ще ви каже, че най-правилно е да инвестираш средствата си, а не да ги спестяваш. Инвестиция се мултиплицира в бъдеще, има склонноста да се удвоява, утроява и т.н., затова средствата, които ще вложиш в образованието си ще дадат резултат в бъдеще. Да инвестираш в образованието си не е като да си купиш най-новата кола, най-скъпия часовник и телефон, защото тези неща остаряват с времето, а да инвестираш в своите знания и умения, които ще останат с теб завинаги.

Продължаваме да вярваме в най-добрия и оптимистичен сценарий за спирането на епидемията по света и у нас. В тези тежки времена припомняме красивите думи на Папа Франциск “Тази вечер, преди да заспите, помислете си за деня, в който ще се върнем на улицата. Как ще се прегърнем отново, как ще ни се стори празник да идем заедно на пазар. Как всичко сегашно ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък.”

Ако ти си кандидат-студент, който иска да продължи обучението си в чужбина, но си объркан от всичко, което става днес в света и имаш нужда от помощ в изграждането на стратегията си за бъдеще, то не се колебай да се свържеш със Study Buddy за безплатна консултация. Ще направим всичко по силите си, което обикновенно и правим за всички наши студенти, за да те облегчим максимално в тази нелека мисия.

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »