Какво да правя с живота си? Всичко, което ти трябва, за да си избереш специалност.

Още не знаеш какво искаш да ядеш за вечеря, a когато отидеш в Макдоналдс ти е трудно да избереш между средни и големи картофки, но вече се очаква от теб да си избереш специалност, която ще учиш цели 4 години?! Спокойно, не си сам! Това определено е голям и важен момент в живота на всеки кандидат-студент и в повечето случаи решението какво да учиш не е никак лесно.

Досега си имал поне 10 различни предмета, а изведнъж трябва да избереш само един, с който да се занимаваш постоянно. Ако нямаш чак толкова любим предмет и не си сигурен откъде да започнеш, то този гайд е за теб.

Има ли такова нещо като призвание?

Някои хора знаят много добре още от малки какво точно искат да правят. За тях може да се каже, че имат призвание и съществува „the one”, или перфектната работа. Но да бъдем честни – щом четеш тази статия, ти май не си сред тези хора. За повечето от нас съществуват по няколко подходящи професии и най-добрата стратегия да намерим такава, която ще ни пасва достатъчно добре. Какво означава това? Става въпрос за работа, която не само ще ти е приятна, но и с която ще можеш да се справяш много добре и ще ти осигури това, от което имаш нужда и което цениш. А за да стигнеш дотам, избирайки точната специалност по пътя, ти трябват няколко неща: себепознание, информираност и действие. Ще разгледаме тези стъпки една по една.

Себепознание

Да, да, знаем, тази дума звучи малко странно и остаряло. Но освен ако нямаш идеи за по-добра, с която да я заместим, определено ще си я запазим, защото идеята зад нея е супер важна. Честно казано, познаването на собствената ти личност е най-пренебрегваната част от процеса на кариерно ориентиране, а е в основата на всичко.

Ако не се познаваш добре, има опасност да вземеш важно решение на базата на моментното ти състояние, или пък нещо, което си дочул отнякъде, но всъщност не е най-подходящото за теб. Когато имаш цялата необходима информация за себе си и тя е систематизирана пред теб, ти имаш силата да направиш осъзнат избор, който да е правилен за теб самия, защото съответства на личността и възможностите ти. Ето няколко въпроса, които ще ти помогнат да се опознаеш:

  • Какви са интересите ми в свободното време? А професионалните?
  • На какво държа и кое е наистина важно за мен? Какви са ценностите ми?
  • В какво съм най-добър и с какво се отличавам от другите?
  • Кои са основните ми вярванията, свързани с работата?
  • Какво ме мотивира?
  • Има ли неща, които ме спират (външни или вътрешни бариери)?
  • Какви са стратегиите ми за учене, вземане на решения и справяне със стреса?
  • Кои са моите силните страни? А по какво имам да поработя още?

Това е малка част от въпросите, които ще ти покажат кой си ти и какъв е най-подходящият избор за теб. Съветваме те да обсъдиш отговорите с приятел или някой близък до теб, за да си сигурен, че са обективни. Друг вариант е да попълниш тест за самооценка – много от тях са развити от психолози и кариерни консултанти и ти задават правилните въпроси, които ти дават най-полезната информация. С теста ще получиш подробен доклад с интерпретация на резултатите ти и ще можеш да се сравниш с твоите връстници.

Информираност

Когато си наясно със себе си, следващата стъпка е да събереш външната информация. Освен, че можеш да имаш конкретни въпроси, на които търсиш отговори, качествената информация ти създава реалистични очаквания, което е изключително важно за успеха ти в бъдеще. Също така, това ти помага да планираш дългосрочно, вместо да вземаш моментни решения, неподкрепени от факти. Ето с какво трябва да си запознат преди да вземеш голямото решение:

  • Специалности § професии – важно е да знаеш какви специалности се предлагат, които съответстват на очакванията ти и съответно в какви професии могат да прераснат те.
  • Пазар на труда – това са всички връзки и взаимоотношения между търсещите и предлагащите работа. С други думи – какви специалисти са нужни в момента, какви са заплатите за различните професии, колко голяма е конкуренцията в дадена област и т.н. Такава информация ти помага да се ориентираш, като изградиш реалистична представа за ситуацията в страната и да планираш действията си спрямо нея.
  • Опитът на други хора може да е ценен източник на информация – да, тя не е обективна като горните три, но може да отговори на някои от конкретните ти въпроси- например какво е да си студент в Холандия или пък колко ще си зает, ако запишеш Право.
  • Студентския живот в чужбина – ако ще кандидатстваш извън страната, е добре да си предварително подготвен не само около процеса на прием, ами и за живота в чужбина като цяло.
  • Умения за работа – едно от най-важните неща е да знаеш какви са уменията, които ще са ти нужни за бъдещата ти работа и съответно как можеш да работиш върху развиването им още отсега.

Ясно е, че информация не само ти трябва много, но и има много… навсякъде… всякаква. Как обаче да достигнеш до ценната и истински полезната? Най-очевидният отговор е с проучване в интернет, разбира се. Стига да си въоръжен с критично мислене, за да разпознаваш надеждните източници, и търпение за „ровене“, Google знае почти всичко.

Освен това, има сайтове, които ти дават фокусирана, подбрана информация, свързана с кандидатстване, ориентиране, студентство, работа и т.н.

Изложенията винаги са полезни за разучаване на опциите ти. За да извлечеш максимума от тях, те съветваме да планираш какво точно искаш да видиш на конкретното изложение и да си подготвиш въпроси предварително. И не на последно място, може би най-ценната информация, която можеш да получиш, е от хора, които вече са минали по твоя път. Личният опит и личният пример са много силни и обикновено те успокояват и ти носят увереност до голяма степен.

Действие

Това вече е същинската част – всичко изброено дотук, ти е нужно само за да можеш да действаш по най-смисления за теб начин. Все пак знанието без действие си остава само „плаваща“ информация. Следват практически неща около самото кандидатстване, включително писане на мотивационно писмо, а често и подготовка за интервю. Супер е, ако имаш приятел, който наскоро е кандидатствал и може да сподели опит и да ти даде съвети, или пък да разгледа мотивационното ти писмо, например. Ако пък не, Study Buddy винаги е насреща!

Научи ли нещо ново от тази статия? Надяваме се, че ти е била полезна. Може би имаш още въпроси, или пък просто ти трябва допълнителна подкрепа при избора на специалност – ако имаш нужда от такава, то можеш да се свържеш с NEXTSTEP за безплатна първоначална консултация. Ако пък искаш да скочиш право в дълбокото и да започнеш пътя към опознаването на себе си, поръчай си тест за самооценка още сега.

Автор: Мартина Тонева, кариерен консултант в NEXTSTEP.bg

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »