Какво е да учиш в топ университет за информатика в Германия?

В нашата вече редовна рубрика – интервюта и разкази на успели български студенти в чужбина, този път те срещаме с Ели Янакиева, която тази година завърши бакалавър в TU Kaiserslautern. Преди няколко месеца Ели участваше в нашия проект в Instagram, в който студенти правят take over на блога ни и ти разказват за живота си в течение на една седмица. Този път успяхме да вземем интервю от Ели, в което тя ти разказва за впечатленията от обучението си в Германия, а съвсем скоро отново ще бъде гост в нашия Instagram.

Разкажи ни малко за себе си – как се казваш и какво учиш в момента?

Здравейте, казвам се Ели и съм от София.  Студентка съм по информатика от зимния семестър 2015 година  в Техническия Университет в Кайзерслутерн. Тази година завършвам бакалавър и започвам магистратура. Преди да започна обучението си в Кайзерслаутерн, завърших 91 Немска Езикова Гимназия в София.

Как избра университета и програмата, в която учи?

Това е доста интересен въпрос. Когато разучавах университети, исках да намеря някой малък град с добър университет в сферата на информатиката. Първо започнах да разпитвам приятели за това те какво мислят, а после и намерих класации за университетите в Германия. Тогава попаднах на TU Kaiserslautern, който в класацията на Die Zeit беше на 5то място по информатика. Отворих уебсайта им и видях процесa на кандидатстване, който беше изключително прост. А и сроковете за кандидатстване бяха 1 месец по-дълги, отколкото в другите университети в Германия, което ми даде възможност да кандидатствам без напрежение и да се налага да ползвам еднодневни куриерски услуги. 

Разкажи ни малко за живота в Кайзерслаутерн, какво е да си студент в този град?

Животът е динамичен. Да, Кайзерслаутерн е малък град и да, не предлага същия нощен живот като в голям град. Но има своите предимства. Приятелите ти, а както и баровете и дискотеките, са на 30 минути пеша от теб или по-малко. Студентската карта позволява да се пътува из околността безплатно – Манхайм, Хайделберг и Саарбрюкен са едни от градовете, до които се пътува безплатно. В кампуса на университета се организират големи купони и развлекателни събития. Като цяло, ако не е никак скучно. ^^^

Как премина кандидатстването ти, трудно ли беше да бъдеш приета?

Приемът в програмата по информатика в TU Kaiserslautern е без ограничение в места. Тоест, всеки, който отговаря на условията, е приет, това е често срещано при бакалавър в Германия. Поради тази причина и сроковете за кандидатстване за чужденци бяха до 31 август, вместо средата на юли, както при другите университети. Това ми даде повече време да се подготвя и ме улесни. Бях приета без проблеми.

Има ли някакви стипендии, за които могат да кандидатстват българските студенти?

Когато аз започвах, кандидатствах за така наречената Studentenanfängerinnen Stipendium. Тя се дава на 5 момичета от университета, които са в първия си семестър с цел да стимулират повече момичета да учат технически специалности. За други стипендии не съм се интересувала, но знам, че може да се кандидатства за Deutschlandstipendium, ако успехът е висок.  

Кое ти харесва най-много в университета?

Не знам дали мога да се реша за едно нещо. Харесва ми, че има кампус. Харесва ми, че се организират много събития в кампуса и човек може да разпусне вечерите след цял ден учене в библиотеката. Също така, Мензата (столът) е супер вкусен. 🙂

Има ли нещо, което не ти допада?

Може би не ми допада това, че изпитите са разпръснати в няколко месеца, което понякога ми пречи да се върна в България за повече от 2 седмици. По принцип един семестър е 6 месеца, като лекциите са в продължение на 3 месеца. След това има 3 месеца, в които изпитите са разпръснати.

Има ли други международни студенти?

Да, Кайзерслаутерн е много мултикултурен. Има много Еразъм студенти от цяла Европа и много чуждестранни студенти от Африка и Азия, както и някои от Щатите. Магистратурата по информатика е също така изцяло на английски, което привлича много чуждестранни студенти. 

Какъв е студентският живот в Германия?

По мои наблюдения е по-напрегнат от този в България. Част от материалът (поне в моята специалност), който се надгражда в първите семестри, не е изучаван в българските училища. Това води до изключителен стрес в изпитния период, разбира се. Също така повечето студенти работят, за да се издържат, което е допълнително натоварване. Но пък си има и плюсове – човек се учи да бъде самостоятелен и да цени труда си.

Какви са културните различия между България и Германия?

Ами има примерно различия в храната. Някои типично български храни се намират трудно, но се свиква. Също съм чувала, че на някои немците им изглеждат студени. По мои наблюдения, това не е вярно, а всъщност всеки си гледа себе си и не се бърка в работата на другия. На мен немските студенти са ми направили впечатление да са отзивчиви и усмихнати. В моите очи голям плюс са малките панаири! Не мога да говоря за големите градове, но тук в Кайзерслаутерн и околността почти всяка седмица се организира нещо.

Какви са твоите месечни разходи като студент?

Разходите ми са се повишили драстично от първата година. В началото, когато разчитах на издръжка от родителите ми, бях икономична и живеех с около 400 евро на месец. Храната е евтина (ако винаги си готвя, не ми трябват повече от 100-150 евро на месец), квартирите са също сравнително евтини, а транспортът влиза в семестриалната такса. Когато вече се установих и започнах работа, започнах да харча повече, защото времето стана оскъдно и започнах да си купувам готова храна. Сега месечните ми разходи са на стойност около 600 евро. 

Възможно ли е намирането на студентска работа по време на ученето?

Да, даже бих казала, че е лесно. Особено за студенти по информатика, работа в бранша се намира, стига човек да търси. В Кайзерслаутерн има няколко института в сферата на компютърните науки, които винаги търсят помощници. ^^ За студентите от останалите специалности – много работни места се предлагат към университета и работните групи. Ако нямате късмет с работа по специалността или сте нисък семестър, има и много възможности за ниско квалифицирана работа – в ресторанти и магазини. Стига човек да търси и на няма много претенции, може още от първия семестър да си помага с издръжката.

Каква е реализацията след завършването на твоята програма?

Ами доколкото съм чувала, има страхотна реализация за магистри по информатика. В града има много институти за информатика и математика, които предлагат работни места. А и на дипломата от университета се гледа с добри очи. Приятелите ми, които са завършили вече или завършват, нямат никакъв проблем да си намерят работа, като съм чувала, че са одобрени от големи фирми като Mercedes или Bosch.

Имаш ли някакви препоръки към българските кандидат-студенти, които планират да учат в чужбина?

Пригответе се за много емоции! 🙂 Не винаги ще са най-хубавите, но ще са запомнящи се. Обмислете добре решението си, къде искате да учите. И ви препоръчвам да се опитате да се интегрирате сред другите националности, дори и в града да има силно българско общество. Така ще научите не само немския на много добро ниво, но и ще научите повече за други култури. ^^^

Ако ти си студент в чужбина и искаш да разкажеш твоята история на български кандидат-студенти, не се колебай да се свържеш със Study Buddy, а ако тепърва ти предстои да кандидатстваш, не се колебай да ни се довериш в процеса на избор и кандидатстване за университет.