Висше образование в Норвегия – защо не?

Твоите приятели и съученици кандидатстват и ще учат във Великобритания, Холандия и Германия, но ти искаш да отидеш на ново място, което не е толкова популярно за българи… Защо не в Норвегия? Ако си почитател на зимните и планински приключения, мечтаеш да наблюдаваш северно сияние и да се докоснеш до скандинавския начин на живот, то може би Норвегия е дестинация за твоето висше образование. Всичко това преподнесено заедно с живот в страна с високо качество на живот и отлично образование – какво още му трябва на един образователен номад?

ЗАЩО?

Норвегия има много висок стандарт на живот, един от най-високите не само в Европа, но и в света. Тя е пред страни като Дания и Швеция, които сами по себе си също предлагат много високо качество на живот. Норвегия не е член на ЕС, но е член на Европейското Икономическо Пространство и Шенген и затова живеейки там, все пак може да се възползваш от повечето ублагите на ЕС. Норвегия е богата на петрол и от там идва високият стандарт на живот – всички граждани на страната редовно получават бонуси от сделките на правителството във връзка с националното богатство – петрола. До Норвегия се пътува с международен паспорт, без необходимост от виза. Българите могат да работят свободно в Норвегия, без необходимост от разрешително и това може да е една от важните причини, поради които би отишъл в Норвегия – възможност за реализация по време и след обучението си. Много от местните и международните студенти успяват да съчетават работа и учене. Другата причина е че висшето образование в Норвегия е безплатно и няма никакви такси за обучение, което го прави много достъпно. Даже и с високия си стандарт на живот, да учиш безплатно в Норвегия отново ще излезе по-изгодно, отколкото да учиш във Великобритания, където такси са около 10,000£ и са непосилни за повечето български семейства.

КЪДЕ?

В страната има няколко класически университета, няколко колежа и няколко университета по приложни науки. Може би най-големият и известният е University of Oslo, където може да избираш между 30 различни магистърски програми на английски език. Много интересен е и University of Tromso – the Arctic University of Norway (градът Трьомсо е един от най-големите северни градове), който е най-северно разположеният университет в света. Тук може да учиш бакалавърска програма по арктически приключенски туризъм на английски език и около 20 магистърски програми в различни сфери. Друг привлекателен университет за българските студенти би бил Nord University, който има кампуси в няколко града в провинцията Нордленд. Тук може да учиш бакалавър по технологии на компютърните игри, 3D моделиране, биология и английски и магистър по бизнес, биология и социология. Разбира се, това не са единствените опции за обучение в Норвегия, има и други университети и специализирани училища като например Oslo School of Architecture and Design или пък Norwegian School of Economics. Study Buddy може да ти помогне с ориентирането към университети в Норвегия, затова не се колебай да се свържеш с нас.

КАК?

В Норвегия се кандидатства основно по документи – диплоза за завършено средно образование/бакалавър, доказателство за владеене на английски език (IELTS, TOEFL, Cambridge), CV и мотивационно писмо. Крайният срок за кандидатстване е до 1ви април за повечето университети в годината на започването на обучение. Ако искаш да кандидатстваш в норвежски университет, то Study Buddy може да ти помогне с ориентацията към университет и процеса на кандидатстване.

ЖИВОТ В НОРВЕГИЯ

Норвежското общество е известно със своята откритост и толерантност и практикуване на ценности като социално равенство между половете и различните малцинства. Това също е много ярка причина поради която кандитат-студент би поискал да учи в тази страна, защото от тези ценности се възползват всички живущи в страната.

Въпреки големите възможности, с които разполагат повечето норвежци, много от тях предпочитат по-прост начин на живот, съобразен с природата и околния свят. В Норвегия живеят около 5 милиона човек, от които около 34% имат висше образование.

Норвегия е една от страните с най-развита демокрация в света, но в същото време много норвежци вярват в равното распределение на националното богатство. Местните хора плащат високи данъци, които се връщат много различни ублаги като например безплатно образование и безплатно здравеопазване.

КАРИЕРА В НОРВЕГИЯ

Норвежците харесват неформален подход към почти всеки аспект от живота си, включително и към кариерата си. Както и при другите скандинавски общества, тук има много добър баланс между работа и свободно време. Работният ден е 7.5 часа, а работната седмица 37.5 часа. Норвегия е една от страните, където можеш най-лесно да започнеш и да развиваш бизнес, а индустрията е силно иновативна и дигитализирана. Норвегия е пионер в сферите възобновяема енергия и екотехнологии. Правителството инвестира и раздава много грантове на старъпи, за да стимулира развитието на икономиката.

РАЗХОДИ

Валутата в Норвегия е норвежска крона (NOK), една крона е около €0.10. Преведени в евро, някои от студентските разходи в страната би били: €380-400 за студентско настаняване в по-големите градове, около €350 за храна. Ако живее скромно, един студент би могъл да се издържа с €700, което е съвсем малко повече от страни като Великобритания, Холандия, Германия.

Ако искаш да разбереш повече за възможностите за висше образование в Норвегия, не се колебай да се свържеш със Study Buddy за консултация. Ние ти представяме фактите такива, каквито са и работим в твой интерес, а не в интерес на университети и затова от нас можеш да добиеш представа за реалните ти възможности за обучение.

Автор: Марика Василева