Какво е да работиш и учиш в топ университет във Великобритания?

Този път в рубриката ни, в която ви запознаваме с успешни български студенти в чужбина споделяме с вас историята на Борислава Борованска, която е в момента работи за Imperial College London като business developer,  университет от групата G5, в която влизат и Cambridge и Oxford. Борислава е пристигнала първоначално във Великобритания като студент по бакалавър и от тогава живее там постоянно и може да ти разкаже много от нейния личен опит за преживяванията и впечатленията си за образованието и живота на Албиона и как от малко градче в България може да стигнеш да работиш в един от водещите световни университети.

Разкажи ни малко за себе си – как се казваш и с какво се занимаваш в момента?

Здравейте! Казвам се Борислава и в момента работя в Imperial College London. Част съм от голям проект, който се стреми да подобри всички информационни системи и процеси, които учениците използват. В близко бъдеще нови системи ще бъдат интегрирани с цел да предоставят актуален източник на данни. Целта на моята позиция е да подпомогна съзадаването на нова студентска платформа, която да обедини всичко, от което студентите имат нужда на едно място. Работата е страхотна и колегите ми са прекрасни, но не беше лесно да стигна до тук. Отделно, преди година започнах собствен бизнес където се занимавам с коучинг* и терапия.

*Международната коуч федерация дефинира коучинга като партньорство с клиенти в един креативен и провокиращ размисъл процес, който ги вдъхновява да увеличат своя личен и професионален потенциал.

King’s College London

Къде си учила и как избра да учиш именно в тези университети и специалности?

Моят живот в Англия започна през 2010 когато отидох да уча езици в University of Essex. Избрах този университет, защото той беше единственият, който ми позволи да уча 4 езика едновременно. Впоследствие учих италиански, испански, френски и португалски, и до ден днешен не съжалявам, че взех това решение. 

Три години след като завърших в Есекс (2016), реших че искам да се занимавам с терапия и започнах магистратура по Невронаука (Neuroscience) в King’s College London (вмъкване на редактора: също част от британската бръшлянова лига), и специализирах в когнитивна невронаука. Това ми предостави шанс да придобия знания в областта на биологичните и физиологични основи на човешкото поведение, както и знания за лечение на хора с неврологични заболявания. Избрах да уча в този университет, защото той е класиран на 2-ро място в света по психология и психиатрия. 

Втората магистратура, която карам в момента в University of East London е по Интегративна Терапия и Коучинг (Integrative Counselling and Coaching). Тук уча различни психологически и коучинг техники за възстановяване на емоционалното и психичното равновесие на личноста. Избрах този университет, защото само те предлагат тази специалност в цялата държава. 

University of Essex

Разкажи ни малко за градовете, в които се намират университетите.

University of Essex се намира в Колчестър, Есекс. Това е малко градче на около час от Лондон и на половин час от морето. Твърди се, че е един от най-старите градове във Великобритания. На мен лично много ми допадна градчето и затова останах да живея там 7 години. Има театри, галерии, малък център, и много красиви селца на около 20 минути. Ако отидете да учите там със сигурност ще сте впечатлени от кампуса на университета, защото е като малко собствено градче. В кампуса има галерия, клубове, барове, магазини, общежития, и т.н.

King’s College London и University of East London се намират в Лондон, който както знаете, е най-големият метрополис в Европейския съюз. Първоначално не можех да си представя да живея там, но след като се преместих, го обикнах моментално. Лондон е толкова многолик, че трудно може да се опише с една дума. Невероятно красив град е, с много забележителности, красиви паркове и културни мероприятия. Има по нещо за всеки тук, независимо от къде си. 

Как премина кандидатстването ти, трудно ли беше да бъдеш приета?

Кандидатстването тук е много лесно и бързо, и обикновено пускането на документи отнема ден или два ако всички документи са приготвени. Приеха ме безпроблемно във всички университети. Понякога университетите изискват интервю преди да вземат решение, което може да звучи много страшно когато не знаете какво да очаквате, но те не са трудни. 

Какво ти харесваше най-много в университетите докато беше студент?

Най-много ми харесаха различните клубове, занимания и спортове, които се предлагат в университетите. Докато учех в Есекс ходех на курс по латино танци 2 пъти седмично и на латино партита всеки петък и събота. Когато започнах втората ми година станах учителка по латино танци там. Преди няколко години също се присъединих към отбор по скуош и понякога ходя на състезания с тях.  

Има ли нещо, което не ти допадна докато беше студент?

Да си студент в чужбина е прекрасно изживяване, но също така трудно. Това, което ме затрудни е, че бях сама далеч от семейството и родината ми. Първоначално ми беше трудно да се адаптирам към новата среда, без подкрепата на семейство и приятели, и се чувствах доста самотна. Разбира се това ме направи по-силен човек, но борбата с носталгията не спира. 

Има ли други международни студенти?

Във Великобритания има много международни студенти във всеки университет. Докато аз учех в Есекс около 50% от студентите бяха от други държави.

Какъв е студентския живот във Великобритания?

Студентският живот във Великобритания е подобен на този в България. Има много партита и различни мероприятия, където може да се запознаете с други хора. Тук обаче се живее в студентски общежития само през първата година, след което всички се изнасят в собствени квартири. 

Какви са културните различия между България и Великобритания?

На повърхноста животът в двете държави изглежда горе-долу еднакъв, но реалността е много по-различна. Колкото по-дълго живея тук, толкова повече осъзнавам колко сме различни. Англия може да се определи като индивидуалистична държава, докато българското общество е колективистично. Учтивостта на острова също така не е мит! Англичаните се извиняват, дори когато някой ги блъсне, и винаги казват благодаря. Освен храната, хуморът също е много по-различен. 

Много се говори за това как британците се отнасят лошо към българи на Острова и други емигранти и експати. Какво е твоето мнение?

Според мен много зависи от това къде живееш. Възможно е да има лошо отношение към емигранти ако те живеят в много малки градчета/села, но аз лично не съм се сблъсквала с това. Хората, с които съм общувала, винаги са се обръщали към мен с уважение и не съм имала проблеми с никого. 

Ти успя ли да се възползваш от студентското финансиране за студенти на Острова? Как стоят нещата с изплащането на финансирането обратно? 

Да, успях, както за бакалавър, така и за първата ми магистратура. Кандидатстването за финансиране е онлайн и отнема около 15 минути да се попълни. Става много лесно и държавата отпуска парите в банкова сметка всеки 3/4 месеца. Започнах да изплащам парите обратно след като започнах да изкарвам определена сума на година; преди това не трябваше да плащам нищо. Изплащането също е много лесно, защото месечните ми вноските се дърпат автоматично от заплатата ми. 

Има ли някакви други стипендии, за които могат да кандидатстват български студенти?

Да! Всеки университет предлага различни стипендии, така че проверете уебсайта на университета, в който кандидатствате. 

Възможно ли е намирането на студентска работа по време на ученето?

Възможно е, но на мен ми беше трудно първоначално. Отне ми няколко месеца преди да си намеря работа, затова си спестете пари предварително. Ако сте в Лондон тогава намирането на работа няма да е толкова трудно.

Имаш ли някакви препоръки към българските кандидат-студенти, които планират да учат в чужбина?

Смело напред и не се страхувайте! Където и да отидете ще е незабравимо изживяване и няма да съжалявате. Най-важният съвет е да се опитате да се интегрирате възможно най-много – учете езика, правете грешки, питайте въпроси и бъдете любопитни. Опитайте се да бъдете оптимистично настроени и да имате позитивен мироглед, защото не винаги всичко ще ви върви по вода. 

Ако ти си студент в чужбина и искаш да разкажеш твоята история на български кандидат-студенти, не се колебай да се свържеш със Study Buddy, а ако тепърва ти предстои да кандидатстваш, не се колебай да ни се довериш в процеса на избор и кандидатстване за университет.

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »