Как да избереш в коя страна да кандидатстваш?

Есен е и от всякъде те залива информация за университети и кандидатстване в чужбина, бил си вече поне на пет образователни събития, обаче все още не си твърдо решил в коя страна ще кандидатстваш. В днешно време опциите са наистина необятни, международното висше образование се разви със страшни темпове в последните 10 години и вече не е нещо необичайно да отидеш да учиш в Европа, но също така на хоризонта изникнаха и нови страни, които може би преди не си свързвал с възможностите за обучение навън като например Япония, Корея, Китай и много други далечни дестинации. Това разбира се е добре за теб, защото има много от какво да избираш, но и няма да те лъжем, че при доста кандидат-студенти предизвиква определена доза объркване. Ще се опитаме да ти помогнем да направиш своя избор, който да се окаже най-доброто решение за теб. Как да си избереш в коя страна да кандидатстваш?

  • По език

Това е един от критериите, по които доста студенти успяват да се ориентират за себе си коя е най-добрата страна за тях преди да са избрали конкретна специалност. Кои са езиците, които владееш добре или би искал да научиш? Ако е английски, то за теб несъменно са Великобритания, Ирландия, Нидерландия, Дания и други. Ако завършваш немска гимназия или просто имаш добро ниво на немски, то това е нещо, което със сигурност не трябва да губиш и затова за теб е най-добре да избереш обучение в Австрия, Германия или Швейцария. В тези страни можеш да учиш и на английски език, а пък в останалото време да се оправяш с немски, което ще ти позволи да не губиш навиците си по този език. Ако си с френски, италиански, испански езици, то Франция, Италия и Испания също предлагат бюджетно обучение на местен език, както и на английски. Университетските програми на английски език в тези страни все още не са толкова много, но се намират, така че ако искаш селекция от варианти за обучение направена специално за теб, може да се обърнеш към Study Buddy.

  • По индустрия

Ако вече си избрал какво искаш да учиш, следващата стъпка е да потърсиш в кои страни тази сфера е добре развита. Това също ще окаже голяма роля върху това, което ще получиш по време на образованието си, защото на доста места индустрията диктува на университетите какво да съдържа учебната програма. Да учиш в университет означава не само да учиш теория и да ходиш на лекции, да правиш всички задания, домашни и изпити, но и да развиваш своите меки умения с помощта на стажове и практики, от които пък може да получиш добавена стойност ако те са в страна, в която индустрията, в която искаш да работиш е развита добре. Например, искаш да учиш индустриално инженерство или пък автостроене, то Германия е най-добрият избор за теб. Интересуваш се от авиостроене или космическо инженерство? Тогава Русия е страната с една от най-развитите авио и космически индустрии в света. Ако пък те влече мода и дизайн, то това е една добра възможност да се замислиш дали да не учиш в Италия. Може да продължаваме още много натам, но би трябвало да си схванал основния смисъл, който е – развитата индустрия на една страна се отразява на образованието и уменията, които ще получиш в университета.

  • По университет

А въобще най-правилно за теб ще бъде първо да избереш университет с програма, която най-много пасва на твоите нужди и интереси и да направиш избора си изхождайки от това място. Много често студентите се ориентират по решения от типа “харесва ми Италия и искам да уча там”, но това, че една страна ти допада като начин на живот съвсем не означава, че да бъдеш студент в нея ще ти хареса. Други съвети на Study Buddy при ориентацията към страна, университет и специалност са:

  • Със сигурност имаш приятели и познати, които вече са някъде в университети в чужбина. Да отидеш да учиш там, където е твой близък приятел или пък да заминеш заедно с гаджето си или най-добрата ти приятелка/приятел е много блазнещо, но това не винаги е правилният избор. Много често при такова стечение на обстоятелствата някой прави компромис с обучението си и започва да учи нещо, което не му харесва изцяло, което си носи своите последствия в бъдеще. Това, че на някой му харесва да учи в даден университет и държава не означава, че на теб ще ти хареса, защото всеки си има своята индивидуалност, която няма как да се сравни с някой друг.
  • Проверявай информацията, която ти дават образователните агенти и консултанти, защото доста често те не ти предоставят пълната картина за обучението в една страна, а ти предоставят само възможностите, които съществуват по техните каталози с партньорства. Ако получиш информация че даден университет е “най-добър” се поинтересувай по какви критерии се прави това заявление. Много често при нас идват студенти, които са били при всички други консултанти, но не са получили това, което искат и по този начин се оказват при нас – в търсене на най-доброто за себе си.
  • Ако се колебаеш какво искаш да учиш, кои са силните ти страни или не можеш да избереш между няколко специалности, то не зачерквай варианта да си направи кариерен тест. Ние бихме ти препоръчали NEXT STEP, които са много свежи, техните тестове са единствените в България научно-базирани, а и освен това един тест струва само 30 лева, което изобщо не е голяма инвестиция срещу това, което получаваш – ще разбереш повече за себе си в доста подробен доклад.

Ако искаш да получиш безплатна консултация, в която да разбереш повече за възможностите за обучение в дадена страна, то не се колебай да се свържеш със Study Buddy. След консултация ще ти предоставим безплатно специализирано проучване, в което има най-малко 2-3 варианта за университети и програми, които биха паснали на твоя профил и това, което търсиш. При кандидатстване в няколко страни с наша помощ правим големи отстъпки, така че цената, която ще заплатиш за това да си сигурен, че си направил най-добрия избор е минимална част спрямо инвестицията, която ти предстои да направиш за твоето образование в чужбина.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »