Висше образование в Белгия – защо не?

Белгия е страна, която се намира между Холандия, Франция и Германия и много често остава в тяхната сянка когато става дума за висше образование. Това е от една страна е неоправдано, защото в Белгия също можеш да получиш качествено и сравнително достъпно висше образование, за което ще ти разкажем в тази статия.

В Белгия се говорят три официални езика – холандски, френски и немски. Самата страна е разделена на три основни региона – провинция Фламандия, която се намира на север и граничи с Нидерландия, провинция Валония, която се намира на юг и граничи с Франция и Брюкселски столичен регион и особенностите на висшето образование и езикът на преподаване са различни в зависимост от това в коя провинция учиш.

Защо да избереш да учиш в Белгия?

Може би Белгия не е първата страна, която си представяш когато мечтаеш за своето обучение в чужбина, но сега ще се опитаме да те убедим защо си заслужава поне да си помислиш за нея – 45 000 международни студента избраха да учат в нея в момента. Едно от най-големите преимущества на страната са, че тук не само е Съветът на Европейският Съюз и Европейската Комисия, но и много други видни международни организации имат офиси. Някои други от тях са НАТО, Eureka, Партия на Европейската Левица. Белгия е подходяща страна за обучение по специалности като политика, право, международни отношения, социални дейности и работа, публична администрация не само заради качеството на образованието си, но и заради възможността за практики и стажове във водещи световни организации.

Белгия е една от малкото страни в света, в които има цели три официални езика. Тук може да практикуваш своя немски и/или френски, и разбира се, всички говорят и на английски. Поради такова разнообразие от говорими езици можеш много лесно да научиш някой от тях защото можеш да комуникираш с оригинални носители на езика. Белгия е отворена и мултикултурна страна, в която живеят много различни националности, тя е една от трите най-развити страни в света по индекса на глобализацията на Швейцарския Икономически Институт.

Таксите за обучение са достъпни, в много от случаите една година обучение струва под €1000. Разходите за живот в Белгия са сравними с тези в съседните Нидерландия и Франция, по-високи са само в района на Брюксел заради огромната концетрация на хора и бизнеси.

Университети във Фламандия и Брюксел

Във Фламандия, висшето образование е близко до това, което се предлага в Нидерландия, което е неудивително, защото самата провинция граничи с нея. В тази провинция се намира най-добрият и стар, основан пред 1425 година, университет в страната – KU Leuven, който се намира на 45то място сред най-добрите университети в света според класацията Times Higher Education. Най-добре според класацията са застъпени в него сфери като бизнес и икономика, социални науки и физика. В KU Leuven можеш да учиш няколко бакалавърски и много повече магистърски програми на английски език, а таксата за обучение е под €1000 на година. Друг интересен университет в тази провинция е Свободният Университет в Брюксел. Той е основан през 70-те, в момента предлага няколко бакалавъра на английски и отново доста повече магистъра. Ако ти се живее в космополитен град в самото сърце на Европа, в града-централа на редица европейски институции и европейското правителство, на няколко часа път от други ключови столици като Париж и Амстердам, то може би Брюксел е градът за теб.

Разбира се, невъзможно е да изброим всички възможни опции за обучение във Фламандия в една статия. В тази провинция, подобно на Нидерландия, университетите се делят на класически университети, а за предпочитащите по-практическо обучение има университети по приложни науки, в които теорията се съчетава с практика. За съжаление университетите по приложни науки във Фламандия все още не са толкова пригодени за международни студенти като прототипите си в Нидерландия, но на някои места се намират програми на английски език като например бакалавъра Digital Arts and Entertainment в Hogeschool West, но все пак по-голяма част от обучението се изнася на холандски език.

Всъщност в столицата Брюксел може да се срещнат учебни заведения и от двете образователни системи – нидерландската и френската.

Университети във Валония

Провинция Валония пък от своя страна предлага висше образование по френската образователна система. В нея също има няколко типа висши учебни заведения, от които най-разпространените са класически университети и haute ecole, които се доближават до университетите по приложни науки или политехнически университети в други части за Европа. Ако ти си франкофон и владееш добре този език, то френската провинция Валония е перспективен вариант за обучение за теб. Таксите за обучение тук не надвишават €835 на година, а животът в по-малките градове може да бъде доста бюджетен.

Университетските програми на английски език все още не са преобладаващо количество, но се срещат. Университета в град Монс, който се намира много близо до Франция, предлага няколко магистърски програми на английски език в сферата на инженерството и биотехнологиите. Същото се отнася и за университета в град Лиеж, който също предлага предимно обучение на френски език и няколко магистърски програми на английски.

В практически насочените висши училища или haute ecole на френски език обучението изцяло е на френски, затова е необходимо да имаш подготовка B1-B2 преди да започнеш да учиш в тях.

Ако тази статия те заинтересува, то ни знаем и можем да ти разкажем много повече за възможностите за висше образование в Белгия в безплатна индивидуална консултация, в която да обсъдим опциите за обучение спрямо твоя профил. Тази статия е част от поредица от статии за нетрадиционни дестинации за обучение, в които ти даваме различен поглед върху опциите ти за твоето бъдещо.

Автор: Марика Василева