Какви са най-честите причини за стрес при студентите в чужбина?

Преместването в нова страна и започването на университет за първи път са две доста стресови ситуации, които се случват наведнъж при студентите, приети и избрали да учат в чужбина. В такива моменти изпитваш много адреналин, за много малък период от време ти се случват голямо количество нови неща и е съвсем нормално в един момент да се почустваш под стрес. Нека да разгледаме какви са най-честите причини за стресови състояния при нови студенти в чужбина:

Намиране на настаняване 

Причина номер едно за изпадане в стрес при студенти първа година. Намирането на настаняване когато си първа година студент, още повече без да си на място в самия град, в който търсиш е трудна задача. Търсенето на жилища за студенти се увеличава във всеки един студентски град по света преди началото на новата учебна година. Измамниците, които се възползват от чуждестранни студенти и публикуват обяви за фалшиви жилища също се увеличат с всяка година и някои студенти за съжаление стават жертви на такива обяви (няколко съвета за това как да различиш такива обяви от истински може да намериш в скорошен пост в нашата Instagram страница).

Какво да правиш?

Подготви се да чуеш много откази, да не успееш да си намериш стая от първите няколко обяви, събери цялото си търпение и воля и действай. Не губи време и използвай всеки един момент преди заминаването ти, за да си търсиш обяви и кандидатстваш по тях. Много ще ти помогне ако отидеш на на място през ваканцията, за да огледаш на място, собствениците на жилища са също много по-склонни да ти дадат жилище ако те видят на живо.

Запознанство с нови хора

Досега си бил обграден със семейството и приятелите ти, които всички са близки до теб като манталитет и наивиц, обаче отивайки в чужбина се сблъскваш с хора от нови култури. Искаш да си намериш нови приятели и познати, но чустваш някаква бариера между теб и тях…

Какво да правиш?

В никакъв случай не се затваряй в стаята си и не се изолирай. Бъди дружелюбен, честен, толерантен и тогава ще се сприятелиш много бързо. Остави си всички задръжки и предразсъдъци вкъщи, защото средата в университетите в чужбина е много мултикултурна и тук няма място за омраза, расизъм, сексизъм и прочее. Има предвид, че при общуването ти с хора от други страни и култури някои неща ще ти се виждат странни, но те са просто отпечатък на друго общество. Например, в западните страни е много популярно да се планира всичко, даже срещите с приятели. Затова не се учудвай, ако когато предложиш на някой от Германия/Скандинавия/Австрия/Холандия да се срещнете утре той или тя да ти откаже, защото календара му е запълнен и може да направите среща след няколко седмици.

Обучение в университет

Започваш да учиш за първи път в университет, първа година студент си или започваш магистратура… И в двата случая сменяш средата, в единия отиваш от училище във висшо учебно заведение, а в другия сменяш една институция, където си прекарал 4-5 години с друга, в която си за първи път и много неща са различни. Свикването с новия начин на живот, лекции, преподаватели, задания и изпити понякога идват в повече и се чустваш всякаш всеки ден излиза по нещо ново и не знаеш какво да очакваш.

Какво да правиш?

Със сигурност е необходимо първите няколко седмици, че и целия първи семестър да си много стриктен. Спазвай всички правила, крайни срокове, изисквания, отделяй много време на ученето, концентрирай се и се посвети изцяло на новата обстановка. Не очаквай, че някой ще прави отстъпки само защото си чуждестранен студент и не си разбрал нещо, ти си този, който трябва да се впише в средата и системата, а не тя в теб. Когато свикнеш със средата и научиш всички тънкости, може да започнеш нещо странично, било ти работа или някакво хоби, но първите месеца са много важни и затова е хубаво да се посветиш изцяло на университета.

Планиране на бюджет

Ние в Study Buddy сме фокусирани върху нискобюджетни дестинации за учене, но даже и образованието да ти е безплатно, преместването за първи в чужбина и започването на университет си крият своите разходи. Чудиш се как ще се справиш с финансите, ще ти стигнат ли парите, ще успееш ли да спестяваш, ще можеш ли да си намериш студентска работа…

Какво да правиш?

Предвиди си повече пари, отколкото знаеш, че ще ти трябват. При преместването в чужбина винаги има непредвидени разходи – трябва да си вземеш някаква вещ за стаята, да платиш някаква такса, за която не си занел, а и още не си се усвоил и не знаеш къде е изгодно да пазаруваш храна и стоки от първа необходимост. За да не се чудиш откъде да вземеш пари за един такъв разход, е хубаво да имаш малко повече през първите месеци. Ако родителите ти нямат възможност да ти помагат, исползвай лятната ваканция преди университета за да поработиш и да събереш пари.

Много от българските студенти, които заминават в чужбина разчитат да си намерят студентска работа веднага и да си помагат с нея. Да, това е добър вариант да си помагаш за издръжката, но имай предвид, че е почти невъзможно да си намериш работа през първите седмици в нова страна. Ще имаш много други ангажименти на главата като регистрации, отваряне на банкова сметка, ходене по институции, да не говорим и за занятията в университета, за които си дошъл на първо място в тази страна. Затова ти препоръчваме по време на първите месеци да си дадеш време да се усвоиш и да свикнеш с новото място и когато се почустваш напълно готов да си потърсиш работа.

Това са само най-честите притеснения, които изпитват студентите при преместването си в чужбина, все пак всяка история си е индивидуална и е възможно да се сблъскаш с какви ли не ситуации и проблеми. Ние от Study Buddy все пак ти пожелаваме безаварийно студентство и ако тази статия ти е била полезна, представи си колко много помощ и подкрепа получават студентите, които са на пълно съпровожение при нас и са се възползвали от един от нашите пакети за кандидатстване.

За консултации за твоята университетска степен в чужбина не се колебай да се свържеш с нас за консултация.

Автор: Марика Василева

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »