Какво да правя ако не ме приемат в мечтания ми университет?

Твоите приятели и съученици са приети в университетите им в чужбина по първо желание, но ти не можеш да се похвалиш със същия успех?

Твоят университет първо желание не те прие заради недостатъчен резултат по езиков тест, недостатъчно високи оценки в дипломата, недостатъчно основателна мотивация или поради някаква друга причина, което ти дойде като гръм посред бяло небе и провали всичките ти очаквания и планове.

Стоп. Не се паникьосвай. В живота се случват такива разочарования и това не е краят на света (въпреки, че в момента така го чустваш). Наистина не е приятно чуството когато всички около теб са приети там, където искат, а ти не. Животът обаче е много по-лесен и приятен ако не се сравняваш с околните, а си вървиш по своя път, който може да не е като на всички останали.

И в този ред на мисли, това, което Study Buddy може категорично да ти препоръча – не кандидатствай някъде другаде, само и само за да запишеш в университет. Това е най-лошото решение, което някога можеш да вземеш за себе си. Обучението в университет, в който не искаш да бъдеш и евентуално в специалност, в която не ти допада ще те направят недоволен. А всеки човек заслужава да се занимава с това, което най-много харесва в живота си, по този начин той може да допринесе най-много за обществото и живее пълноценен живот. Да учиш на място, което не харесваш и програма, която не ти е интересна не само ще ти донесе мъки по време на обучението, но и ще те направи недоволен възрастен впоследствие. Ако ти не харесваш работата си, в повечето случаи няма как да станеш добър в нея. А да работиш нещо, което не харесваш е изцеждащо психически и пълно пропиляване на твоя потенциал, който би могъл да развиеш чрез твоя мечтан университет и кариера.

Затова най-добрия съвет, който можем да ти дадем в такъв случай – не се отчайвай и опитай отново догодина. Да, цяла година може да ти се струва като адски много време, но след 10 години, когато вече си професионалист в сферата си и щастлив от това, което правиш това, че си пропуснал една година няма да има никакво значение. Освен това, тази една година може да ти изиграе добра роля при кандидатстването догодина ако я запълниш с полезни дейности.

Какво може да правиш докато изчакваш да кандидатстваш наново?

  • Стаж по специалността – поинтересувай се да изкараш някъде стаж, а ако е в сферата, в която искаш да се развиваш, то още по-добре. В днешно време все повече компании търсят стажанти, защото виждат потенциал в това да развият млади и мотивирани хора като кадри. Възползвай се от тази тенденция и потърси възможности за стажове в твоята сфера. Съществуват възможности за стажове, в които даже може да отидеш да живееш и да работиш в чужбина за няколко месеца по програмата Erasmus Intern. Това е програма, подобна на Еразъм програмата за обмен, обаче е фокусирана само върху стажове и помага на млади хора да получат първия си професионален опит. Един такъв стаж би седял много добре в твоето CV, което със сигурност ще бъде разгледано от приемната комисия на университета, в който кандидатстваш и ще се отрази позитивно на кандидатурата ти.
  • Доброволческа програма – ако да помагаш на околните и да оставиш следа след себе си е приоритет за теб, искаш да пътуваш и да опознаваш нови места и култури, то тогава една доброволческа програма би била добър избор за прекарване на gap year за теб. Чудиш се къде може да си намериш такава? Нашите приятели от Фондация Смокиня имат много различни партньорски организации в Европа, които предлагат подобни програми – обикновенно за 6-9 месеца. Това също се осъществява по европейска програма European Solidarity Corps, а като участник в нея ще получаваш безплатно настаняван и изхранване, бюджет за пътуване от и до България, скромна сума за джобни. Изкарването на една такава доброволческа програма би било още по-полезно за твоята кандидатура, защото по този начин ще покажеш на приемната комисия че ти си човек, който се интересува и работи за благото на другите и си готов да се откажеш от собствения си комфорт, за да допринесеш за обществото.
  • Работа+подготовка за кандидатстването – ако гореописаните варианти не работят за теб поради някаква причина, то може просто да започнеш редовна работа и в свободното си време да доусъвършенстват език/документи/мотивация – всичко онова, което не е било достатъчно добро, за да те приемат. Ако работата е по специалността, за която искаш да кандидатстваш, това е още по-добре за теб, защото отново ще донесе ползи за твоето CV. Ако не е, отново може да извлечеш предимства в лицето на меки умения, които си придобил по време на нея. Ние в Study Buddy може да ти помогнем да направиш анализ на уменията, които си придобил.

Няма да крием, че има и случаи, в които профилът ти просто не пасва на това, което търси приемната комисия като твърди умения (знания), които би трябвало да си получил в предишното ти образование и затова не си приет. В този случай това, което можеш да направиш е да си избереш друга, подобна програма, която има различни критерии за прием, но е в същата сфера. Например, ако си кандидатствал за медицина и не са те приели, то може да се развиваш в сферта на биомедицината или пък фармацията, където условията за прием са малко по-различни от медицината.

Каквото и да избереш, ние в Study Buddy може да ти помогнем да направиш най-добрия избор за себе си за университет и специалност и да оформиш пакета си с документи за кандидатстване така, че да блеснеш пред всяка приемна комисия. При нас всеки студент получава лично отношение спрямо профила и може да си сигурен, че в наше лице ще получиш не само консултант, който да ти помага, но и приятел, който да разбира през какво преминаваш. Не се колебай да се свържеш с нас за консултация и кандидатстване.

Автор: Марика Василева

 

Интервю за прием? Ключови съвети и стратегии как да преминеш успешно през тази стъпка от кандидастването!

Процесът на кандидатстване в университет в чужбина често включва интервю, в което кандидатстудентите имат възможност да запознаят комисията със своите качества и мотивация. Добрата подготовката

Прочетете повече »

Разликата в обучението между Бизнес и Икономика: Как изборът влияе върху професионалния път?

Подготовката за бъдеща кариера в света на бизнеса и икономиката е пътека, която поставя основите за разнообразни възможности и успех. Но какво точно отличава обучението

Прочетете повече »

Ще учиш в чужбина на английски, немски, испански, френски или корейски език? Кой езиков серфикат е най-подходящ?

От английски до корейски: Изследвайте разнообразието от езикови сертификати! Всеки сертификат по език е като ключ, отключващ врати към нови възможности и разширяващ хоризонтите на

Прочетете повече »