Получи качествено световно образование в Русия!

Учи ти се на екстраординарно и ново място, пълно с потенциал за развитие в много сфери? Защо не избереш Русия – световен лидер в редица индустрии. Какво знаеш за обучението в Русия?

Няколко мита за висшето образование в Русия или какво мислиш, че знаеш:


Мит #1 – Да учиш и да живееш в Русия е скъпо

Всички сме чували, че Москва е един от най-скъпите градове в света, обаче това не е точно така ако си студент там. Например, таксите във Висшата Школа по Икономика (Higher School of Economics – HSE) са от $3200 до $7800 за една година обучение, предлагат се и много различни стипендии, с които може да се намали този разход. Самият живот в Москва като работещ може да е скъп, но за студент ситуацията е малко по-различна – те живеят на общежитие, което излиза доста изгодно и ползват редица отстъпки, които позволяват да имаш съвсем прилични разходи – около €250-300 на месец.

Мит #2 – Руският език е сложен

Руският език е осмият най-говорим език в света. Руската култура, наука и бизнес го разпространяват навсякъде по света, затова говорейки руски ще имаш огромно предимство на пазара на труда. За българите е много по-лесно да научат руски език от други студенти, защото българският и руският езици имат общо начало. Всички университети в Русия предлагат подготвителна година за научаване на език, в която може да се концентрираш изцяло върху освояването на език.

Мит #3 – Да кандидатстваш в Русия е сложно

Не е по-сложно отколкото да кандидатстваш във Великобритания и Нидерландия, а документите се подават онлайн. Във Висшата Школа по Икономика в Москва например може да кандидатстваш чак до 14ти август, а годината започва в началото на септември.

Study Buddy може да ти помогне да кандидатстваш бързо и успешно в Русия! Свържи се с нас!

Мит #4 – Образованието от Русия не се приема в други страни

Висшето образование в Русия е хармонизирано с Болонския процес, което го прави съвместимо с всички други страни в Европа. Например получавайки бакалавър в Русия ще може да кандидатстваш за магистър навсякъде другаде по света. Висшата Школа по Икономика дава на всички свои дипломирани студенти европейско приложение към дипломата, а самият университет предлага около 20 различни двойни програми в сътрудничество с чужди университети. Някои от тези университети са University of London, Великобритания, Pompeu Fabra University, Испания, Humbolt University Berlin, Германия, Erasmus University Rotterdam, Нидерландия, University Paris I Pantheon-Sorbonne, Франция и много други топ университети в целия свят.

Мит #5 – Русия е селска страна с гаден климат

Най-големите градове в Русия – Москва и Санкт-Петербург предлагат качествен начин на живот в съчетание с ниски разходи за живот. Те предлагат всички удобства на модерните европейски градове.

В Русия има няколко климатични зони, затова не навсякъде е по-студено от България, а самата страна предлага огромно разнообразие от културни забележителности, природа, забавления, нощен живот, с които дори най-лошото време няма да е проблем.

Учи във Висшата Школа по Икономика – топ университет в Русия!

Висшата Школа по Икономика с кампуси в Москва, Санкт-Петербург, Нижний Новгород, Перм е един от най-прогресивните и високооценявани университети в Русия и извън нея. Със своите 44 100 студента идващи от 90 различни държави, това е един от най-добрите университети в Източна Европа по икономика и социални науки. Тук може да учиш най-различни специалности – от мода и дизайн до право, някои специалности се предлагат и на английски език.

Университетът е един от най-престижните и търсените в Русия и е на едни от най-добрите позиции сред всички други и в световните класации. През 2019 според Times Higher Education HSE е на 60то място в света в категорията “Young University”, a според QS World University Rankings е на 39то място в подобната категория “Top 50 under 50”. Създаден в началото на 90те години, това наистина е един млад, но отлично представящ се университет, който в момента участва и в стратегията на руското правителство “5 in 100”, която цели да вкара пет руски университета в топ 100 на най-добрите университети в света.

Ние в Study Buddy сме наясно, че за теб е важно не само качеството на обучение, но и студентския живот около него. Това е университет, в който няма да скучаеш! Като студент в Русия получаваш страхотни намаления за много неща, като например – €10 за билет за представление в Болшой Театър със студентска карта при редовна цена от €100 и нагоре.

Затова ти даваме още няколко причини, поради които да избереш да учиш в HSE:

Ако лидерството и говоренето пред публика са твоите качества: HSE Talks е твоето събитие, на което можеш да направиш лекция на тема, която те вълнува от това как да пребориш мързела до това как да пишеш като истински журналист.

Ако спортът и приключенията са твоят начин на живот: X-Sports Club организира експедиции и походи за студенти от преходи в планината Кавказ до сърф ваканция в Мароко.

Ако искаш да промениш света, в който живеем: два доброволчески клуба, Open Your Eyes и ICEF Outreach организират събития и събират средства за различни доброволчески каузи.

Ако имаш бизнес нюх: HSE Business Incubator може да ти помогне да развиеш своята бизнес идея.

Ако искаш да спасиш планетата ни: Green HSE е движение на осъзнати и отговорни личности, чиято цел е да превърнат университета в най-устойчивия в Русия.

Няколко мнения на международни студенти относно обучението им във Висшата Школа по Икономика:

“Натрупах и работен опит, който не бих могла да имам в ЕС. Освен това доста подобрих уменията си по руски и разширих мрежата си в международен план. Мисля, че сега имам по-интересни контакти в Москва, отколкото в Италия.”

Camilla Allegrucci, Италия, студент в магистърска програма

“Като европейци смятаме, че знаеме нещо за Русия, но всъщност нищо не знаем. Трябва да посетиш Русия, за да я разбереш и преживееш напълно. Бях доста изумен от всичко тук. Харесвам руския манталитет и подходът за опознаване на хората.”

Gero Parzefall, Германия, студент в двойна магистърска програма с TU Berlin

Ако се интересуваш от обучение в Русия и кандидатстване, искаш да разбереш всички дребни детайли за подготовката и подаването на документите, заминаване, студентски живот в Русия, разходи, възможности за работа, то не се колебай да ни потърсиш за безплатна консултация, в която да отговорим на всички твои въпроси.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »