Какви специалности да учиш в Русия?

Огромна и необятна, Русия предлага отлични възможности за висше образование, качеството на което е на световно ниво. Образованието е традиционна ценност в руското общество и затова може да си сигурен, че учейки там ще получиш добра подготовка за бъдещата си кариера, а освен това ще научиш и руски език, който ще отвори допълнителни врати за теб.

Руските университети наравно със западните са поели по пътя на интернационализацията и приемат все повече международни студенти. Българските студенти са много високо оценявани и приемани в Русия, затова там много бързо ще се адаптираш и ще намериш общ език с местните.

Русия е най-голямата по територия страна в света, която се разпростира на два континента – Европа и Азия, няколко климатични и часове зони, тук живеят около 120 милиона човека. Това е един свят, в който технологиите и бизнесът се развиват с главоломна скорост, всеки ден се правят нови открития, а един човешки живот не стига, за да обходиш цялата територия на страната. Русия е родина на много научни открития, много писатели, художници, театрални личности, много известни спортисти. Тук си заслужава да учиш редица науки и специалности, но все за да бъдем по-конкретни успяхме да идентифицираме тези специалности като най-най-най-силни:

Математика, химия, физика (точни науки)

Руските ученици и студенти винаги заемат първи места на световни олимпиади в точните науки, а имената на учените Менделеев, Виталий Гинзбург, Александър Фридман и много други са известни в целия свят за открития, които са направили. Много години се възпитава и надгражда образованието и традициите в руските точни науки, затова ако ти се учи такава специалност, това е може би най-доброто място в света за това. Седем руски университета влизат в класацията на ARWU за физика, като начело са Московския Институт по Физика и Технологии и Новосибирския Държавен Университет.

ИТ и програмиране

Това е още една много силна сфера за руските университети – не забравяй, че все пак руските хакери повлияха на изборите в САЩ (или пък не :), а един от двамата основатели на Google – Сергей Брин, е от руски произход. Тук силен е отново Московския Институт по Физика и Технологии и ITMO, който пък е оценен от Forbes на 7мо място в Русия и е най-добрия технически университет в северната столица – Санкт-Петербург.

Инженерство (каквото и да е)

От космическо до био инженерство, руските специалисти в тази сфера са високо ценени в целия свят, а студенти от целия свят идват в Русия и за тях това е чест – да бъдат възпитаници на руската инженерна школа. Инженер с руско техническо образование е добра придобивка за всяка технологична компания, независимо в коя страна се намира. Тук освен гореспоменатите университети, силни във физика и технологии, можем да откроим Националния Университет по Ядрени Изследвания и Националния Университет по Наука и Технологии (MISIS), отново заемащи челни места в сферата си.

Аеро и космическа индустрия

Ако те тегли небето и космосът, чудиш се къде да учиш авиационно или космическо инженерство, то може би Русия е един от добрите избори за тази цел. Първото живо същество – куче и първият човек в космоса, както и много други достижения в тази сфера са дело на руската космическа индустрия. Затова тук ако не получиш по-добро образование от Щатите в тази сфера, то поне е много по-добро от това в европейските университети. Можем да идентифицираме Московския Авиационен Институт и Московския Държавен Технически Университет Бауман като най-добри в тази сфера.

Бизнес и икономика

Русия може би не е първата страна, която ти идва наум ако искаш да учиш бизнес, икономика или пък даже финанси, но те уверяваме, че избирайки да учиш специалност в една от тези сфери няма да сгрешиш. Причината е че вътрешното потребление в Русия е много голямо, руският бизнес се развива и даже превзема и други страни, а руските финансисти и икономисти са също толкова кадърни колкото и западните. Симеон Дянков, един от бившите финансови министри на България, който е сред първите 5% икономисти в света по брой публикации и цитирания е бил ректор на Руската Икономическа Школа, който е и най-добрия университет в тази сфера. Други видни висши учебни заведения в тази сфера според Forbes са Висшата Школа по Икономика (прочети интервю с български студент от нея), Руската Академия на Държавната Служба при Президента на Руската Федерация и много други.

Творчески специалности

Пушкин, Достоевски, Чайковски, Чехов, Плисецкая.. все световноизвестни личности в изкуството. Целият свят знае и цени руската литература, балет, театър, кино, музика. Съответно таланти от целия свят идват да учат в страната в училища като Московската Държавна Консерватория П.И. Чайковски, ГИТИС, Руската Академия по Изкуствата, която е почти единственото училище в света, където можеш да учиш класическо изобразително изкуство.

Медицина и фармация

Доста често съветваме студентите, насочили се да учат медицина в чужбина да преосмислят решението, си тъй като на Запад е много трудно да бъдеш приет в медицинска специалност… Но не и в Русия! Тук можеш да учиш наравно с руските студенти, а медицината и фармацията са също много силни специалности. Руското правителство инвестира огромни суми в развитието на медицината и обучението в тази сфера, затова руските медицински университети са сред най-добрите в света, а завършилите доктори практикуват в най-добрите болници и центрове.

С това не се изчерпват добрите избори за обучение в Русия, а само даваме примери за това какво можеш да учиш. Всички университети, които изброихме в тази статия са много конкурентни и за самите руски студенти е много трудно да бъдат приети, докато като международен студент е много по-лесно. Study Buddy може да ти помогне да си избереш специалности и да кандидатстваш в най-добрите университети в Русия. Ние постоянно следим всички новини и изменения в сферата, а всеки наш студент получава лично отношение към нуждите си в процеса на кандидатстване. Довери ни се в пътуването си към твоя мечтан университет в чужбина.

Автор: Марика Василева